lauantaina, joulukuuta 05, 2009

Afrikkalaisten makujen jäljillä: bobotie

B-kirjaimella alkavien erikoisten kokkailujen sarja jatkuu: baklava (tai börek) ja bhajit saavat seurakseen bobotien.

Kerran kauppareissulla päätin improvisoida pöytään jonkinlaista afrikkalaishenkistä evästä. Eteläafrikkalainen bobotie tuli etsimättä mieleeni, minkä jälkeen käskin siippaani kaivamaan esiin puhelimensa ja katsastamaan netistä pikaisesti jonkinlaista bobotie-ohjetta (varsinaista improvisointia, toim. huom.). Lampaanlihavuoka kuulosti ajatustasolla niin hyvältä, että nappasimme käyttöömme Stockmannin ruokasivuilta löytyneen ohjeen.

Kotona naamani venähti hieman, kun huomasin, ettei bobotieen tule tomaattia oikein missään muodossa, mutta ei se mitään. Vaihtelu virkistää (jos kohta tomaattipitoinen ruoka virkistää usein vieläkin enemmän). Tätä ohjetta ei suositella ihmisille, jotka eivät pidä pääruokien seassa olevista makeista elementeistä. Myös rusinavaroitus on syytä antaa jo tässä vaiheessa:
Bobotie-lampaanlihavuoka

2 keskikokoista viipaloitua sipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
nokare voita (paistoin itse oliiviöljyssä)
1 rkl curryjauhetta
1 tl kurkumaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
0,5 tl murskattua maustepippuria
3 isoa viipaletta valkoista paahtoleipää
2,5 dl maitoa
1 kg jauhettua lampaanpaistia
3 kananmunaa
1 dl rusinoita
0,5 dl aprikoosichutneya
sitruunan raastettu kuori
2 laakerinlehteä
1 dl mantelilastuja
limetin lehtiä (mitä lienevät, ei voi tietää)

Kuullota silputtu sipuli ja murskattu valkosipuli öljy-voiseoksessa. Lisää curry ja kurkuma. Sekoita tarkoin ja freesaa vielä muutama minuutti ennen kuin lisäät viinietikan, sokerin, suolan, korianterin ja pippurin.
Liota valkoinen leipä maitoon. Leivän kostuttua laita se siivilään ja purista leivästä mahdollisimman paljon maitoa talteen. Murenna jauheliha isohkoon paistokasariin. Lisää 1 dl vettä ja keitä n. 5 minuuttia. Sekoita koko ajan lastalla, jotta liha kypsyisi tasaisesti. Sekoita lihan joukkoon liotettu leipä, kuullotetut sipulit mausteineen, rusinat, aprikoosichutney ja raastettu sitruunankuori.
Siirrä seos voideltuun uunivuokaan, lisää pinnalle murennetut laakerinlehdet ja kypsennä 160 °C:ssa 1,5 tuntia. Nosta vuoka uunista ja ripottele päälle mantelilastuja ja limetinlehtiä. Vatkaa leivän liotuksesta jäänyt maito (2,5 dl, lisää maitoa jos uupuu) ja kananmuna. Kaada munamaito varovasti murekkeen päälle, jotta pinnasta tulisi sileä. Nosta vuoka takaisin uuniin, vähennä lämpö 150 °C:een ja paista vielä 30 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.
Bobotien kanssa tarjoillaan keitettyä riisiä, hedelmächutneya, punajuuri- tai kurkkusambalia tai raikasta lehtisalaattia (meillä lisäkkeenä oli riisiä, mangochutneytä, pannulla paistettua banaania sekä vihreää salaattia).

Tämän sapuskan kokkaaminen oli uskomattoman mukava kokemus. Etenkin alku: oliiviöljyssä paistuvat sipulit ja valkosipulit tuoksuvat tietenkin aina aivan taivaalliselle, mutta kun samaan tuoksusikermään yhtyivät vielä morttelissa murskatut korianterinsiemenet, tunsin hetken aikaa syvää tyytyväisyyttä (syksy on ollut monin tavoin tavallista ankeampi, mistä syystä pienistä onnenhetkistä pitää ottaa tavallistakin enemmän irti).

Lisää tyytyväisyyttä oli luvassa ruokapöydässä, kun Pippurimylly vaikutti pitävän keitoksestani ihan vilpittömästi. Otti vielä lisääkin, vaikka on yleensä aika nopeasti täyttyvää sorttia. Maut olivat kuulemma uusia ja mielenkiintoisia (rusinatkaan eivät kuulemma haittaa - paitsi maksalaatikossa, mutta se johtuu siitä, että maksalaatikko ei ole itsessään hyvää). Itse tykkäsin kovasti bobotien rakenteesta: manteleissa oli ilmeisesti tämänkin murkinan salaisuus.

9 Comments:

At 5/12/09 16:51, Blogger Pinkkis said...

Hyvältä näyttää, täytyypä kokeilla joskus. Kaffirlimen lehtiä saa kuivattuina (joskus tuoreinakin) aasialaisista kaupoista. Niitä käytetään paljon mm. thai- ja malaykeittiössä ja intialaisissa ruuissa - ja näyttää, että tuossakin on intialaisia vaikutteita. Etelä-Afrikassahan asuu kai miljoonia intialaissiirtolaisia...

 
At 5/12/09 16:55, Blogger Rosmariini said...

Ai niitäkö ne ovat! (pöhkö minä) Kyllähän kaffirlime on periaatteessa ihan tuttu juttu, mutta aina ei vaan näköjään välähdä.

 
At 5/12/09 21:45, Anonymous nutella said...

Onnittelut sivujen uudesta layoutista! Ja erityisesti uudesta hakumahdollisuudesta - toimii loistavasti ja tätä on kaivattu :)

Kommenttini ei tällä kertaa liity bobotiehen vaan ruokakirjaan, jonka pitkän jonottelun jälkeen sain kirjastosta lainaan. Onko "Taivaallinen munakoiso"-opus teille jo tuttu? Testasin tänään munakoisokinkkukääröjä (koisorullissa täytteenä ilmakuivattua kinkkua ja mozzarellajuustoa),jonka lisukkeena oli TOMAATTIkastiketta (tosin kastike vaatii mielestäni vähän säätöä) ja toimi :P Seuraavaksi täytyy päästä kokoilemaan egyptiläistä munakoisotahnaa ja vuohenjuusto-munakoisosalaattia tai ehkä munakoisoantipastoa tai munakoisoa hapanimeläkastikkeessa tai...

 
At 5/12/09 21:56, Blogger Rosmariini said...

Ei ole tuttu, mutta korjaan asia saman tien: klikkasin itseni saman tien jonottamaan kirjaa Oulun kaupunginkirjastosta. Kuulostaa harvinaisen herkulliselta!

 
At 6/12/09 14:40, Blogger Kaisa said...

Tätähän täytyy kokeilla! Etsiskelin tässä juuri jotain itsenäisyyspäivään liittyviä päivällisideoita, mutta tästä herahti heti vesi kielelle joten pakko varmaan kokeilla jo tänään. Ehtiihän niitä perisuomalaisia juttuja taas ensi vuonnakin... :)

 
At 6/12/09 23:17, Blogger Rosmariini said...

Tällä ei kieltämättä ole perisuomalaisuuden kanssa mitään tekemistä. :) Mutta kannattaa katsastaa ohjeita muualtakin netistä (en tiedä, kuinka autenttisesta bobotie-versiosta tässä on kyse).

 
At 20/12/09 16:49, Blogger Noora said...

Kokkasin juuri sattumalta samaa ruokalajia, mutta hieman erilaisella reseptillä. Itsekin ihastuin Bobotieen valtavasti! Perustin juuri oman leivonta- ja ruokablogin, josta oma Bobotienikin löytyy. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan osoitteeseen http://sotaosaltiga.blogspot.com/

 
At 21/12/09 00:31, Blogger Rosmariini said...

Hyvältä näyttää! Kiva saada taas uutta lukemista blogilistalle.

 
At 1/3/11 21:55, Anonymous Anonyymi said...

limen lehti tai niin sanottu

on kafiiri limen lehti eikä oo mikä lie eli kaffir lime leaf

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails