torstaina, syyskuuta 13, 2007

Misokeitto

Menetin viime marraskuussa sydämeni misokeitolle. Omassa keittiössäni en ole saanut keittoa kuitenkaan kunnolla onnistumaan, jos kohta olenkin ajan mittaan onnistunut hommaamaan valikoimiini merilevä-konbua, tonnikalalastuja sekä myöskin misotahnaa. Tällä kertaa pääsin jo pikkuisen parempaan lopputulokseen (keitto oli omaan makuuni sopivan sakkainen ja makukin oli kohtuullisen autenttinen, joskin melko mieto), mutta aivan loppuun saakka tyytyväinen en ollut vieläkään.

Toisaalta oman keitoksen vertailu tokiolaisten ravintoloiden tuotoksiin saattaa olla ratkaisuna hiukkasen epäreilu. Joka tapauksessa misokeitto on parhaimmillaan sen verran hyvää – ja ilmeisesti jopa jossain määrin terveellistä, että raportoin vaikka tämän postauksen kommenttiosioon, jos ja kun löydän hyviä reseptejä tai pääsen muuten vaan maistuvampiin lopputuloksiin. Myös lukijoiden vinkit ja reseptit ovat luonnollisesti tervetulleita.

Tämä ohje on otettu hieman soveltaen Japanese food about -sivustolta:
Misokeitto

7,2 dl (3 cups) dashi-lientä
tofua (pieninä kuutioina)
3-4 rkl misotahnaa
0,6 dl (1/4 cup) hienonnettua purjoa

Pane dashi-liemi kattilaan ja kiehauta. Lisää tofukuutiot sekaan ja hauduttele keitosta muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Kauho pieni määrä lientä kattilasta ja liuota siihen misotahnaa. Lisäile seos vähitellen takaisin kattilaan. Sekoita keittoa varovasti. Sammuta levy ja lisää hienonnettu (tai ohueksi viipaloitu) purjo. Älä keitä lientä enää mison lisäämisen jälkeen.

Tein dashi-liemen samoilta sivuilta löytyneitä ohjeita soveltaen siten, että liotin ensin jonkin aikaa konbu-merilevää kylmässä vedessä. Vettä oli 9,6 dl eli 4 kupillista ja konbua vajaan kymmenen sentin mittainen pätkä. Sen jälkeen poimin levän pois – tosin sitä voi ilmeisesti hetken aikaa kuumennella myös muun liemen mukana – ja kuumensin vettä keskilämmöllä. Juuri ennen kuin vesi alkoi kiehua, lisäsin sekaan 1,2 dl katsuobushi-lastuja. Kun vesi kiehui, otin kattilan pois levyltä ja siivilöin liemen. (Toivottavasti tuohon ei tullut ihan mahdottoman paljon virheitä, kun sen niin hopusti kirjoitin.)

Muistakaa muuten Muonitus! Lisäksi Viini-ruoka-kirjat on siirtänyt kimpsunsa Etelärinteeseen. Suosittelen.

18 Comments:

At 13/9/07 17:54, Blogger Sammakko said...

Hei! Meillä mies tekee silloin tällöin misokeittoa, perusohjeemme löytyy blogistamme aamiaisia-otsakkeen alta. Yleensä misokeittoon on lisätty ainakin sipulia, aika usein daikonia, joskus wakamea. Tofu on tietenkin hyvää sekin.

 
At 14/9/07 00:18, Blogger Rosmariini said...

Misokeittoa taidetaan tosiaan tarjoilla Japanissa monesti aamiaisen yhteydessä. Me emme ole tyypillistä japanilaista aamiaista koskaan syöneetkään, mutta ehkä vielä joskus.

Teidän versionne löytyy ilmeisesti täältä. Olisipa hauska päästä maistamaan (muutenkin kuin vain näin virtuaalisesti).

 
At 14/9/07 06:58, Blogger Unknown said...

Vielä kun misokeittoon lisää simpukoita, niin saadaan mukavan ruokaisa lisä.

Japanilainen aamiaisen huono puoli oli natto, jota ei pystynyt syömään...

 
At 14/9/07 08:04, Blogger Rosmariini said...

En muistanutkaan, että mekin söimme nyt tänä kesänä simpukoilla terästettyä misokeittoa yhdessä ravintolassa! Se oli kyllä hyvää.

Nyt vaan googlettamaan, että mitä mahtaakaan olla natto. :)

 
At 14/9/07 18:08, Blogger Sammakko said...

Perinteinen japanilainen aamiainen on kyllä hyvä, vaikka meikäläisittäin se vaikuttaa melkein lounaalta! Riisiä (ja nattoa, eli fermentoituja papuja), misokeittoa, paistettua kalaa, kananmunaa, pikkelsejä.
Natosta en minäkään perusta, mies sen sijaan rakastaa sitä.

 
At 16/9/07 15:37, Anonymous Anonyymi said...

Tätä aion kokeilla, kiitos reseptistä :)

 
At 26/9/07 02:52, Anonymous Anonyymi said...

Joistain etnisistä kaupoista saa myös dashi-rakeita, joista saa tehtyä helposti ihan kelvollisen liemen. Kuulin niistä itse eräältä japanilaiselta. Myös pika-misokeittopussit ovat hyvinkin kelpo tavaraa, eikä ole hinnalla pilattu. Maun mukaan voi lisätä levää, tofua, purjoa tms. Joissain versioissa on jo levä ja tofu valmiina.

 
At 14/3/08 18:50, Anonymous Anonyymi said...

Mistä semmosia pikamisokeittojuttuja saa? Kävin tänään useammassakin etnisessa kaupassa, muttei osunut silmään.

 
At 14/3/08 19:49, Blogger Rosmariini said...

Ainakin Oulusta misokeittopusseja sai jossain vaiheessa ostaa sushibaarista (tai semmoinen kuumaan veteen sekoiteltava pussukka tuli sushiannoksen mukana). Stockaltakin keittopusseja on joskus ostettu, mutta niistä tuli aika mautonta keittoa.

Tokyokanista (Annankatu 20) luulisi ainakin löytyvän.

 
At 14/7/08 00:42, Anonymous Anonyymi said...

Citymarketista misokeittopaketti :)

 
At 2/10/08 17:29, Anonymous Anonyymi said...

Hei. Sellaista mietin, että pystyyköhän dashi-liemen katsuobushi-lastut korvaamaan jollain? Minä kun en syö kalaa saati sitten muita lihatuotteita.

 
At 4/10/08 11:02, Blogger Rosmariini said...

Hyvä kysymys. Minä kokeilin alkuun muutamia kertoja misokeiton valmistamista ilman lastuja >> tuloksena mautonta keittoa.

Onko kenelläkään hyviä vinkkejä?

 
At 12/12/08 16:30, Anonymous Anonyymi said...

Moi!

Mistähän Suomesta (ellei jopa Oulusta) mahtaisi saada katsuobushi-lastuja tai kombu-levää? Itsekin haluaisin päästä maistelemaan miso-keittoa oman keittiöni kautta, vaan dashi-keittopohjan luomisprosessi aiheuttaa tällä hetkellä päänvaivaa, kun vaadittuja raaka-aineita ei tunnu löytyvän. Apu on tervetullutta!

 
At 13/12/08 13:04, Blogger Rosmariini said...

Varmimmin tuotteita löytyy Tokyokanin valikoimista. En ole heidän postimyyntiään ikinä testannut, mutta semmoinenkin tuolla näyttäisi olevan.

Kauppahallin sushibaarissa näytti olevan myynnissä (?) ainakin tsuru mai -riisiä, jota en tiennyt Oulusta saatavan ollenkaan. Sieltähän voisi mahdollisesti kysäistä muistakin ostettavana olevista tuotteista.

 
At 4/11/09 11:48, Blogger Miss K said...

Helsingin Hämeentieltä Viivoanista löytyy vaikka mitä! Kannattaa käydä katsomassa. Ostin kaiken muun paitsi bambumaton sieltä. Myös iso valikoima valmiita miso-keitto-paketteja oli tarjolla. Otin summanmutikassa yhden. Katsotaan mitä tulee.

 
At 28/12/09 22:03, Anonymous Inkerik said...

Leppävaaraan on tämän vuoden puolella avattu "vanhalle puolelle" Alepan viereen mielenkiintoinen aasialainen ruokakauppa, Asian Deli http://www.asiandeli.fi/. Putiikkiin tulee jatkuvasti kaikkea uutta ja ihmeellistä, mutta alusta asti olen siellä noita pika-misokeittoja nähnyt. Kaikkeen mitä ollaan sieltä ostettu ja mitä ollaan heidän valikoimistaan kokeiltu, ollaan oltu kyllä hyvin tyytyväisiä.

Viimeisimpänä hankintana mainittakoon esim. perinteisen intilaisen "Butter chicken":in valmistamiseksi helppokäyttöinen, ja RIITTOISA mausteseospaketti, jota ei hinnallakaan oltu pilattu. :)

 
At 22/1/10 11:45, Blogger Unknown said...

OLEMME MAAILMALLA SAANEET RAKKAAN SIIPPANI KANSSA TAIVAALLISEN HYVÄÄ JA TÄYTELÄISTÄ BUTTER CHICKENIÄ, JA MYÖS BUTTER SOOSIA JUUSTON JA KASVISTEN KERA. SIINÄ ON TOMAATTIPURETTA, KERMAA JA MASALA-CURRYÄ JA VOITA (YLLÄRI :)SEKÄ KASAPÄIN MUITA INTIALAISIA MAUSTEITA. LEMPEÄN, HERKULLISEN MAUSTEISTA, VAAN EI TULISTA. EN MITENKÄÄN OSAA TEHDÄ SITÄ ILMAN OHJETTA, OLISIKO JOLLAIN RESEPTIÄ? PLIIIIIIS?

KIITOS JO ETUKÄTEEN : ) NAM!

 
At 27/4/10 14:04, Anonymous Anonyymi said...

Yritin itse juuri tehdä misokeittoa, mutta aloittaessa tajusin, että aasiamarketista saamani (kysyin ja paketti annettiin käteen..) dashijauhe olikin suurimmaksi osin natriumglutamaattia... Korvasin sen sitten liemellä, jonka sain porkkanaa, sipulia ja valkosipulia keittämällä... Ei pahaa... mutta..

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails