sunnuntaina, joulukuuta 12, 2021

Raclette Alpage-juustosta


Näin muutama viikko sitten Helsingissä yllätyksekseni Sveitsissä asuvaa tuttavapariskuntaamme, kun olin Rosebud Sivullisessa haastateltavana ruokakirjani takia. Vielä suuremmaksi yllätykseksi sain heiltä mukaani Sveitsistä tuotua Alpage-juustoa, joka osoittautui oikein makoisaksi tuttavuudeksi.

En tiennyt Alpagesta entuudestaan juuri mitään, mutta nyt tiedän sen verran, että sitä valmistetaan tietyillä vuoristolaitumilla laiduntavan karjan maidosta. Yleensä juustoon käytetty maito ilmeisesti lypsetään kesäaikaan, jolloin lehmät saavat vuoristossa syödäkseen tuoretta ruohoa ja muita kasveja. Maku olikin kyllä erilainen kuin millään muulla juustolla aiemmin.

Alpage sopii kuulemma erityisen hyvin racletteen tai vaikkapa lämpimiin voileipiin (saimme kaupan päälle myös tällaisen crutti-ohjeen)

Racleten teemme edelleen melkein samalla ohjeella kuin vuonna 2009. Jossain vaiheessa sulatettavan juuston sekaan on ryhdytty lisäämään viipaloitua punasipulia, ja tällä kertaa kokeilimme myös mustapippurin rouhimista samalle lautaselle.

Tämä inkiväärillä ja wasabilla höystetty soijadippi on myös säilynyt keittiömme kestosuosikkina:

Inkivääri-wasabi-soijadippi grillilihalle

inkivääriä, reipas keko hienoksi pilkottuna (esim. puolikas kaupan inkivääripala)
soijakastiketta
wasabi-tahnaa pari-kolme kunnon pursoa

Pilko inkivääri hienoksi ja laita dippiastiaan. Kaada päälle soijaa niin, että inkivääri peittyy kunnolla ja koostumus on dipimpi kuin inkiväärikasampi. Purista sekaan useamman sentin noro wasabi-tahnaa.


Racletessa juusto maistuu aina vähän erilaiselta sen mukaan, kuinka pitkään sitä malttaa pannussa sulattaa. Kaikkein viimeisellä sulatuskerralla juusto ehtii saada yleensä jo vähän väriäkin pintaan.

Ja toki teimme sitten seuraavana päivänä myös niitä lämpimiä voileipiä!

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails