maanantaina, kesäkuuta 29, 2009

Kesällä ei mennä nukkumaan

Kesähelteillä ei huvita kamalasti käydä kaupassa, eikä keittiössäkään tee mieli värkätä kovin pitkiä aikoja kerrallaan. Jääkaappiin kannattaa näköjään varata kaukokatseisesti jotain sopivaa grillattavaa sekä tietenkin mielialaan parhaiten sopivia salaattiaineksia.

Vanha kunnon katkarapuleipä on siitä kätevää kesäsyötävää, että siihen löytyy yleensä ainekset valmiiksi kotoa. Tai ainakin meillä on usein katkarapuja pakasteessa ja kananmunia jääkaapissa. Samaten majoneesiin tarvittavaa öljyä on ilman muuta aina saatavilla. Ja näin kesällä on vielä tilliäkin kasvamassa. Sitruunaa ei tällä kertaa löytynyt varastoista ollenkaan, vaikka sitä olisi periaatteessa aina syytä olla saatavilla. No, hätätilassa voi turvautua mehua sisältävään muovisitruunaan. Leivälle voisi laittaa myös salaatinlehtiä sekä tuorekurkkua (kuten me teimme tällä kertaa) sekä mahdollisesti myös suolaa ja pippuria.

Rapuleipiä meillä tehtiin eilen, eikä niiden lisäksi mitään muuta tarvittukaan. Paitsi että kumosin kannullisen jääteetä, jota jauhajapuolisoni laatii aina pussiteestä, vedestä, puristetusta limenmehusta ja sokerista jääkaappiin tekeytymään.

Käteviä kesäkokkauksia on harrastettu monissa muissakin ruokablogeissa: omalta kokeilulistaltani löytyy muun muassa Padan ja Kattilan vahinkosalaatti, Vellipojan paistettu porkkanainen kesäsalaatti sekä Herkun ja Koukun nokkosrisotto. Muistakin vastaavista kesäruokalajeista otetaan mieluusti vinkkiä vastaan.

10 Comments:

At 30/6/09 19:08, Blogger Dea said...

Ihanan näköisiä pikku katkaleipiä. :) Usein se vaan on niin, että yksinkertainen on parasta.

 
At 30/6/09 21:29, Blogger Rosmariini said...

Meikäläisellä on meneillään jokin kala- ja merenelävävillitys. Pitäisi miettiä, mitä kivaa voisi tehdä kylmäsavulohesta (ellei sitten söisi sitä ihan vaan tuorejuuston kanssa bagelin välissä).

 
At 4/7/09 23:38, Anonymous Ninnu said...

Ihanan herkullisia leipiä :-))
Tulin kurkkaamaan, kun olin tänään eräissä ristiäisissä ja siellä pappi sanoi hänen vaimonsa pitävän tätä blogia..nyt vaan heräsi epäilys, kun esittelytekstissä kerrotaan oululaisesta pariskunnasta..(ja ristiäiset ei tosiaan olleet Oulussa!).
Jokatapauksessa, kiva blogi, saanen linkittää?

 
At 5/7/09 13:41, Blogger Rosmariini said...

Hih, meillä ei ole perhekytköksiä pappeihin, joten kyse lienee väärinkäsityksestä. :D Ja Oulussa tosiaan asutaan, ainakin nyt toistaiseksi.

Toki saa linkittää!

 
At 5/7/09 22:04, Blogger Rosmariini said...

Lisää kesäruokavinkkiä Etelärinteestä: Edelliseltä päivältä jääneestä lämpimästä ruuasta (esim. uusista perunoista) saa kätevästi salaatin / pohjaa salaatille.

Huomasin saman yhtenä päivänä itsekin, kun edellisenä päivänä tekaisemani kasvispasta toimi todella hyvin myös kylmänä salaattina (pennepastaa, paprikaa, punasipulia, tomaatteja, valkosipulia...) Ideaa otin alkujaan pasta peperonatasta.

 
At 7/7/09 16:28, Anonymous Kirsi said...

Leivät kesäruokana on kyllä ihania, niitä "muistaa" vain niin harvoin tehdä. Oma kesäleipäsuosikki on Club sandwich klassikko ja BLT toimii myös hyvin. Juuri päättyneeltä lomareissulta jäi tällä kertaa haaviin persilja-valkosipuli-oliiviöljy pesto (mausteeksi vähän suolaa ja sokeria), joka tuoreen leivän kanssa on niin hyvää, että pelkästään sillä voi hyvin kuitata vaikka lounaan.

Salaattipenkki rehottaa rehevänä, joten niitä tulee tehtyä. Eri salaattilaatuja, hyvää öljyä, balsamicoa sekä vähän sormisuolaa sekaan. Käy sellaisenaan tai lisätä voi mitä vaan sattuu löytymään.

Uudet perunat tietysti on aina hyviä. Edellisen päivän ylijäämäperunat (onko sellaisia...? Meillä tahtoo aina kaikki mennä, vaikka kuinka paljon keittäisi. Voisilmän kanssa herkkua!) voi maustaa vihreällä pestolla, oliiveilla ja fetajuustolla.

Muurikkapannu on myös ahkerassa käytössä ruoanlaittoon; ahvenfileet paistuu siinä kätevästi kerralla koko porukalle (sen salaatin seuraksi). Myös wok-tyyppisiä ruokia tulee laitettua sillä paljon. Kasvikset paloiksi ja mitä tahansa lihaa/kanaa/kalaa sekaisin pannulla ja koko ateria valmistuu kerralla.

Yksinkertaisia ruokia ja perusmakuja - sitä kai se kesäinen ruoanlaitto on.

 
At 9/7/09 01:10, Blogger ansu said...

Taidanpa alkaa seurailemaan tätä blogia. Joskus ku iskee hirmuinen ruoka into ja haluttais tehä jotain hyvää niin voin täältä ottaa ohjeen ja tehdä :)

 
At 9/7/09 13:33, Blogger Rosmariini said...

Kirsi: Ihana kommentti, kiitoksia. <3 Muurikka on ollut meillä viime aikoina harmillisen vähäisellä käytöllä (johtuen tietenkin viime päivien runsaista sateistakin...). Upouuden lättykirjankin ohjeita pitäisi päästä jossain välissä testaamaan.

Ansu: Tervetuloa! Kannattaa katsastaa myös muita suomalaisia ruokablogeja. Valikoimaa alkaa olla jo vaikka millä mitalla.

 
At 11/7/09 00:47, Blogger Aurinkotuuli said...

Ihanan näköisiä kesäherkkuja! Tulipa heti huono omatunto siitä, että katkat ovat jääneet keittiössäni viimeaikoina kovin vähälle käytölle. Kiitos siis muistutuksesta.

No enpä keksi nyt itse vinkata muuta kesäruokaa kuin aina niin ihanaa ja raikasta Tabouleh-salaattia tai sitten näitä aiemmassa kommentissani mainitsemia kesäperunoita: http://tuulentupa.blogspot.com/2009/06/kesaruokaa-salaatteja-eri-kaantein-seka.html

 
At 11/7/09 17:58, Blogger Rosmariini said...

Äh, kun tuli nälkä Tuulentuvan kesäkuvia katsellessa. Onneksi on jemmassa kotikodin perunamaasta kuokittuja uusia perunoita sekä mereneläväistä kesäsyötävää.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails