lauantaina, elokuuta 18, 2018

Market-IPA:t vertailussaAsun tätä nykyä kaupungissa, joka tunnetaan maailmalla ennen kaikkea samannimisestä olutmerkistään. Japanissa onkin tähän mennessä tullut maisteltua lähinnä Sapporoa, Yebisua ja muita peruslagereita, jotka toki maistuvatkin varsin hyvin Japanin helteissä ja sopivat yleensä hyvin myös japanilaisten ruokien kaveriksi. Suomessa olutvalintani sen sijaan on yleensä sopivasti humaloitu IPA.

IPA eli Indian pale ale kehitettiin alkujaan 1700-luvun lopulla kestämään pilaantumatta pitkä merimatka Englannista Intiaan. Imperialistisesta asenteesta on ollut maailman ruoka- ja juomavalikoimalle siis jotain hyötyäkin. IPA:t ovat toisin sanoen ale-oluita, joissa on tavallista enemmän humalaa – ja samalla enemmän makua ja raikkautta. Suomen alkoholilainsäädäntö ei vielä mahdollista kaikkien IPA-oluiden myymistä ruokakaupoissa, koska kaupoissa myytävien juomien enimmäisalkoholimäärä saa olla tällä hetkellä 5,5% ja esimerkiksi tuttavapiirissäni suurta suosiota nauttivan Lagunitas IPA:n alkoholipitoisuus on 6,2%.

Yhtenä kesälomapäivänä innostuimme joka tapauksessa ottamaan jauhantaraadin makutestiin Oulun keskustassa sijaitsevasta ruokakaupasta ostettuja tölkitettyjä suomalaisia IPA-oluita, joista suurin osa oli uusia tuttavuuksia. Olisiko niitä sitten ilmestynyt hyllylle taannoisen alkoholiuudistuksen jälkeen, tai sitten ei ole tullut muuten vaan kiinnittäneeksi asiaan huomiota. Iisalmi Pale Alea olimme maistaneet näistä jo aikaisemminkin, eikä näköjään suotta, koska se oli myös sokkotestimme voittaja. Tässä sokkotestivertailumme tulokset:

1. Iisalmi (Indian) Pale Ale
2. Lahden Erikois-IPA
3. Pirkka/Saimaa IPA
4. Laitilan Kukko IPA
5. Nokian Keisari IPA
6. Pyynikin American IPA

Raadin kommentit:

Iisalmi (Indian) Pale Ale
-Tuoksussa sivuhajua, mutta maku raikas ja hallussa. Hyvä Suomi-IPA.
-Houkutteleva ulkonäkö. Humalan puraisua saisi olla enemmän.

Lahden Erikois-IPA
-Neutraali, mieto mutta maukas. Humaloinnissa selvää IPA-maisuutta.
-Aika kevyt IPA.

Pirkka/Saimaa IPA
-Makea tuoksu. Nyt on mallasta. Ei kovin IPA-mainen. Tulee mieleen tummemmat oluet, enemmän jouluolut. Karamellinen, paahteinen, liian vähän humalaa. Ei sinänsä ollenkaan huono, mutta väärässä seurassa nyt. Kinkun kanssa jouluna voisi toimia. Tämän oluen makeus ja sinapin sähäkkyys voisivat olla oikeinkin hyvä yhdistelmä.
-Jouluolutmainen. IPA-maisuus tulee paremmin esille, kun olut lämpenee.

Laitilan Kukko IPA
-Tummempi tapaus taas, vähän liian laiskasti humaloitu ollakseen IPA.
-On tässä häivähdys IPA-maisuutta.

Nokian Keisari IPA
-Alku raikas mutta melko nulju; liikaa tai liian kitkerää humalaa. Vähän mallasta, paljon humalaa?
-Ei oikein toimi IPA:na tämä. Ei tarpeeksi raikas.

Pyynikin American IPA
-Ei tuoksu oikein miltään. Itse tehdyn kotikaljan oloinen.
-Ihan ok muuten, mutta ei kuitenkaan oikein IPA-mainen.

Kävin lukemassa muutamia muita arvioita näistä samoista oluista, ja näköjään kokeneempien olutbloggaajien kuvaukset ovat huomattavasti hienojakoisempia. Pitää yrittää itsekin tavoittaa seuraavalla maistelukerralla vaikkapa yrttistä sitruksisuutta ja paahtoleipäistä mallaksisuutta.

Missäköhän vaiheessa Suomeen on edes tullut näin valtavan paljon kiinnostavia olutblogeja.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails