keskiviikkona, toukokuuta 19, 2010

Alkukesän myrtit

Pastanjauhantaa pitkään lukeneet tietävät viehtymyksemme yrtteihin ja niiden kasvattamiseen. Plantaasimme on tänä vuonna vaan joutunut olemaan harvinaisen huonolla hoidolla. Itse asiassa hoksasin vasta huhtikuun lopulla, että ruukkupuutarhan kevätkylvöt olivat jääneet kokonaan tekemättä.

Onneksi osa puutarhoista myy vaikka minkälaisia hyötykasveja, ja kävin yhtenä aurinkoisena iltana hankkimassa Hietasaaren suunnalta ison satsin kaikkea mahdollista. Lastiin mahtui tutumpien basilikojen, timjamien ja rosmariinien lisäksi muun muassa curry, stevia sekä sitruunaruoho, jonka kasvattamisesta minulla ei ole entuudestaan minkäänlaista kokemusta. Myynnissä oli ilokseni myös ruohosipulia, tomaattia, chiliä, ja yhden valkosipulinkin nappasin mukaani (viimeksi mainittua voisi ilmeisesti kasvattaa myös kynnestä).

Johan tässä olinkin multaterapian tarpeessa. Jos nyt saisin jostain vielä minttua ja persiljaa, niin sitten ei vähään aikaan tarvitsisi ostaa kaupasta yrttejä ollenkaan.

(Kuvassa näkyy myös kivasti kulahtanut nurmikkomme. Toiveissa olisi, että sekin siitä vielä kesän mittaan vihertyisi.)

23 Comments:

At 19/5/10 19:10, Blogger Nelle said...

Minäkin ostin sitruunaruohoa, steviaa en löytänyt - muuten sitä olisi jo meillä. :)

 
At 19/5/10 19:41, Blogger Rosmariini said...

Nelle, onpas mukava kuulla sinusta. Tarkoitukseni on ollut kyhätä jo vaikka kuinka monen päivän ajan kommenttia blogiinne, mutta olen sattuneista syistä nyt hieman saamaton. Mutta kyllä tämä taas tästä.

Stevia on harvinaisen kiinnostava tapaus. Taidan panna sitä joku päivä teeni joukkoon.

 
At 19/5/10 21:53, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Löytyipäs teille hyvä valikoima! Täällä multasormea on syyhyttänyt kovasti jo toista kuukautta. Ensimmäinen satsi omia salaatteja on jo pistelty parempiin suihin ja seuraavia odotellaan jo malttamattomana. Aikaiseen salaattisatoon on kovasti auttanut zen grow systeemin lamppuosio: lisävalon alla viljelyä voi harrastaa varmaan koko vuoden.

Viime vuonna muuten kylvin ensimmäisen kerran sitruunabasilikaa, josta tuli kertaheitolla suosikkiyrtti! Sehän käy ihan mihin vaan raikastamaan makuja. Suosittelen!

 
At 19/5/10 22:31, Anonymous Nimetön said...

Eikös se nurtsi ajamalla riemastu kasvamaan?

Pikkuenkeli

 
At 20/5/10 08:50, Blogger Corde said...

Valkosipulia en lähtisi kaupan kynsistä kasvattamaan, mutta mm. kodin ykkösessä täällä tampereen seudulla oli kylvettävää valkosipulia myynnissä, joka itseä kovasti himotutti, muttä kylvämättä jäi sen vuoksi että ei olisi enää kerennyt kasvaa kun asian tajusin. Valkosipuli vaatii TODELLA pitkän kasvukauden ja mielellään kylmähoidon, eli syksyllä kannattaa laittaa kynnet maahan niin seuraavana kesänä kerkiää kasvamaan.

Kaupan kynsistä saattaa saada aikamoiset pöpöt liikkeelle, joten siksi en sitä ainakaan suosittele

 
At 20/5/10 11:12, Blogger Betoni said...

Yrttejä vaan kasvattelemaan, siinä mitä hienoin harraste jossa haastetta piisaa. Itse toista kesää suorastaan intohimolla odottelen basilikaa, timjamia, salviaa, korianteria jne, tomaatteja ja ämpäripottuja unohtamatta :)

 
At 20/5/10 11:52, Blogger Nelle said...

Rosmis: välillä on "saamatonta", välillä kiireistä ja välillä leppoisampaa. Jokainen aikuinen sen tietää omasta elämästä. Tilanteet vaihtelevat :)

Minulla on ollut ihan hirveä kiire kuluneella viikolla, Olen kyllä käynyt lukemassa kaikki muutkin jutut täällä, mutta en ole ehtinyt oikein muuta. Tänäänkin lähden ajelemaan koti pohjoista. Valitettavasti en Ouluun asti kumminkaan...

Steviaa itse olen miettinyt jääteehen. Voisi sopia siihenkin hyvin.

 
At 20/5/10 12:47, Blogger Rosmariini said...

Kirsi: En ole hoksannutkaan, että niitä lamppuja voisi hyödyntää kasvatustouhuissa ilman sitä vesiosiotakin. Jospa niiden avulla saisi jatkettua syksymmällä basilikojen kasvuaikaa.

Pikku: Toivotaan niin!

Corde: Minäkin olen ymmärtänyt, että valkosipuli vaatii tosissaan pitkän ja lämpimän kasvukauden. Olisi niin kutkuttava ajatus saada kasvateltua ihan omia valkosipuleita, joten pitäisi perehtyä aiheeseen vähän tarkemminkin.

Betoni: Olisikin muuten mahtava saada (varhais)perunat omasta ämpäristä. :) Istutin kukkalaatikkoonkin tuttuun tapaan tilliä (en oikein ymmärrä kasveja, jotka ovat olemassa vain kukkien vuoksi).

Nelle: Pistin sulle just postia tuoreimmista kuulumisista.

 
At 20/5/10 14:50, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Viime vuonna kokeilin tuota kylmäkäsiteltyä kylvettävää valkosipulia, eikä kyllä ehtinyt yhdessä kesässä mitään tuottaa... Mutta tuore valkosipuli olis NIIN ihanaa, että hyvät vinkit on tervetulleita!

 
At 20/5/10 15:19, Blogger Virpi said...

Hietasaaressako oli noin hyvä valikoima? Mun pitäis vihdoin myös saada parvekkeelle jotain kasvamaan - huolettaa vaan että elääkö siellä mikään, kun se kuumuu niin mahottomasti.

 
At 20/5/10 16:37, Blogger Rosmariini said...

Kirsi: Pitääpä kysellä, josko joku viherpeukkututtu olisi onnistunut valkosipuliensa kanssa (kiinnostuneena odotan, mitä omasta taimestani kehkeytyy).

Virpi: Joo, ja siellä (Aleniuksen puutarhalla siis) on paljon muutakin kivaa hyötykasvia, esim. amppelimansikoita ja paprikoita ja kurkkuja + vaikka minkälaisia yrttejä. Mahtava paikka!

Luulisi, että lasitettu parveke vastaa hiukkasen kasvihuonetta. Eli kunhan kastelee vaan riittävästi, niin luulisi kasvien kukoistavan.

 
At 20/5/10 22:35, Anonymous Nimetön said...

Minä olen kasvatellut muutaman vuoden talvivalkosipulia ja vaikka Oulussa (siis lyhyen kasvukauden tienoilla) ollaan niin sato on ollut maukas, mehukas ja mainio. Muhkeita sipuleita ja kaiken kukkuraksi kaunista kasvatettavaa! Tyrkkään siis talvivalkosipulin kynnet maahan ehkä lokakuun lopulla, joskus on tainnu kalenteri livahtaa marraskuullekin. Sitten peukut pystyyn ja palataan keväällä asiaan. Kukkuu? Näkkyykö mittään? Ja jos ja kun näkkyy niin jihhaa! Kastelu on tärkeää, jos taivaalta ei sitä siunaannu. Elokuun puolenvälin jälkeen on valmista - seuraa hyvin valkosipulinen elämänvaihe.
-Hannele

 
At 21/5/10 11:03, Blogger Virpi said...

Pitänee siis piipahtaa Aleniuksella mahdollisimman pian ja virittää parvekkeelle jotain rehuja. Hyvin onnistuin kanssaeläjällekin markkinoimaan, kun mainitsin, että eikö ois kiva jos ois omasta takaa mojito-mintut kasvamassa! :)

 
At 21/5/10 20:06, Blogger Rosmariini said...

Hannele: Pittääpä panna kalenterriin merkintä, jotta hoksaisi aloittaa valkosipulin kasvattelun jo syksyllä.

Valkosipulinen elämänvaihe passaisi kyllä hyvin minullekin.

Virpi: En muuten hoksannut kysyä, olisiko siellä ollut minttua myytävänä (jos on, niin lennähdän sinne saman tien;).

 
At 21/5/10 22:01, Anonymous Nimetön said...

Olen monta vuotta kasvattanut Alexandra-talvivalkosipulia ja uutta satoa on saanut jo heinäkuun lopulla / elokuun alkupuolella täällä Satakunnassa. Laitan syksyllä maahan ja jos en ehdi niin istutan ruukkuihin huhtikuussa ja toukokuun loppupuolella maahan. Komeat kukkavanat elokuussa.

 
At 22/5/10 14:03, Blogger Kanelibasilika said...

Meillä on kokemusta sitruunaruohon kasvattamisesta ihan siemenestä asti. Meillä Helsingissä sitruunaruoho on viihtynyt ruukussa jo viime vuoden loppu talvesta lähtien. Ensin se iti todella huonosti, eikä viime kesän valo ja lämpö saaneet sitä juurikaan kasvamaan. Mies oli kuitenkin sinnikäs ja nosti ruukun talveksi "kaunistamaan" keittiön ikkunalautaa. Nyt sitten jonkin sortin ihme on tapahtunut ja sitruunaruohomme suorastaan rehottaa. Ehkä jo tänä syksynä saamme tehtyä siitä jotain thaikku-ruokaa. Vaatii siis pirunmoista kärsivällisyyttä.

 
At 22/5/10 21:10, Blogger Ketturouva said...

En ole kotikasvatuksessa saanut kovin kummoisia taimia kasvatettua niin kuin juuri valittelinkin Kettulan puolella, joten olen nyt parina kesänä jo ostanut valmiit taimet paljon paremmin tuloksin.

Jos olisi tilaa enemmän parvekkeella, yrttitarha olisi laajempikin...

 
At 23/5/10 14:20, Anonymous Nimetön said...

Sen vielä lisään tähän talvivalkosipulikeskusteluun, että Hyötykasviyhdistys on tässäkin mielessä hyödyllinen paikka. Sieltä saa tilattua kynsiä kasvatettavaksi ohjeineen. Suosittelen!
-Hannele

 
At 25/5/10 21:18, Blogger Rosmariini said...

Valkosipuli on onneksi viimeisen päälle tuttu kasvi, mutta (tuoreen) sitruunaruohon kanssa olen hieman ymmälläni. Minkä ihmeen osan siitä arvaisi käyttää ruuanlaittoon. :)

Tsekatkaahan muuten myös sivusto nimeltään Partsilta pöytään.

 
At 25/5/10 23:04, Blogger Ketturouva said...

Hannelelle täytyy kommentoida että Hyötykasviyhdistykseltä ei tänä vuonna istukasvalkosipulia saanut, eikä viime vuonnakaan. Onneksi nyt löytyi yhdeltä yksityiseltä puutarha-alan yrittäjältä melkoisen etsinnän jälkeen.

 
At 17/6/10 13:54, Anonymous Nimetön said...

Olisikohan voinut olla, että aikaiset madot olivat hyötykasviyhdistyksellä asialla. Minä nimittäin olen onnistunut saamaan viime ja edellisenä syksynä hyötykasviyhdistyksen kautta talvivalkosipuli-istukkaita. Viime syksynä tosin vain puolet tilaamastani määrästä. Kuulosti olevan kortilla. Mutta hienoa, että toinenkin valkosipulireitti löytyi!
-Hannele

 
At 24/6/10 10:26, Blogger Rosmariini said...

Kaikki muut kasvit ovat viihtyneet hoidossani hyvin, mutta valkosipuli kuivatti vartensa melkein kättelyssä. :(

Pitäisi yrittää seuraavana kesänä kynsikasvatusta, niin tottuisivat meikäläisen seuraan pienestä pitäen. :)

 
At 4/7/10 12:11, Blogger Rosmariini said...

Pssst. Väärä hälytys. Valkosipuli onkin kasvattanut uuden, vihreän varren!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails