perjantaina, tammikuuta 18, 2019

Churrot – se näppärämpi munkkiLupailimme edellisessä postauksessa tänne Pastanjauhantaan churrojen ohjeen, joka todellakin kannattaa kirjoittaa tai tulostaa muistiin. Tällä saa nimittäin todella hyvää todella nopeasti ja todella helposti, todella vähistä ja helpoista raaka-aineista.

Leivomme ani harvoin munkkeja tai donitseja (mikä on sääli, koska donitsit ovat mahtavia!), mutta veikkaan, että churroja tulee tehtyä useamminkin. Niissä herkullista, rapeaa kuortakin on sisuksen tylsempään taikinaan nähden huomattavasti enemmän kuin perinteisessä munkissa.

Churrot kuuluvat olennaisesti latinokulttuuriin: niitä tarjoillaan kautta Espanjan ja ilmeisesti myös Latinalaisen Amerikan. Niitä löytää kahviloista, torikojuista ja kaikenlaisista tapahtumista. Käyttämämme resepti on melko suoraan allrecipes:n ohjeesta.

Churrot

Taikina:
2,4 dl (1 cup) vettä
2,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
2,4 dl (1 cup) vehnäjauhoa

litra tai pari neutraalin makuista öljyä friteeraamiseen (rapsi tai rypsi ovat hyviä)

Sokerihuurre
1 dl sokeria
1–2 tl kanelia

Valmistus:
1. Sekoita kattilassa tai kasarissa taikina-ainekset (paitsi jauhot): vesi, sokeri, suola ja ruokaöljy. Kiehauta ja ota sitten pois liedeltä.
2. Sekoittele joukkoon jauhot (noin 2,4 dl, mutta kannattaa sekoittaa vähitellen). Tavallinen ruokalusikka on tässä puuhassa ehkä paras työväline. Tavoitteena on saada taikinasta löysä pallo. Se saa jäädä hyvinkin tarttuvaksi; mitään leipä- tai pullataikinaa ei tavoitella, vaan notkeaa taikinaa, jota on mukava pusertaa puserruspussista. Perunamuusin tapainen rakenne on hyvä.
3. Valmistele sokerihuurre: sekoita noin desi sokeria ja makusi mukaan kanelia lautasella.
4. Lusikoi taikina puserruspussiin ja kuumenna paistoöljy 180–190°C:hen (digitaalinen lämpömittari on kaikessa friteerauksessa erittäin kätevä ja suositeltava apuväline!). Puserra sitten kuumaan öljyyn haluamasi pituisia churro-puikuloita ja paista ne kullankeltaisiksi. Kun churrot näyttävät houkuttelevan värisiltä, nosta ne lautaselle talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois ja churroista tulee mahdollisimman rapeita. Pyörittele valmiit churrot sen jälkeen sokeri-kaneliseoksessa.
Tarvittavan friteerausöljyn määrä riippuu kattilasta: laakeaan enemmän, pienempään vähemmän. Kunnolliseen paistamiseen tarvitaan kuitenkin vähintään n. 5 cm kerros öljyä kattilan pohjalla. Öljyn määrästä riippuu myös se, montako churroa voit pusertaa paistumaan kerralla. Jos pötkyt alkavat takertua toisiinsa, hidasta tahtia. Öljyn lämpötilaa kannattaa tarkkailla paistamisen aikana ja säätää hellaa niin, että koko ajan pysyttäisiin mahdollisimman lähellä 180–190°C:tä.

Churrot maistuvat mainiosti ihan sellaisenaan, mutta tyypillinen espanjalainen tapa on tarjoilla niiden kylkeen paksua kaakaota tai kermatilkan kanssa sulatettua suklaata ja dippailla.

4 Comments:

At 19/1/19 11:45, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Oliko tuo hyvin paksua taikinaa, niin että pursottamiseen tarvittiin habaa? Minä olen tehnyt yleensä sellaista taikinaa, mihin tulee kananminua ja se on melko hyvin pursotettavissa, muttei ilmeisesti niin autenttinen kuin tämä teidänä käyttämänne. :)

 
At 19/1/19 11:52, Blogger Rosmariini said...

En itse ole ollut pursotuspussin kanssa lähikontaktissa, mutta ihan kätevästi taikina näytti kattilaan luiskahtelevan.

 
At 19/1/19 18:21, Blogger Jael said...

uu myös latinomaissa. Kun asuin Venezuelassa siellä oli Churromania-ketju, jossa oli tavallisten churrojen lisäksi kaikenlaisia täytettyjä churroja. Mutta kun asiat Venezuelassa huononivat niin ketju muutti Yhdysvaltoihin,etupäässä Miamin alueella, jossa suuri latinoväestö.
http://churromania.com/en/

 
At 20/1/19 19:40, Blogger Rosmariini said...

Täytetyt churrot kuulostavatkin hauskoilta - juuri mietin vähän aikaa sitten, että mahtaako missään olla hillomunkin tapaisia hillochurroja. :-)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails