keskiviikkona, elokuuta 17, 2016

Siemennäkkäri sekä erityisen koukuttava artisokkahummus



Sain vihdoin ja viimein tehtyä itse siemennäkkileipää – sen jälkeen, kun olen syönyt sitä loputtomasti toisten ihmisten tekemänä (muun muassa työkavereideni eväsrasioista).

Siemennäkkärin saralla kunnostautuneet siskoni ovat lähetelleet minulle jo moneen otteeseen luotto-ohjeitaan, joista seuraavalla kerralla voisin kokeilla Parempaa kuin ihan huonoo -blogin muumimammanäkkäriä. Jotenkin tuo näkkileivän päälle siroteltava sormisuola tuntuu melkoisen kutkuttavalta.

Tällä kertaa etenin kuitenkin tällaisella ohjeella:

Siemennäkkäri

1 ½ dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl maissijauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
2 ½ dl kiehuvaa vettä
½ dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää kuuma vesi ja öljy ja sekoita, taikina on erittäin löysää. Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja kaada taikina pellille. Levitä taikina tasaiseksi lastan avulla. Paista uunissa 140 asteessa noin 1 ½ tuntia, kunnes leipä on kuivaa ja siitä on helppo taittaa palanen.

Siemennäkkärin kaveriksi sopii ylihyvin tämä Kiusauksessa-blogin artisokkahummus, johon koukutuin välittömästi. Suosittelen siis vakavasti kokeilemaan tätä kotona:

Artisokkahummus

1 tlk (280 g) suolaliemeen säilöttyjä artisokansydämiä (165 g valutettuna)
1 tlk (400 g) säilöttyjä kikherneitä (260 g valutettuna)
1 valkosipulinkynsi
¾ dl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria

Valuta artisokansydämet ja kikherneet tiheässä siivilässä.
Kuori valkosipulinkynsi.
Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Voit valmistaa tahnan myös sauvasekoittimella.
Aja tasaiseksi, sileäksi tahnaksi.
Tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa, leivän tai korppujen levitteenä, ruisnachojen tai kasvispalojen dippinä, pitaleivän täytteenä, osana meze-valikoimaa tai ruuan lisäkkeenä.

9 Comments:

At 17/8/16 09:05, Blogger Virpi said...

ooh, siemennäkkäri on ihanaa ja rrrrakastan tahnoja ja mössöjä. Pakko tehdä!

 
At 17/8/16 10:01, Blogger Rosmariini said...

Tahnojen ja mössöjen rrrrakastaminen ftw. :-D

 
At 17/8/16 20:43, Blogger Jael said...

Mä niin tykkäänä siemennäkkäreistä:) Herkullisen kuuloinen hummus:)

 
At 18/8/16 05:44, Blogger Maikki said...

Tosi hyvältä kuullostaa tuo artisokkahummus :) (Liian) harvoin tulee artisokkapurkki kaupasta ostetettua mutta tässä olisi hyvä käyttötarkoitus :)

 
At 18/8/16 11:05, Blogger Viivi Niemi said...

Myös minä varastelin pitkään makupaloja kollegoilta ennen kuin sisuunnuin itse kokeilemaan siemennäkkärin tekoa. Kuten mikä tahansa keittiössä, se on parasta from scratch, mutta silloin, kun oikein laiskottaa, mutta mieliteko kasvaa liian suureksi, sekoittelen taikinan Luminan leivontaseoksesta. Yllättävän hyvää!

Dippailua hummukseen pitää kyllä ensi kerralla kokeilla!

 
At 18/8/16 12:57, Blogger Rosmariini said...

Minä en koskaan saanut etsineeksi kaupoista siemennäkkäriohjeissa esiintyvää maissjauhoa! :-D Nytkin ostettu pussi oli etsimisessä: ison marketin hyllyllä oli vain yksi pussi jäljellä (pussin kyljessä - kuinkas sattuikaan - kuva siemennäkkileivästä). Mutta nyt on aineksia vaikka kuinka moneen näkkärisatsiin.

 
At 21/8/16 10:07, Blogger Siiri / Pilkettä-blogi said...

Artisokkahummus kuulostaa herkulliselta. :)

 
At 21/8/16 18:29, Blogger Rosmariini said...

Todellakin. Käsittämätöntä, miten näppärästi voi syntyä jotain näin hyvää.

 
At 8/11/16 18:40, Blogger Maikki said...

Artisokkahummus on lymyillyt kokeilulistallani jo pidemmän aikaa. Täytyypä testata tätä ohjetta :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails