keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Idättely alkaa

Vaikka elämismuotomme on erehdyttävästi kallistunut omakotiasumisen suuntaan, pihaltamme ei löydy kasvimaata sen koommin kuin kasvihuonettakaan. Kesäaikaan kasvattelemme kuitenkin ruukkupuutarhassamme kaikenlaista syötävää, ja siitäpä syystä esittelemme kasvikavereitamme tulevan kesän mittaan jossain määrin myös täällä Jauhantablogissa.

Tänä vuonna pastanjauhajien minikasvihuoneen multapurkkeihin päätyi itämään (jälleen kerran) lähinnä basilikan siemeniä. Ruukuissa aloittelevat kasvamistaan (ainakin toivon mukaan) myös rakuuna, salvia ja oregano sekä uusi suosikkini timjami. Rosmariini on niin hankala kasvatettava, että sen jätimme tällä kertaa suosiolla pois.

Maissin ja kurpitsan kasvattaminen on varmasti tänäkin vuonna ihan yhtä tyhjän kanssa, kun ei täällä Perämeren rannalla oikein tahdo tuo kesän pituus riittää moisiin viritelmiin. Mutta ainahan sitä saa haaveilla. Herne sen sijaan antaa ihan mukavasti satoa suurehkossa ruukussakin kasvatettuna, joten asetamme satotoiveemme sitten siihen.

Jospa nuo yrtit osoittaisivat nyt lähiviikkoina edes jonkinlaista elonmerkkiä. Nimim. tyttö, joka ei saanut rairuohoaan itämään.

16 Comments:

At 12/4/06 01:23, Blogger ainailona said...

Meidän kissanruoho rehottaa semmosena [hävettävän] harvana pehkona, jonka vain Misse aistii sijaitsevan vitriinin päällä. Tänään tuo kattilahjakkuus oli yrittänyt avata oven ja samalla kaatanut kaiken lasihyllyillä olevan sisällön [mm. laseja, skumppalaseja, viinilaseja, not to mention erilaisia keräilylaseja] kiivetessään huipulle. Räminä oli sitten pelästyttänyt katin matkoihinsa [Resu kuuli ja kävi luetteloimassa vahingot.

Ruohon uudelleensijoituskohdetta mietitään. Kuumeisesti.

 
At 12/4/06 08:58, Blogger Rosmariini said...

Auuh, rairuohon kasvattaminen voi tulla näköjään kalliiksi. :) Minulla menetyksenä oli vain siemenpussin hinta ja muutama kourallinen multaa. Ajattelin, että siemenet itävät nopeammin, kun kastelee alussa vähän reilummin. Alkutilanne muistutti sitten hieman riisipeltoa. Eivät itäneet vaan tuupertuivat, ressukat, lautasen pohjalle hukuksiin. :-/ (Sainpahan taas todistettua, että meikäläinen on varsinainen käytännön käsi.)

 
At 12/4/06 09:14, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Ylikastelu on hyvinkin yleinen virhe. Itselleni oli yllätys aikoinaan kuulla, että kasvi voi ihan oikeasti hukkuu, mikäli juuret eivät saa ilmaa.

Vuosi sitten sain päähäni laittaa erääsen isossa ruukussa olevan chilin juurelle rairuohoa kasvamaan. On muuten sitkeää kasvamaan. Ruukku oli kaiken lisäksi työpaikalla, joten pitkin kesää sai ajoittain nauttia toimistossa vastaleikatun ruohon tuoksusta :-) Siivooja kyllä hieman ihmetteli ruohosilppua roskiksessa...

Mutta miksi teidän listalla ei ollut chiliä?!?!

 
At 12/4/06 11:24, Anonymous Anonyymi said...

Ah, tätä onkin odotettu! Teillä on tollaset hi tech -purkit. Mistähän sitä itse lähtisi metsästämään sopivia idätysruukkuja? Millaisiakohan niiden ylipäätään pitäisi olla? Pitääkö noita jossain vaiheessa siirrellä eri purkkeihin vai kasvaako ne kiltisti samassa purkissa alusta loppuun? Äiti varmaan tietäisi, mut ei kehtaa kysyä.. ;) Olen siis todellinen viherpeukalo.

 
At 12/4/06 11:46, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Jugurttipurkit (tyhjät) on hyviä idätykseen. Päälle vielä kelmu, jossa on pari reikää, niin siitä se lähtee!

Tästä alkoi oma "kasvatusurani". Periaatteessa mikä tahansa purkki käy idätykseen. Itselläni oli yhdessä vaiheessa tomaatti kasvamassa tomaattimurska-purkissa :-)

Yrtit varmaan kasvavat vaikka vähän isommassa jugurttipurkissa koko elin ikänsä

 
At 12/4/06 16:48, Anonymous Anonyymi said...

no hei, kyllähän nyt Oulussa kurpitsat ehtivät kasvaa suuriiksi ja kauniiksi. Äidillä on siirtolapuutarhassa aina huiman hienot, erityisesti viime kesänä oli vielä tosi runsas sato.

 
At 12/4/06 16:56, Blogger Rosmariini said...

Minäkin luulin, ettei siemeniä pieni (?) kosteus haittaa, mutta olin pahemman kerran väärässä. :)

Meillä on viime kesältä ikkunalaudalla pari talven aikana jossain määrin virttynyttä chiliä. Pitää katsoa saako niitä virvoiteltua tuottamaan satoa (tuskin...) vai täytyykö tässä ruveta hommaamaan uusia taimia. Siemenestä niitä ei varmaan ehdi enää kovin hyvin kasvatella. Chili on kyllä ihana kasvi: ne pärjäävät näin pohjoisessakin ulkosalla koko kesän, tulevat toimeen vähällä hoidolla ja aina on tuoreita palkoja käden ulottivilla.

Minäkään en ole mikään taimiasiantuntija, mutta nuo minikasvihuoneet ovat turve(?)purkkeineen siinä mielessä käteviä, että ne purkit voi tökätä suoraan multaan siinä vaiheessa, kun taimet ovat kasvaneet liian isoiksi noihin miniruukkuihin.

Jugurttipurkeissa mekin kasvattelimme yrttejämme aiemmin, mutta nyt semmoisia purkkeja ei enää tahdo kertyä, kun harrastamme litran jugutölkkejä. Purkkien pohjaan kannattaa käsittääkseni tökätä pari reikää, jotta liika vesi pääsee pois. Multa pidetään tasaisen kosteana (suihkepullo on kätevä kostutin ainakin tuohon minikasvihuoneeseen), ja sitten kun siirretään taimet isompiin ruukkuihin, niin ne kannattaa salaojittaa jonkinlaisella soraseoksella.

 
At 12/4/06 17:13, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi:
Kesäkurpitsaa mekin viljelimme yhtenä kesänä vuokrapalstalla Hietasaaressa, ja ne kyllä kasvoivat siellä aivan valtaviksi. Ruukkupuutarhassa tilanne on hieman hankalampi, ja etenkin nyt kylvämiemme Halloween-kurpitsojen saaminen jättimäisiksi oransseiksi murkuloiksi voi olla vähän hiljaisempaa ainakin omilla kasvatustaidoillani. :) Mutta saas nähdä, mitä niistä vielä syntyykään.

Maissiin ehti kehittyä viime kesänä syksyyn mennessä hedelmien kohdille semmoisia tupsumaisia aihioita, mutta siihenpä se sitten jäikin. No, onhan se kiva terassin koristus ihan vaan viherkasvinakin.

 
At 12/4/06 19:01, Anonymous Anonyymi said...

Mä sain Oulun naapurikunnassa asuessani maissin kasvamaan, vaikkakaan ei ihan mahdottoman uhkeiksi tähkiksi. Kunhan vain kylvää siemenet mahdollisimman aikasessa vaiheessa purkkeihin ja kasvattaa niitä aluksi sisätiloissa.

 
At 12/4/06 19:20, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, hieno suoritus! Ihmiset kasvattelevat kaikenlaisia jänskiä juttuja, ja saavat satoa vaikka mistä. Kyllä täällä pohjoisessakin menestyvät ilmeisesti monet vähän eksoottisemmatkin kasvit, varsinkin jos sattuu olemaan lämmin ja suojaisa paikka sekä kunnolla ravinteikas maa. (Sekä taipumusta viherpeukkuiluun...)

Kasvihuone olisi kyllä kova sana, niin saisi vähän tropiikin tunnelmia tänne pohjoiseenkin.

 
At 13/4/06 00:03, Blogger Pippurimylly said...

Nuo pikkuidätyshuoneet on kyllä käteviä, mutta ihan saman asian ajaa mikä tahansa pikkukippo, johon laittaa kosteaa multaa ja siemeniä. Reikä tosiaan kannattaa tökätä pohjaan, jotta liika vesi valuu pois. Jos purkki on iso, voi pohjalle laittaa kerroksen pikkukiviä salaojaksi varmistamaan, että juurille on siellä happea tarjolla.

Idätysvaiheessa (ennen kuin vihertää!) purkit kannattaa juurikin peittää kelmulla tai kuvulla, jotta kosteus pysyy kohtuullisen korkeana. Kaasujenvaihtoakaan ei vielä juuri tapahdu ennen kuin pinnalle pomppaa vihreää, mutta silloin tällöin kelmua tai kantta kannattaa raottaa, jottei koko multamälli homehdu pystyyn.

 
At 13/4/06 11:42, Anonymous Anonyymi said...

Idätyshommat on meikäläisellä (pienviljelijän tytär)todella hakusessa...eikä kehtaa neuvoa kysyä...Ne hommat oli aikoinaan jotenkin liian lähellä,ettei tullut tyypilliseen lasten tapaan oikein niistä kiinnostuttua.Mulla on ekaa kertaa nyt pieni ryytimaa,jonne aion lähinnä yrttejä ja jotain salaattia laittaa.Ja aion kutakuinkin kaupan taimilla yrttien kohdalla aloittaa.Mies kyllä osti sellaisen hienon idätyslootan,ilmaluukut ja kaikki,mutta jotenkin on epävarma olo.. Laitoin tulemaan herneen versoja,ne kun on niin makoisia salaatissa.Muovipurkissa elmun alla onnistuivat loistavasti,mutta hienossa idätyslootassa mätänivät niin että piti melkein kaasunaamari päässä kulkea.Haju oli sanoinkuvaamaton. Sanokaa/lohduttakaa nyt fiksummat,että jos noita tunnetumpia yrttejä haluaa,niin kaupan taimilla (tai ruokakaupan yrttiruukuilla) pääsee hyvin alkuun ja salaatit nyt lähtee kun vaan sinne viskoo. Piti ihan kunnolla suunnitella mitä kaikkea yrttejä haluaa,mutta niin se vaan jäi...Kun sinne nyt edes JOTAIN saisi eikä vain rikkaruohoja. Pari päivää sitten muuten huomasin,että kasvimaa on paljastunut lumen alta.Jippii! Kyllä se jo kevään merkistä käy!

 
At 13/4/06 16:14, Blogger Rosmariini said...

Meille alkoi hahmottua vasta parin viljelysvuoden jälkeen, mitä yrttejä meidän loppujen lopuksi kannattaa kylvää. Aluksi tuli idäteltyä kaiken maailman juttuja, jotka eivät joko ehtineet satokauden aikana valmiiksi tai sitten niille ei vain ollut kokkailuissa tarpeeksi käyttöä. Basilikaa meillä menee kesän aikana ihan tuhottomasti, joten keskitymme nykyään lähinnä siihen.

Oma äitini kasvattaa yrttejä kasvimaalla (voi niitä kadehdittavia rivistöjä - samoin itse kasvatellut tomaatit ovat siellä tosi herkullisia!), ja hän ostaa taimet yleensä valmiina puutarhoilta. Niistä ruokakaupan yrttiruukuista on monenlaisia kokemuksia - niilläkin voi onnistua, jos sattuu niin hyvä tuuri, että kasvin juuret ovat kunnossa, mutta aika usein ne kurpsahtavat mullassa heti alkuunsa.

Mutta puutarhoilla on ihana kierrellä, ja niistä saa aina asiantuntevaa opastusta kaupan päälle. Harmi, ettei meidän pihalle enää mahdu juuri uusia kasveja... Eikä sitä kasvimaatakaan.

 
At 14/4/06 00:22, Anonymous Anonyymi said...

Heippa!
Tulin lukemaan viimeisimpiä juttujanne ja törmäsinkin tähän idätysjuttuun. Ostin monta viikkoa sitten Timjamin, basilikan ja parin muun yrtin siemeniä mutta siellä ne edelleen kökkii jossain keittiön kaapin nurkassa, eikä mitään tapahdu. Ehkäpä nyt kun lueskelin teidän muiden juttuja, saisin sen pienen porkkanan pistää omatkin siemenet itämään. Rakastan yrttejä ja ruoka maistuu lähinnä tuhat kertaa paremmalta tuoreilla yrteillä maustettuna!
Sulla on tosi kivat sivut ja täällä on paljon mielenkiintoista luettavaa! Kiitos siis hyvistä sivuista! =)

 
At 14/4/06 09:18, Blogger Pirjo said...

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin vakuuttaa, että kyllä kasvaa kurpitsa näilläkin perukoilla. Varsinkin kesäkurpitsaa pukkaa yleensä niin paljon ettei syödä ehdi. Vieläkin on oman palstan satoa säilöttynä, pakastettuna ja kuivattuna.
Olen kasvattanut kurpitsoita sekä siemenistä että ostetuista taimista. Lämpöpenkki (penkin pohjalle esim. ruohosilppua ja haravointijätettä maatumaan), ruohosilppukatetta taimien juurille ja kanankkaa lannoitteeksi, niin pitäis kurpitsoiden kasvaa ja tuottaa satoa.

 
At 14/4/06 10:26, Blogger Rosmariini said...

Marie: Tuoreet yrtit ovat kyllä ihania; yksistään jo niiden tuoksusta tulee hyvälle tuulelle. Niin ja kiitoksia vaan kehuista. (Sinulla on kyllä itselläsikin tosissaan huippukivat sivut, kadehdittavan ihania annoksia ja hyviä kuvia!)

Piu: Kesäkurpitsa tuottaa myös omien kokemusteni mukaan satoa täkäläisissä kasvimaissa ilman sen kummempia kommervenkkejäkin. Oma pihamme vaan lienee Oulun varjoisin, eikä kasvimaalle ole tilaa muutenkaan, niin ruukussa kasvattelemalla ei mahda ravinteet ynnä kesän pituus ihan kurpitsalle riittää. (Mutta aiomme silti yrittää;)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails