torstaina, marraskuuta 24, 2011

Harlemin mureke: vähällä vaivalla hyvää jauhelihasta

Kun pitää saada nopeaa arkiruokaa ja noutopizzaa on syöty kyllästymiseen asti, on jauheliha oiva apu. Sen sulattaa käyttökuntoon hetkessä ja esimerkiksi murekkeen valmistaa käytännössä hakuruoan noutamista vähemmällä vaivalla.

Tässä netistä löytyneessä reseptissä (alkuperäisohje The Lee Bros. Southern Cookbook:sta) on perusmurekkeeseen verrattuna pari lisäjippoa: pilkottu suolakurkku tuo raikasta hapokkuutta ja mausteinen makkara lämmintä täyteläisyyttä.

Mureke pärjää hyvin myös jääkaapissa ja on oikeastaan vain parempaa jälleenlämmitettynä, joten lopusta saa seuraavaksi päiväksi kätevän evään.

Harlemin mureke


500 g naudanjauhelihaa
250 g italialaista makkaraa (me käytimme chorizoa, kun juuri muuta mausteista makkaraa ei kaupassa ollut)
1,2 dl ketsuppia (+0,6 dl ketsuppiglaseeraukseen)
1 rkl + 2 tl Worcestershire-kastiketta
1 rkl Tabascoa
1,2 dl pilkottuja suolakurkkuja (tai vähän reilumminkin)
vajaa 2 dl hienoksi silputtua sipulia
3 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja hienonnettuna
1,2 dl hienoksi silputtua sileälehtistä persiljaa
1,2 dl korppujauhoa (esim. vanhasta leipäpalasta murentamalla tulee hyvää)
1 iso muna, rakenne kevyesti rikki vispattuna
1/2 tl (kosher-)suolaa

Laita uuni lämpenemään 180 C:hen. Pilko makkarat ja jauheliha tilavassa kulhossa golfpallon kokoisiksi möhkäleiksi. Jos makkaroissa on tiukat kuoret, ne kannattaa ensin kuoria.

Yhdistä pienemmässä kulhossa ketsuppi, 1 rkl Worcestershire-kastiketta ja 2 tl Tabascoa. Kaada seos tasaisesti jauheliha-makkaraseoksen päälle. Sekoita sitten samassa pikkukulhossa suolakurkunpalat, sipuli, valkosipuli ja persilja. Kaada jälleen tasaisesti jauheliha-makkaraseoksen päälle. Ripottele pinnalle vielä korppujauhot, riko perään muna ja rouhi päälle suola. Sekoita ainekset kevyesti yhteen. Älä veivaa liikaa - alkuperäisen ohjeen mukaan 6-8 kunnon kuopaisua molemmin käsin riittää.

Siirrä mureketaikina uunipannulle tai -vuokaan ja taputtele se murekkeen muotoon. Paista 180 C:ssä 35 minuuttia.

Murekkeen paistuessa valmistetaan vielä ketsuppiglaseerauskastike: sekoita 0,6 dl ketsuppia, 2 tl Worcestershire-kastiketta ja 1 tl Tabascoa yhteen. Kun liha on paistunut 35 minuuttia, sivele kastike sen pintaan ja jatka paistamista vielä, kunnes pinta jämähtää ja tummenee hieman - noin 15 minuuttia.

Murekkeen kannattaa antaa vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Koska siinä on niin paljon täytteitä sitovia ainesosia kohden, se murenee helposti - vaan eipä se ainakaan meillä arki-illan nälkätilassa juuri syömistä haitannut!

Näinä karppien aikoina voi tällaista täytteillä terästettyä mureketta vallan hyvin syödä aivan sellaisenaankin, mutta me nautimme sen tällä kertaa uunijuuresten kanssa: juureksia (esim. porkkanaa ja naurista) pilkotaan uunipannulle, päälle norutetaan hieman oliiviöljyä ja rouhitaan suolaa sekä pippuria. Sekoitetaan, norotetaan vielä päälle muutama vana juoksevaa hunajaa ja paahdetaan uunissa 200 C:ssa kolmisen varttia tai kunnes juurekset ovat haarukalla kokeiltaessa syötävän pehmeitä.

12 Comments:

At 25/11/11 02:06, Blogger jukka s. said...

Tulostusversio ? Kiitos !

 
At 25/11/11 10:42, Blogger Rosmariini said...

Meillä on sivujen uudistaminen mietinnässä, ja tulostusversiot olisivat tosissaan pop. Hitsi vaan, kun varsinainen leipätyö on taas pitänyt viime kuukaudet niin kiireisenä, ettei ole oikein edetty suunnitelmia pitemmälle.

 
At 25/11/11 10:43, Blogger Kris & Tony said...

Itse olen aika juniori murekkeiden kanssa. Näyttää herkulliselta!

 
At 25/11/11 11:27, Anonymous Johanna said...

Monissa amerikkalaisissa ohjeissa on tuota italialaista (aamiais)-makkaraa. Eikä mulle oo selvinnyt, millä meiltä kaupasta saatavalla sen oikein korvaisi. Onko tuo chorizo sitten se korvike?

 
At 25/11/11 16:23, Blogger Pekka said...

?m=1 blogspot-osoitteen perään näyttää sivusta mobiiliversion, joka on huomattavasti tulostettavampi kuin tavallinen.

Vaihtoehtoisesti http://jottain.blogspot.com/view/magazine josta saa Web 2.0-version blogista, joka on varsin tulostusystävällinen (ei toimi jauhajilla, kun niillä on retroversio bloggerista käytössä :P )

 
At 26/11/11 16:07, Blogger Rosmariini said...

CDD: Minä vierastin aikaisemmin murekkeita, mutta nykyään mureke on lohturuokien kuningas.

Mistä tuli mieleeni, että lohturuokavaaleista löytyy ohjelinkkiä muun muassa sinihomejuustohyrriin.

Johanna: Chorizoa itse laitoimme, vaikkei sillä taida olla kamalasti tekemistä Italian eikä myöskään aamiaisen kanssa. :) Mihinkähän aikaan päivästä syödään mortadellaa...

Pekka: Kuuden vuoden ikäisessä blogissa on tosiaan omat ongelmansa, kun taustalla on muinaisaikaista tekniikkaa. Olen muutenkin alkanut haikailla WordPressiin (minä, vanha Bloggerin ystävä!).

 
At 26/11/11 18:23, Anonymous Anonyymi said...

Olipa todella hyvää tämä mureke, kiito ohjeesta! Muuten ketsupin määrä puuttui ohjeesta, mureketaikinaakin kai sitä tuli glaseerauksen lisäksi? Ainakin niin tulkitsin ja laitoin ja hyvää tuli.

 
At 26/11/11 19:14, Anonymous Anonyymi said...

Italian Sausage on raakamakkara, joka on yleensä tehty sianlihasta ja mausteista. Se siis ostetaan raakana, ja kypsennetään kotona itsekunkin haluamalla tavalla.

Tässä reseptissä on siis otettu se raaka makkaraseos makkarankuoren sisältä, ja on sitten sekoitettu naudan jauhelihaan. Usein sitä laitetaan myös pizzan päälle nokareina jne.

 
At 27/11/11 19:10, Blogger se mutsi said...

Herkullisen näköinen resepti, tuota täytyy kokeilla!
Ja murekehan paranee vain, jos sitä sattuu jäämään seuraavaan päivään. Käyttökelpoista on vaikka leivän päällä

 
At 27/11/11 21:00, Blogger Pippurimylly said...

Joo, niinpäs oli ketsuppi jäänyt aineslistalta, hyvä että huomasit! Nyt se on lisätty.

Raakamakkara olisi paras, mutta käytännössä voi joutua soveltamaan lähikaupan valikoimien mukaan. Chorizolla pelasi aivan ok.

 
At 29/11/11 12:07, Anonymous Miia said...

Meillä syödään aika paljon lihapullia ja murekkeita. Olenkin huomannut pikku hiljaa kyllästyneeni jauhelihasötkötyksiin, mutta tämä oli varsin virkistävä makuelämys - siis tosi hyvää. Kiitos ohjeesta!

 
At 29/11/11 20:56, Blogger mikita said...

Tuo "italialainen makkara" tarkoittaa raakamakkaraa. Eli valitaan jokin sopiva maun mukaan ja puristellaan niiden sisus käyttöön. En suosittele korvaamaan sitä millään kuivamakkaralla.

Ja sitten toisena vinkkinä että tuo "kosher" suola on lähinnä merisuolaa. Ei siis tarvitse lähteä hakemaan sitä lähimmästä synagogasta.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails