torstaina, huhtikuuta 01, 2021

Maistelussa ChocoSomnian suklaat


Pääsimme viime perjantaina viimein lunastamaan joululahjaksi saamamme etäsuklaatastingin. Suklaat saapuivat postilaatikkoon reilua viikkoa ennen maistelua, ja samalla saimme ohjeet muun muassa maistelussa oleville suklaille sopivista juomasuosituksista.

 

Maistelussa oli oululaisen ChocoSomnian suklaasetti, jossa oli 12 erilaista suklaata. Maistelu eteni makeista ja rasvaisista valkosuklaista maitosuklaisiin sekä niistä lopulta tummiin suklaisiin, päätepisteenä erityisen voimakas (mutta meidän makuumme oleva!) Noir Infini 99 %.

 

Maistelu oli itsessään mielenkiintoinen prosessi. Aluksi suklaapalaa lämmitettiin hetken aikaa sormissa, sen jälkeen sitä nuuhkaistiin, ja lopuksi suklaa pantiin suuhun sulamaan. Tässä vaiheessa suklaasta oli mahdollista saada esiin erilaisia makuja. Maisteluelämystä ei siis kannata pilata pureskelemalla suklaata liian nopeasti (etenkin, kun suklaa on niitä harvoja ruoka-aineita, jotka todella sulavat suuhun!).



Maistelun ohella pääsimme ihmettelemään ruudun välityksellä muun muassa kaakaohedelmää sekä kuulemaan yksityiskohtia kaakaon historiasta sekä kasvuolosuhteista, suklaan ainesosista ja monista muista mielenkiintoisista asioista. Oli kiinnostava kuulla, että Mangaro-nimisen suklaan raaka-aine on tuotettu madagaskarilaisella plantaasilla, jossa on aiemmin kasvatettu mangoa ja jonka maaperä tuo oman vivahteensa siellä kasvaneen kaakaon makuun.


Kaakaopaputietämykseni osoittautui ennakoitua ohuemmaksi, mutta nyt tiedän, että Criollo on kaikkein arvostetuin kaakaopapulaji. Kaakaopapuja myös paahdetaan samaan tapaan kuin kahviakin.

 

Varasimme tarkoitusta varten veden ja teen ohella myös muutamia suosituslistan juomista (esim. tummalle suklaalle portviini Dow’s Nirvana Reserve Port'ia sekä konvehdeille Maistilan Musta hurma: Mustaherukka+vadelma sour -olutta). Suklaiden ja juomien yhdistelystä en oikein saanut maistelun aikana otetta. En aivan päässyt kärryille siitä, miten tietty juoma suklaaseen yhdistettynä lisäsi makuelämyksen laajuutta; ennemminkin mikä tahansa juoma tuntui aina huuhtaisevan suklaan maun suusta pois.

 

Laadukkaiden suklaiden huolellinen maistelu muistutti mieleen, että kannattaisi keskittyä ostamaan kerralla vähemmän, mutta parempaa. Maistelusettiin sisältyneeseen maitosuklaakonvehtiin oli käytetty oikeaa voita ja kermaa sekä lisäksi aitoa passionhedelmää, ja yhden ainoan konvehdin avulla sai aikaan kerrassaan mahtavan makuelämyksen. Tykkäsin kovasti myös mustaherukalla täytetystä tummasuklaakonvehdista.

 

Levysuklaista suosikiksemme nousi porkkanakakulta maistuva Caozelo Ivore + kaneli, joka oli kanelilla maustettua valkosuklaata. Bionda ”blond” oli myös kiinnostava tuttavuus; en ollut aiemmin maistanut paahdettua valkosuklaata. Maitosuklaat eivät olleet meille aivan yhtä suunmyötäisiä, vaikka olikin hauska päästä maistamaan vaaleanpunaisesta kaakaopavusta tehtyä marjaisaa Ruby-maitosuklaata. Sitä maistattaja suositteli kuohuviinin kanssa kesän juhliin.


Tumman suklaan terveysvaikutuksista oli maistelussa myös runsaasti puhetta. Laitoinkin taas pitkästä aikaa kuitupitoiset kaakaonibsit ostoslistalle.






pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails