tiistaina, joulukuuta 28, 2010

Omenamuffinssit

Meille ei jäänyt joululta juuri ollenkaan ylimääräistä ruokaa (kinkkukin oli tänä vuonna sen verran pieni, että se on jo kadonnut parempiin suihin), mitä nyt muutama sitruuna odottaa vielä käyttötarkoitustaan. Jostain syystä kuvittelin tarvitsevani joulukokkailuihin valtavan paljon sitruunaa.

Jos nurkissa sattuisi pyörimään joululta jääneitä omenoita, niistä voisi leipoa vaikka kanelilla maustettuja muffinsseja. Ohjeen otin Nigella Lawsonin uudesta Kitchen-kirjasta, jota olen selaillut viime päivien aikana vaikka kuinka moneen otteeseen:
Omena-kanelimuffinssit

2 omenaa
250 g vehnäjauhoja, maun mukaan joko spelttiä tai tavallista
2 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kanelia (lisätään kahdessa osassa)
125 g ruskeaa sokeria (light brown sugar) + 4 tl päälle ripoteltavaksi
125 ml hunajaa
60 ml juoksevaa luonnonjugurttia
125 ml kasvisöljyä
2 munaa
75 g manteleita
+ 12 muffinssivuokaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja levitä muffinssivuoat valmiiksi pellille.
Kuori omenat ja ota siemenkodat pois, leikkele kuutioiksi ja aseta sivuun.
Mittaa jauhot, leivinjauhe sekä 1 tl jauhettua kanelia kulhoon.
Vispaa toisessa kulhossa yhteen 125 g ruskeaa sokeria, hunaja, jugurtti, kasvisöljy sekä munat.
Hakkaa manteleita esim. huhmareessa karkeaksi rouheeksi, mukana saa olla myös isompia mantelinpaloja. Yhdistä puolet manteleista jauhoseokseen. Loput mantelit laitetaan pieneen kulhoon, jonne kipataan myös teelusikallinen kanelia ja 4 extra-teelusikallista sokeria. Tästä tulee muffinssien päällyste.
Sekoita kuiva jauhoseos kosteaan sokeriseokseen. Lisää kuutioidut omenat ja sekoita niin, että ainekset yhdistyvät, mutta ei yhtään enempää. Lusikoi taikina muffinssivuokiin ja ripottele pinnalle mantelipäällystettä.
Aseta pelti uuniin ja paista noin 20 minuuttia, missä ajassa muffinssien pitäisi nousta ja saada kaunis väri (omassa uunissamme olisi riittänyt vähän lyhyempikin aika).
Ota pelti uunista ja anna muffinssien levätä viiden minuutin verran ennen jäähdytysritilälle asettamista.

Sokerin määrä oli ohjeessa omaan makuuni ihan liian suuri, mutta muuten olin omenaisiin muffinsseihini oikeinkin tyytyväinen.

6 Comments:

At 29/12/10 00:21, Blogger Tuija said...

Nam! Hyvä omenamuffinssien ohje onkin ollut hakusessa, nytkö se löytyi?! Joulun lukuisista omenakokkauksista jäikin jäljelle juuri kaksi omenaa, niille taisi nyt löytyä sijoituspaikka. Ja todellakin, melkoisen monta sitruunaa jäi joululta yli myös meillä... ;)

 
At 29/12/10 10:33, Blogger Rosmariini said...

Sitruunat ovat näin joulun jälkeisissä tunnelmissa loppujen lopuksi ihan lyömättömiä, kun jouluruokien jäljiltä tekee mieli vähän sähäkämpää muonaa. Mistä tuli mieleeni, että eilen kokkailemassani sapuskassa oli kuulemma taas pikkuisen liikaa chiliä... :)

 
At 29/12/10 13:27, Blogger Rosmariini said...

Sitruunaisia vinkkejä löytyy muuten hyvin Facebook-sivuiltamme (paljon kiitoksia kaikille vinkkaajille!).

 
At 29/12/10 18:20, Anonymous Agatha said...

Olen ollut huomaavinani, että monissa englantilaisissa leivontaresepteissä on ongelmana tuo ihan liiallinen sokerin määrä. Jostain syystä täkäläiset tykkää hirveän makeasta ja esim. monet "suklaa"kakut maistuu enemmän sokerille kuin suklaalle.

 
At 29/12/10 20:58, Blogger Rosmariini said...

Tässä ohjeessa ainesosalistassa on vieläpä hunajaakin, niin senkin luulisi riittävän jo makeudeksi.

 
At 30/12/10 12:44, Anonymous kati said...

Minusta tuo yltiöpäinen sokerointi on levinnyt suomalaisiinkin ohjeisiin. Vai kuvittelenko vain? Liekö oma sokerinsietokykyni vain vähentynyt (kenties vähäisemmän karkinsyönnin myötä ;)? Yhtä kaikki, melkein järjestään uutta leivontareseptiä kokeillessa joutuu toteamaan, että seuraavalla kerralla sokeria vähemmän, niin hyvä tulee.

Amerikkalaiset ohjeet ovatkin tältä osin ihan omaa luokkaansa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails