torstaina, kesäkuuta 16, 2016

Kokonaisena grillattu kaaliTänä vuonna grillikausi avattiin jo hyvissä ajoin tammikuussa. Silloisissa illanistujaisissa grilliin sommiteltiin ystäviemme valmistamia korealaistyylisiä wingsejä sekä kampasimpukoita kera endiivien (jälkimmäinen kokonaisuus tarjoiltiin gremolatan ja sitruunalohkojen kanssa).

Kevään myötä grillissä on paistettu perinteisiä eväitä kuten chuck rollia sekä uudempaa tuttavuutta flank steakia. Kun nyt teki mieli kokeilla jotain, mitä emme ennen ole grillanneet, tukeuduin yllättäen netin sijasta vanhaan keittokirjaan, Steven Raichlenin klassikkoon Kaikki grillauksesta. Sieltä löytyikin ajankohtaan erittäin hyvin sopiva ohje: kokonaisena grillattu kaali.Varhaiskaali on nyt sesongissa (ja kuulemma muodissakin), ja netistäkin näyttää löytyvän erilaisia grillatun kaalin ohjeita. Raichlenin ohjeen pekoni ja BBQ-kastike tuntuivat sopivan kaalin yhteyteen todella hyvin. Ne toivat kallille juuri sopivaa vastapainoa, raikkautta ja täyteläisyyttä.

Täytetty, kokonaisena grillattu kaali

4 viipaletta pekonia (125 g)
4 rkl voita
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 keskikokoinen valkokaali (n. 1 kg)
4 rkl BBQ-kastiketta (tee itse tai osta valmiina)
karkeaa suolaa ja rouhittua mustapippuria
(optio: kunnon kourallinen runsaassa vedessä liotettuja savustuslastuja)

Leikkaa pekoniviipaleet poikkisuuntaan puolen sentin levyisiksi suikaleiksi. Sulata ruokalusikallinen voita paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää pekonisuikaleet ja sipuli ja paista niitä noin 3-5 minuuttia, kunnes ne alkavat ruskistua. Valuta pekoni–sipuliseos lävikössä kulhon päällä, ota valunut rasva talteen.

Rypistä alumiinifoliosta kaalille tueksi rengas, jonka halkaisija on noin 7–8 cm. Koverra kaalista kanta: Nosta kaali leikkuulaudalle ylösalaisin. Koverra kanta kupiksi työntämällä veitsi noin 7–8 cm kannan alapuolelta vinosti keskustaan ja kuljeta veistä vinossa asennossa kannan ympäri. Veitsen leikkaaman ympyrän halkaisija on noin 7–8 cm.Kuutioi loppu voi. Hämmennä BBQ-kastike pekoni-sipuliseokseen. Tue kaali alumiinifoliorenkaaseen syvennys ylöspäin. Lusikoi pekoni-sipuliseos syvennykseen ja lisää pinnalle niin paljon voikuutioita kuin saat sopimaan. Sivele kaalin ulkopintaan pekoni-sipuliseoksesta valutettua rasvaa. Mausta lopuksi kaali kevyesti suolalla ja reilusti mustapippurilla.

Valmistele grilli keskilämmölle epäsuoraa grillausta varten, eli niin, että jossain päin grilliä on kaalin mentävä kohta, jonka alla ei ole hiiliä tai kaasutulta. Grilliin voi myös lisätä kourallisen vedessä liotettuja savustuslastuja. Savu sopii kaaliin mainiosti. Kun grilli on valmis, nosta kaali alumiinifoliorenkaineen kuumalle ritilälle ja siis epäsuoraan lämpöön, eli ei suoraan lämmönlähteen päälle. Kannen kuuluu myös olla epäsuorassa grillauksessa kiinni mahdollisimman paljon.

Grillaa kaalta 1–1,5 tuntia eli kunnes se on hyvin pehmeä (grillausvarras tms. tikku uppoaa kypsään kaaliin vaivatta). Näin pitkässä grillauksessa hiili-/brikettigrilliin pitää todennäköisesti lisätä hiiliä grillauksen edetessä, yleensä reilun puolen tunnin jälkeen. Kuori lopuksi kypsän kaalin pinnalta mahdolliset kuivuneet tai mustuneet lehdet. Leikkaa kaali lohkoiksi ja tarjoa.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails