lauantaina, syyskuuta 01, 2018

Okonomiyaki kotikeittiössäOkonomiyaki on sellainen japanilainen ruoka, joka ei liity oman kotisaaremme eli Hokkaidon ruokaperinteeseen oikein ollenkaan, mistä syystä sitä ei tule syötyä täkäläisissä ravintoloissakaan. Siksi se sopiikin hyvin kotikeittiössä valmistettavaksi.

Okonomiyaki on japanilaisille pizzaa vastaava tuote esimerkiksi siinä mielessä, että siihen voi laittaa kaikenlaista, mitä kaapista löytyy (okonomiyakin nimikin tarkoittaa suomeksi "miten haluatte"). Japanin kielen opettajani ohjeisti, että ruokalajiin voi laittaa mitä tahansa, esimerkiksi juustoa, katkarapuja ja mitä mieleen juolahtaa. Okonomiyaki-kastike on pakollinen raaka-aine, mutta esimerkiksi majoneesiksi voi soveltaa ketsupin ja majoneesin sekoitusta.

Valitsimme tämän ohjeen muun muassa sen takia, että ohjeistukseen ei sisältynyt tässä tapauksessa dashi-lientä, jota ei suomalaisissa kotikeittiöissä ole aina kovinkaan helposti saatavissa. Toisaalta okonomiyaki-kastikettakaan ei taida saada yleisesti suomalaisista ruokakaupoista, ja ilman kyseistä kastiketta tätä ruokalajia ei kannata (kuten mainittua) oikeastaan ryhtyä edes valmistamaan.

Okonomiyakin tunnetuimmat versiot Japanissa ovat hiroshimalainen ja osakalainen versio, joista päädyimme jälkimmäiseen sen takia, että se lienee kotikeittiössä helpompi toteuttaa. Hiroshiman versio tarvitsee oman näppituntumani perusteella isomman paistolevyn, koska okonomiyakin eri kerrokset paistetaan siinä erikseen ja kasataan vasta paistamisen loppuvaiheessa. Me valmistimme oman osakalaisversiomme okonomiyakista hiiligrillin valurautaisella paistoalustalla, jossa ohimennen mainittuna on mahdollista valmistaa myös oikein hyvää pannupizzaa.Okonomiyaki

100 g okonomiyaki-jauhoja (meillä ihan normaalia vehnäjauhoa)
1,6 dl vettä
2 munaa
300 g kaalia, suikaloituna
2 kevätsipulia varsineen, ohueksi suikaloituna
6 viipaletta pekonia (voi leikellä pienemmiksikin paloiksi)

päällysteet:
Kewpie-majoneesia
okonomiyaki-kastiketta
aonoria (kuivattuja merilevähiutaleita)
katsuobushia (bonito-lastuja)

Vispaa isossa kulhossa sekaisin jauhot ja vesi niin, että seos on mukavan tasaista.
Lisää munat, suikaloitu kaali ja sipuli. Sekoita (ei kuitenkaan liikaa).
Öljyä (200°C:seen) esilämmitetty pannu/paistolevy ja jaa okonomiyaki-seos kahdeksi pannukakuksi. Kotikeittiössä okonomiyakit joutuu todennäköisesti paistamaan parissa eri erässä, koska kotoa harvoin löytyy kovin laakeaa paistoalustaa.
Tasoita pannukakku paistinlastan avulla ja muotoile se niin, että siitä tulee noin 1,5 cm paksu ja halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoinen pyörylä.
Lisää pekoniviipaleet/palat kunkin pannukakun päälle.
Käännä pannukakku noin kolmen minuutin kuluttua (pekonipuoli alaspäin) ja jatka paistamista vielä neljän minuutin ajan.
Käännä uudelleen (pekonipuoli ylöspäin) ja kypsennä kolme minuuttia tai kunnes pannukakku on kiinteä ja sopivan ruskistunut.
Siirrä lautaselle. Levitä päälle kunnon kerros okonomiyaki-kastiketta. Koristele Kewpie-majoneesilla ja ripottele päälle aonoria ja katsuobushia. Tarjoile heti.

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails