lauantaina, marraskuuta 03, 2018

Michi-no-eki – tienvarsiruokaa JapanissaMe olemme vuosien varrella automatkailleet muutamaankin otteeseen eri puolilla maailmaa. Huoltoasemaruoka teki meihin lähtemättömän vaikutuksen Italiassa ja Sveitsissä, joten oli kiinnostava päästä näkemään, minkälaista tienvarsiruokaa Japanin maaseutu tarjoili.

Vähän aikaa sitten siihen tarjoutui tilaisuus, kun vuokrasimme auton (luonnollisesti hybridin, kun Japanissa kerran oltiin, Toyota Priuksen – oli jännittävä katsella näytöstä, miten akku täyttyi vuorenrinnettä alas lasketellessa, minkä jälkeen seuraava mäki päästiin sitten aina paljolti sähkön voimalla ylös) Sapporosta ja teimme yhden päivän lyhyen roadtripin Hokkaidon eteläisempiin osiin Lake Toyalle, joka on yksi Hokkaidon keskeisistä nähtävyyksistä. Järven lähistöllä on myös tulivuoria ja onseneita, joissa pääsee kylpemään kuumissa lähteissä.Michi-no-ekit (道の駅), suomeksi tienvarsiasemat, ovat palvelleet täkäläisiä automatkaajia parinkymmenen vuoden ajan, 1990-luvulta lähtien. Hallituksen tavoitteena oli saada kotimaan automatkailu nousuun, ja autoilijoita varten perustettiin tienvarsiasemia, joissa ruoka toimii keskeisenä houkuttimena: Paikallisesti tuotettua ruokaa on tarjolla sekä michi-no-ekien ravintoloissa että paikallisia tuotteita myyvissä farmers marketeissa.Yllä oleva farmers market sijaitsi Rusutsu-nimisellä paikkakunnalla, joka on tunnettu possustaan. Ostimme kyseisestä michi-no-ekistä lisäksi muun muassa jumalaisen herkullisia kirsikkatomaatteja.

Ylemmän kuvan perunafritit olivat puolestaan paikallinen ruokalaji Boyo Nakayama -michi-no-ekissä, josta oli hulppeat vuoristonäköalat. Tuosta paikasta jäi mieleen vanhempi paikallinen herrashenkilö, joka oli innokas harjoittamaan englannin kielen taitoaan turisteiksi tulkitsemiensa ihmisten kanssa. Hänellä oli mukanaan myös maailmankartta, josta pääsimme osoittamaan hänelle Oulun kaupungin. Perunafrittien ohella pääsimme maistamaan myös juotavaa jogurttia.

Oulusta puheen ollen – ei kamalasti haittaisi, vaikka Suomenkin maaseudulta saisi ABC-ketjuruoan lisäksi enemmän myös paikallista ruokaa. Lähimatkailun kehittäminen ei ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa olisi Suomessakaan ollenkaan hullumpi juttu.

2 Comments:

At 6/11/18 15:46, Blogger Jael said...

Herkullisen näköisiä nuo perunafritit:)

 
At 6/11/18 16:00, Blogger Rosmariini said...

Instagramin puolella pohdittiin, että se näyttää joltain grillatulta pieneläimeltä. :-) Mutta ihan oli kasvisruokaa ja tosissaan herkullista!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails