keskiviikkona, lokakuuta 11, 2006

Kanadan makuja

Sain kesällä Kanadan-tuliaisena keittokirjan, josta minun on ollut tarkoitus postata jo pitemmän aikaa. Tosin kanadalaisesta keittotaidosta ei voi pikaisen perehtymisen perusteella sanoa oikein mitään ytimekästä syystä, että niinkin isoon maahan mahtuu melkoisen monenlaista sapuskaa. Rannikolla on syöty enemmälti kalaa ja niin edelleen. Kirjan nimi on The Flavours of Canada, ja yksi suomalaislähtöinen sapuskakin on mainittu kirjassa ainakin kertaalleen. Mahtaakohan egg salad tarkoittaa munavoita?
Finnish lumbermen immigrated to Thunder Bay (then Fort William and Port Arthur) in the early 1900s. Like all settlers they clung to old food traditions, like piirakka, a buttery, baked sourdough filled with savoury pudding and topped with egg salad, that can still be found in restaurants such as the venerable Hoito or the Scand, within blocks of one another in downtown Thunder Bay.
Olemme kokanneet kirjasta vasta yhtä sapuskaa, kuvassa esiintyvää brie-lohta silloin, kun vielä enemmälti tarkeni grillailla. Ihan hyvää tuo muistaakseni oli, vaikka annos ehkä vähän epämääräiseltä näyttääkin. Näin se tehtiin:

Purjo-briekastike grillatulle lohelle

2 rkl suolatonta voita
3 purjoa (valkoinen osa, ohueksi viipaloituna)
vajaa desi kala- tai kanalientä
puoli desiä kuivaa valkoviiniä
vajaa desi kermaa
1 tl murskattuja roseepippureita
90 g brie-juustoa
suolaa

Sulata voi pannussa ja kuullota purjosilppua 3-5 minuuttia, kunnes se pehmenee ja alkaa muuttua kullankeltaiseksi. Lisää liemi ja viini ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Lisää kerma ja keitä vielä muutama minuutti, kunnes kastike on haluamasi paksuista. Lisää pippuri ja juusto juuri ennen tarjoilua. Anna juuston sulaa hitaasti kastikkeen sekaan. Maistele ja lisää suolaa maun mukaan.

8 Comments:

At 19/10/06 10:29, Anonymous Terhi said...

Ihanaa oli lukea Kanadan mauistanne...mieleeni tulvivat omat ruokamuistoni muutaman Kanadan vuoden ajalta, nami ;).

 
At 19/10/06 10:59, Blogger Rosmariini said...

Sinähän olisit sitten huomattavasti parempi asiantuntija kertomaan vaahteramaan sapuskoista! Itse en ole sielläpäin maailmaa koskaan käynyt, mutta siippasen kertoman perusteella se olisi hyvä maa muuttaa vaikka asumaan.

 
At 19/10/06 11:05, Anonymous Terhi said...

Siellä oli ihanaa asua ja olisimme vieläkin ellei poikamme syntymän myötä olisi koti-ikävä ajanut meitä takaisin tänne. Asuimme Montrealissa pari vuotta vuosina 2002-2004. Täytyykin omaan blogiin joku päivä raapusta ruokajuttuja mitä mieleeni muistuu ;).

 
At 19/10/06 11:17, Blogger Rosmariini said...

Kanadalaiset eivät kuulemma oikein osanneet nimetä mitään "kanadalaisia erikoisuuksia", joten kiinnostaisi kuulla osuiko sinun tiellesi mitään tyypillisiä kanadalaisia ruokalajeja. (Esim. jotain vaahterasiirappijuttuja...) Ilmeisesti ympäri maailmaa tulleiden siirtolaisten osuus maan ruokakulttuurissa on todella vahva, ja ravintoloita kuuluu olevan vähän joka lähtöön.

 
At 19/10/06 14:15, Anonymous Terhi said...

Juuri näin minäkin asian koin. Mieleeni ei oikein muistu mitään kovinkaan erikoista kanadalaista ruokaa tms. Ja tosiaan eri maiden kansailuuksia on Montrealissakin todella paljon ja se näkyy myös ravintoloiden listoilla...on meksikolaista, amerikkalaista, Montrealissa hyvin suosittua ranskalaista keittiötä, kiinalaista, japanilaista jne. Suomalaista ravintolaa ei tielleni osunut :).
Muistan ystäväni antaneen minulle joskus jonkun suolaisen piirakan ohjeen joka vahvasti kuuluu kanadalaiseen jouluun, voin yrittää etsiä sitä. Quebecin osavaltiossa myös on jotain omia erikoisuuksia joita täytyy palautella mieliin. Vaahterasiirappi tietenkin on hyvinkin perinteinen ja sen ympärille voisinkin muutaman reseptini julkaista, nami ;). Viinipuolelta taas jääviini, Ice vine, on perinteistä kanadalaista ja aiheesta myös voisin raapustaa tässä joutessa blogiini. Joten pysyhän kuulolla, yritän vaikka illalla kirjoitella aihepiirin liittyen täältä "mummolasta" nyt kun aikaa on.

 
At 19/10/06 17:51, Blogger Rosmariini said...

Ihan niin kuin tuo miehenikin olisi puhunut jostain paikallisesta piirakasta tai muusta joululeipomuksesta - se oli ilmeisesti ainoa kanadalainen sapuska, jonka sikäläiset tuttavansa olivat onnistuneet kaivelemaan muistilokeroistaan.

Mutta todella kiinnostavaa lukea kirjoituksiasi aiheesta, joten odotan innolla lisää!

 
At 21/10/06 14:04, Blogger Pippurimylly said...

Joistain "majavanhännistä" taisi olla paikallisten kanssa puhetta. Kyseessä on ilmeisesti jonkinlainen rapsakka leivonnainen, jota pitivät kovin kanadialaisina. Wikipedia näyttää kertovan BeaverTailseista ja sen niminen yrityskin on.

Myöskin erikoista "merivaahtoa" (sea foam candy) tuntui olevan viljalti kaupan. Kyseessä oli suomalaisen suuhun hyvinkin erikoinen makean ja (erittäin) suolaisen yhdistelmä, leivottuna kuohkeaksi, karamellimaisen kovaksi palikaksi.

 
At 11/6/09 15:16, Anonymous Anonyymi said...

haha, hulvatonta että Hoito mainitaan ihan kirjassa asti. Sieltä saa suomalaista "perinneruokaa" eli ei oikeasti mitään kovin erikoista. Karjalanpiirakkaa muistaakseni saa mutta se on vähän erilailla tehty kyllä :)

Thunder Bayssa on myös "suomalainen kauppa" ja sieltä saa ihan halvan lakua ja salmiakkia ja oikeaa ruisleipää, kamalan kalliita vaan on kaikki jutut siellä.

kiva paikka käydä tuo Thuder Bay muutenkin koska siellä on jonkin verran ihan nuortakin väestöä jotka puhuu suomea, jännä kuulla heiltä tarinoita heidän isovanhemmistaa ja isoisovanhemmistaan :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails