lauantaina, huhtikuuta 15, 2006

Kreikkalaishenkinen pääsiäisateria

Lammaspaisti on saanut meillä jo parina vuonna kaverikseen kreikkalaishenkisiä lisäkkeitä. Mukavasti on näyttänyt aina maistuvan vieraillekin, jotka äityvät joskus jopa muistelemaan pöperöiden ääressä omia Kreikan-reissujaan.

Tsatsiki syntyy purkillisesta (tai parista) kreikkalaista jugurttia, josta valutellaan suodatinpaperin avulla liiat nesteet pois, ja sekoitetaan sitten joukkoon raastettu (ja niin ikään valuteltu) kurkku, jokunen valkosipulinkynsi sekä mausteita (kuten valkopippuria ja miksei myös ripaus suolaa) maun mukaan. Oliiviöljyäkin jotkut tapaavat tsatsikiinsa lorauttaa. Valkosipuliperunat puolestaan syntyvät 6-8 ohueksi viipaloidusta perunasta, teelusikallisesta suolaa, parista valkosipulinkynnestä sekä purkillisesta kermaa (uunin keskitasossa 225° ja aikaa vähintään kolme varttia - minä paistelin tunnin verran, ja kippo ehti hieman kuivahtaa). Kunnon aterialle kuuluu tietenkin myös hyvä salaatti. Tämä ohje on peräisin kuopiolaisilta Kreikan ystäviltä:

Horiatiki

tomaatteja, kurkkuja
vihreä paprika
punasipuli, oliiveja
Feta-juustoa
punaviinietikkaa
oliiviöljyä
oreganoa, mustapippuria, suolaa

Paloittele kulhoon tomaatit ja kuoritut kurkut reilun kokoisiksi. Viipaloi paprika ja sipuli. Lisää joukkoon oliivit ja mausteet sekä etikka ja oliiviöljy. Sekoita aineet salaattikulhossa. Asettele salaatin pinnalle iso pokale fetaa ja lorauta sen päälle hiukan oliiviöljyä ja oreganoa.
Lammasviininä joimme tänä vuonna erittäin makuisaksi osoittautunutta argentiinalaista Caballero de la Cepa (Cabernet Sauvignon) -nimistä pullotetta.

Ja toden totta! Cumberland Sauce toimi lampaan kanssa loistavasti! Mukavan raikas meininki. Tänään meillä syödään taas lammasta, jota jäi eiliseltä aterialta vielä jonkinnäköinen kimpale. Palaamme siis asiaan.

3 Comments:

At 15/4/06 22:45, Anonymous Anonyymi said...

Mukavaa pääsiäistä Pastanjauhajat! Meillä valmistui tänään yrttinen lammaspata ja valkosipuliperunat, joten aikalailla samoilla linjoilla ollaan. Jälkiruoaksi vähän oikaistiin ja tehtiin suoraan jauheesta creme brulee. Meidän makuun oikein hyvää.

Pitipä kysäistä, että kun tuon jälkkärin innoittamana piti tietenkin ostaa kaasupoltin. Onko ideoita miten muuten sitä voisi keittiössä käyttää kuin tuohon sokerin paahtamiseen? Muistanko ihan väärin vai onko aiheesta kenties ollut jo joskus aikaisemmin puhetta?

 
At 15/4/06 23:32, Blogger Pippurimylly said...

Eräs vakiokäyttökohde on chilipalkojen paahtaminen. Useissa ruokaohjeissa chilien pintaa nimittäin paahdetaan kuumalla liekillä niin pitkään, että kuori irtoaa (saa paahtaa ihan kunnolla mustaksi asti). Näin käsiteltynä chili on pehmeämmän, jopa makeamman makuinen.

Chili siis vaan haarukan nokkaan ja tulta perään. Kuori mustuu, raksahtelee ja kupristelee. Lopuksi nypitään mustunut kuorikerros irti.

 
At 12/4/07 12:44, Anonymous Anonyymi said...

Luultavasti siis myös paprikat voi paahtaa kyseisellä laitteella, silloin kun ohje niin määrää.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails