sunnuntaina, lokakuuta 13, 2013

Lokakuun lihapullat



Enimpien työkiireiden hellitettyä ehdin viikonlopun aikana kaivella kuva-arkistoja, ja kylläpä sieltä löytyikin kaikenlaista.

Esimerkiksi nämä Jamie Oliverin ohjeistamat lihapullat, joiden salaisena ainesosana toimii sinappi:
Lihapullat uudella tavalla

4 rosmariininnoksaa
12 cream crackeria
2 kukkurallista tl dijonsinappia
500 g hyvälaatuista jauhelihaa, esim. nauta-sikaa
1 kukkura-ruokalusikallinen kuivattua oreganoa
1 suuri kananmuna
merisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
nippu tuoretta basilikaa
keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ tuore punainen chili (tai kuivattua)
2 x 400 g tölkillistä tomaatteja
2 rkl balsamiviinietikkaa
400 g spagettia tai penneä
parmesaania raastettuna

Irrota rosmariininlehdet oksista ja hienonna ne. Jauha cream crackerit (esim. isossa morttelissa). Sekoita kulhossa hienonnetut cream crackerit, sinappi, jauheliha, hienonnettu rosmariini ja oregano. Lisää sekaan vielä rikottu muna ja kunnon hyppysellinen sekä suolaa että pippuria.
Sekoita taikina käsin ja pyörittele siitä 24 lihapullaa. Pirskottele pullien päälle oliiviöljyä niin, että sitä tulee sopivasti kaikkien pinnalle. Aseta pyörykät vadille ja jääkaappiin odottamaan.
Ota basilikanlehdistä osa sivuun, jotta voit käyttää niitä myöhemmin annosten koristeluun. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Viipaloi chili ohuiksi siivuiksi.
Laita suuri kattilallinen vettä kuumenemaan. Kuumenna sitten suuri paistinpannu keskilämmölle ja lisää oliiviöljyä. Lisää suikaloitu sipuli paistinpannulle ja paista noin 7 minuutin ajan tai sen verran, että sipuli pehmenee ja muuttuu kullankeltaiseksi. Lisää valkosipuli ja chili ja kun ne alkavat saada väriä, lisää basilikanlehdet. Lisää tomaatit ja balsamiviinietikka. Kiehauta ja mausta. Lisää sillä välin toiselle pannulle kunnon loraus oliiviöljyä ja ryhdy paistamaan lihapullia. Kymmenessä minuutissa pitäisi tulla valmista (halkaise yksi lihapulla, jotta voit tarkistaa, että pullista tulee varmasti kypsiä).
Lisää lihapullat tomaattikastikkeeseen ja anna hautua niin pitkään, että pasta valmistuu: Lisää pasta kiehuvaan veteen ja valmista paketin ohjeen mukaan. Tarjoile pasta lihapullakastikkeen kera. Koristele basilikanlehdillä ja raastetulla parmesaanilla.
Monet tuttuni viettävät parhaillaan lihatonta lokakuuta, joten olisin tietenkin voinut valita myös jonkin lihattoman reseptin, koska kiinnostaville kasvisresepteille on juuri nyt kovinkin paljon kysyntää.

Minä en ole lähtenyt kyseiseen kuukauteen mukaan; lokakuu on mielestäni vuoden paras lihansyöntikuukausi, kun tarjolla on huomattavan paljon lammasta ja riistaa. Eilenkin meille tarjoiltiin herkullista jänispataa.

Mutta lupaan siitä huolimatta laittaa hyviä kasvisreseptejä tarjolle myöhemmin tämän kuun aikana.

3 Comments:

At 14/10/13 14:36, Blogger Milma said...

Mielenkiintoinenohje, kivasti erilainen. Kiitos jakamisesta jos vaikka ne omatkin lihapullat joskus maistuisi hieman erilaisilta :D

 
At 14/10/13 18:29, Blogger Rosmariini said...

Toisaalta omien lihapullien maku on jollain tapaa pyhä asia; jotain tuttua ja turvallista. :)

 
At 16/10/13 00:59, Blogger Satu said...

Tuli aivan sairaan hyviä lihapullia. Kiitos taas teille :D

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails