tiistaina, joulukuuta 20, 2011

Joululimppu

Minna suositteli Jauhannan kommenttilaatikossa kokeiltavaksi tuoreen Maku-lehden joululimppuohjetta, ja minähän ryhdyin tietenkin tuumasta toiseen.

Aineksia olikin jo valmiiksi aika hyvin saatavilla, kun saaristolaisleipää varten tulee pidettyä jemmassa tummaa siirappia ja kaljanmaltaita. Tuoretta hiivaa vaan piti hankkia sekä vähän täydennellä jauhovarastoja.

Joululimppu (6 kpl)
1 l vettä
2 dl kaljamaltaita
2 rkl suolaa
2 rkl kuminansiemeniä
2 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl aniksensiemeniä
2 palaa (a 50g) tuorehiivaa
1 dl tummaa siirappia
2 l vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
voiteluun:
1/2 dl siirappia
1/2 dl vettä

Kiehauta vesi maltaat ja mausteet. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Liuota mukaan hiivat ja siirappi. Alusta taikinaan jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Lisää öljy. Kohota 30 min liinan alla. Jaa taikina 6 osaan ja muotoile pieniksi limpuiksi. Kohota liinan alla 30 min. Voitele vesi-siirappiseoksella. Paista ensin 200 asteessa 15min ja sen jälkeen vielä 175 asteessa 15 min. Kypsän limpun pohja kumisee. Voitele leivät siirappiseoksella. Peitä leivinliinalla ja anna levätä.

Maistatin limppua kylään tulleelle tuttavalle, joka ei perinteisesti ole ollut ollenkaan joululimppuihmnen. Tästä hän kuitenkin piti, koska aniksisuus peitti kuulemma mukavasti liikaa makeutta alleen. Minä toki tykkäsin myös, samaan tapaan kuin melkein kaikista muistakin itse leivotuista leivistä.

Astetta monimutkaisempi joululeivän ohje löytyy Viva Ciabattasta. Kannattaa katsastaa myös Sillä sipuli -blogin limppuresepti.

--
Onko teillä muilla suunnitelmissa kokeilla jotain aivan uusia reseptejä joulupöytään? Mieluusti kuulisi parhaat vinkit jo näin etukäteen. (Etenkin, kun vuoden aikana kertynyt väsymys tuntui putoavan tänään kerralla niskaan, enkä ole ehtinyt juuri muutenkaan ruokaohjeita selailemaan.)

18 Comments:

At 20/12/11 18:59, Blogger Lass That Is Gone said...

Voiskohan tuohon käyttää aniksen siemenien tilalla pienen määrän jauhettua tähtianista? Ei viittis pelkän limpun takia ostaa.

 
At 20/12/11 19:10, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, miksei. Tähtianis on vaan voimakkaan makunsa takia aika hermostuttava tuote. Paljonko sitä uskaltaisi lisätä, ettei mausta tule liian hallitseva.

 
At 20/12/11 19:15, Blogger Merituuli said...

Sama väsymys tuntuu painavan täällä. Kinkku haettiin tänään hotellistaan ja käytiin pohtimaan, mitä muuta kuin sitä, laatikoita ja kylmäsavusilakkaa sekä äitin piimäjuustoa sitä laittais.

 
At 20/12/11 19:27, Blogger Rosmariini said...

Ei hitsi tuota piimäjuustoa, jos se sopisi hyvin yhteen saaristolaisleivän ja lohen kanssa. Just sitä makuyhdistelmää olen tässä yli kaiken haikaillut.

Voisin katsoa kala-alkupalojen ohjeita jostain keittokirjasta, jos vaan olisin tarpeeksi virkeä kävelemään keittokirjahyllylle... Kroooh. Saako vaan nukkua koko joulun.

 
At 20/12/11 19:36, Blogger Rosmariini said...

Uneliaankin blogin joulussa on tarjoiltu samantyyppistä juustoa osana kala-alkupalapöytää. Nyt tuli mieliteko!

 
At 20/12/11 19:58, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Vähän väsynyt olo on täälläkin, vaikka pääsin vapaille jo viime viikolla. Tein tänään uudenlaista leipää, se voisi olla tuliaisena kiva, tai jos on joulunaikaan nyyttäreitä ystävien kanssa. Ehkä sen saisi jouluisemmaksi jollain sopivalla mausteella...

http://campasimpukka.blogspot.com/2011/12/pull-apart-leipa.html

osasinkohan laittaa linkin niin, että siitä pääsee katsomaan?

 
At 20/12/11 20:31, Blogger Virpi said...

Meillä mennään melko perinteisellä meiningillä, mutta veljen kasvissyöjävaimolle ajattelin kokeilla tätä: http://chocochili.net/2010/12/pahkinainen-mureke/

Ja tottakai jouluna saa nukkua, rauhoittumista ja lepoa, välillä sen verran käyt hereillä että syöt jotain hyvää <3

 
At 20/12/11 21:34, Blogger Helmi said...

Olen tehnyt nyt muutaman limpun verran supernopeaa, mutta superhyvää piimälimppua Kotivinkin Jouluherkut-lehden ohjeella. Resepti yhtä limppua varten kuuluu näin:

3 dl grahamjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
1 tl soodaa
3/4 dl siirappia
5 dl piimää

Aineet vain sekaisin, vuokaan ja uuniin noin 1,5 tunniksi. Ja paranee vain pienessä säilytyksessä!

 
At 20/12/11 22:52, Blogger Rosmariini said...

Campasimpukka: Äääääk. Tuo leipä näyttää ihan parhaalta. Jjjjuuustoa! Minulle ainakin kelpaisi tuliaiseksi tuommoinen.

Virpi: Tuo mureke maistuisi kyllä mainiosti tämmöiselle ei-kasvissyöjällekin.

Ja ihanaa, kun saa nukkua. <3 Mihin minä joutuisinkaan ilman sinua (snif).

Helmi: Iso kiitos! Tuommoista siemenpitoista vuokaleipäohjetta olen kaipaillutkin, kun olen suunnitellut taas ryhtyä leipomaan enemmän leipää itse.

 
At 20/12/11 22:59, Blogger Pekka said...

Ei mikään järisyttävän uusi resepti, vaan kun olen porukan ainoa kinkunsyöjä, niin tommoinen pikkanen poronpaisti tarttui mulla kaupasta mukaan. Kaveriksi katajanmarjalla & puolukalla kevyesti maustettua bordelaisea.

Kinkkuakin toki on sattuneesta syystä "jonnin verran".

Jälkkäri vielä hakusessa, ehkäpä tuttu ja turvallinen päärynäsorbetti ja kanelilla höystetty suklaafondant.

 
At 20/12/11 23:07, Blogger Rosmariini said...

Hehehee, se kinkku.

Eikö sitä oikeasti syö teillä kukaan muu, voihan kääk. Pitää oikeasti tulla avustamaan. :)

 
At 20/12/11 23:19, Blogger Pekka said...

Perjantaina aattelin pistää aamulla uuniin (tommoisen sulattelu ei ole mikään nopea operaatio), illasta lienee valmista. Saa tulla syömään tai hakemaan isommankin siivun kotipakettiin. Minnoon oikeasti pulassa tuon kanssa, vaan onpahan eeppiseen blogipostaukseen ainekset kasassa :D

 
At 20/12/11 23:55, Blogger Rosmariini said...

Mitäpä sitä ei ruokabloggaaja tekisi postaustensa eteen? :D

 
At 21/12/11 01:07, Anonymous Tessa said...

Tätä pitää kokeilla, jo heti huomenna kun on leivontapäivä! :) Olinkin etsiskellyt jotain kivaa leipäohjetta, ja jostain syystä tämä Maku-lehden ohje on mennyt kokonaan ohi, vaikka lehti kotiin tuleekin ja tuoreinkin on jo luettu läpi.

Virpi (ja muutkin asiasta kiinostuneet): Kasvissyöjille saattaisi kinkun korvikkeeksi tai muuten vain joulu/juhlapöytään myös tällainen ohje olla ihan omiaan:

http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/12/vegetarisk-julskinka-vegetarian.html

Ainakin tuo vaikutti näin lihansyöjästä varsin herkullisen kuuloiselta! :)

 
At 21/12/11 09:51, Blogger Rosmariini said...

Näyttääpä kyllä hyvältä.

Kasvissyönnissä on kyllä just tuo mahtavuutena, että tulee kokeiltua kaikkea jännää. Ei vaan voi ajatella, että kinkkuahan sitä on aina laitettu.

 
At 21/12/11 20:38, Blogger Iida said...

Meillä joulupöydän "uutuuksia" ovat ginimarinoitusiika http://www.glorianruokajaviini.fi/uusilehti/artikkeli.php?artikkeli=1254 ja olutleipä http://peukalosopassa.blogspot.com/2011/12/olutleipa.html . Kovasti olen myös yrittänyt ideoida jouluista trifletyylistä jälkkäriä, mutta prototyypeistä ei vielä ole kumpikaan edennyt finaaliin.

 
At 21/12/11 23:58, Blogger aleksi said...

mulla on uusin leipä joka on varmaan paljon parempi kun tuo linkattu limppu.. ja nopea, ei mene kun pari tuntia kaikkineen. varsikin kun linkatusta on jäänyt suola pois :)

 
At 26/12/11 15:19, Blogger Rosmariini said...

Yritin kommentoida tähän jo ennen joulua, mutta kökkö ja kaatuileva nettiyhteys esti aikeeni.

Ja nyt en näköjään pääse Aleksin blogiin ollenkaan, jotta voisin askarrella linkin uusiksi. This blog is open to invited readers only. Kääk?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails