tiistaina, joulukuuta 22, 2009

Maksaako?

Mietin aina tähän aikaan vuodesta jatkuvasti maksapasteijan tai -pateen tekemistä. Joka vuosi sitä tekee mieli, ja joka vuosi keksin järkeviä syitä siihen, miksi minun ei kannata tehtailla tänne kovinkaan suurta vuokallista maksaruokaa - niin hyvin kuin se minulle henkilökohtaisesti maistuisikin. Nyt tein sitten etukäteen pienen satsin lohtupasteijaa.

Ihminen lienee aika syvällä ruokablogien maailmassa siinä vaiheessa, kun sanaparista 'Becks and Posh' tulee automaattisesti mieleen ruokablogi. Testasin viimein yhtä blogin reseptiarkiston resepteistä ja pääsin samalla ottamaan tuntumaa kananmaksaan:
Kananmaksakrostinit

4 rkl suolatonta voita
4 rkl oliiviöljyä
1 suuri sipuli, hienonnettuna
kourallinen tuoreita salvian lehtiä
450 g kananmaksoja (laitoin itse 300 g ja skaalasin muita aineksia vastaavasti määriltään vähän pienemmiksi)
1,2 dl kuivaa valkoviiniä
pieni purkki kapriksia, valutettuna
leipää (alkuperäisessä ohjeessa jotain maalaisleipää tms., meillä omatekemää täysjyvää)
lisää oliiviöljyä leipien grillaukseen
sileälehtistä persiljaa (meillä ihan tavallista...)
suolaa ja pippuria

Trimmaa kananmaksat (poista rasva ja jänteet, joita ei kyllä omissa maksoissani juuri ollutkaan).
Sulata pannulle 2 rkl voita ja 2 rkl oliiviöljyä. Lisää salvia ja hienonnettu sipuli ja hauduttele 10 minuuttia, kunnes sipuli pehmenee ja on sopivan läpikuultavaa. Älä ruskista.
Siirrä sipulit pannulta, lisää lämpöä (keskilämmölle) ja lisää loput voi ja öljy. Lisää maksat ja paista niin pitkään, että palat ruskistuvat. Älä paista liian pitkään (sisus saa ilmeisesti jäädä hieman punertavaksi).
Lisää pannulle sipulit ja viini. Keittele vielä pari minuuttia.
Siirrä ainekset blenderiin tms. (itse käytin ihan vaan kattilaa ja sauvasekoitinta) ja hurauta pateeksi. Rakenne saa olla ihan kunnolla karkea, eli älä vedä liian tasaiseksi.
Hienonna kaprikset ja lisää ne seokseen. Lisää reilusti suolaa ja mustapippuria myllystä (samalla maistellen).
Pane leipäviipaleet suureen kulhoon ja loiskuttele päälle oliiviöljyä & suolaa (esim. merisuolaa, itse laitoin käteen sattunutta koshersuolaa). Grillaa tai pariloi leivät ennen kuin levität niille maksatahnaa ja persiljaa (persiljaa saa laittaa ihan reilusti).

Huomio 1: Kananmaksa saattaa olla monille aikamoisen ennakkoluulon paikka, mistä syystä tarjolle kannattanee laatia jotain muutakin syötävää. Kasviksisemman krostinitahnan saa tehtyä vaikkapa aurinkokuivatuista tomaateista ja kikherneistä.

Huomio 2: Ei tämä nyt ihan kokonaan pasteijakiinnostustani onnistunut poistamaan, vaikka ihan kiva kokeilu olikin. Eilen illalla keittokirjoja selaillessani unohduin taas tuijottelemaan uunissa paistetun maksapaisteijan ohjetta. Ehkä sitten ensi vuonna!

5 Comments:

At 22/12/09 22:56, Blogger Merituuli said...

ha haa! aika samoilla linjoilla samaan aikaan, vaikka eri ohjeella. taas!

kaprikset kuulostavat mukavalta lisältä.

 
At 23/12/09 08:34, Anonymous Salla said...

Hyvältä kuulostaa! Mullakin on kananmaksaa pakkasessa odottamassa aikaa, jolloin voisin kokeilla HS Kuukausiliitteen ohjetta. Taisi ola Vivi-Ann Sjögrenin tekstiä, jossa kananmaksapasteijaan käytetään myös sokeroitua inkivääriä.

 
At 23/12/09 08:58, Blogger Rosmariini said...

Merituuli: EI VOI OLLA TOTTA! :) Meidän alitajuntamme muodostavat nyt selvästi jonkinlaisen korkeamman tason yhteyden.

Tuolla teidän ohjeellanne voisi saada aikaiseksi "oikeamman"makuista maksapasteijaa (tässä kaprisversiossa maku ei ollut juurikaan maksainen), joten sitä voisi kokeilla ihan vertailun vuoksikin (+ siksi, että lopputulos kuulostaa ihanan mehevältä).

Salla: Sokeroitu inkivääri kuulostaa oikeinkin kiintoisalta, pitääpä haeskella tuotakin ohjetta. Yllättävän näppärästi nämä tämmöiset tuntuvat syntyvän, joten kananmaksasta voisi kokkailla kenties useamminkin.

 
At 23/12/09 23:18, Blogger anumorchy said...

Kanan maksa on hyvaa!! Taalla Israelissa sita kaytetaan tosi paljon. Enemman kuin naudan. Ja sian maksaa ei nyt tietysti ollenkaan.

 
At 24/12/09 00:04, Blogger Rosmariini said...

Tuossa alkuperäisessä enkunkielisessä ohjeessa kananmaksoista (ja niiden silkkisyydestä!) kirjoitettiin suorastaan haltioituneeseen sävyyn. Eivätkä ne tosiaan hullumpia olleetkaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails