torstaina, toukokuuta 07, 2009

Pyöryköiden paluu

Falafelit, uusi yritys kuivatuilla kikherneillä. Kokkaus sujui mukavasti edelliseen pyörykkäpostaukseen tulleiden kommenttien kannustamana. Ruokaohjeen antoi käyttöömme Appelsiineja ja hunajaa -blogin Yaelian. Tarjoiluehdotuksesta kiitokset kommenttilaatikon Geraniumille. Paistamisesta huolehti Pippurimylly, toteutuksesta muilta osin meikäläinen. Maistui!
Falafelit (25 kpl)

2 kupillista kuivia kikherneitä, liotettu vahintään 12 tuntia
leivänmurusia 2 palasesta valkoista leipää
5 valkosipulinkynttä
2 tl leivinsoodaa
silputtua persiljaa
silputtua korianteria
1/2 pieni sipuli
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
suolaa, pippuria
öljyä uppopaistamiseen

Huuhtele liotetut kikherneet ja laita ne monitoimikoneeseen valkosipulin, sipulin ja mausteiden kanssa. Jauha karkeaksi. Voit lisätä tilkan vettä jos seos ei jauhaudu tarpeeksi hyvin.
Siirrä seos kulhoon ja lisaa muut ainekset paitsi leivinsooda. Peita kulho ja anna seoksen levata noin tunnin.
Lämmitä öljy; sen tulee olla kuumaa muttei kiehuvaa. Lisaa leivinsooda seokseen ja vaivaa seosta hetken.
Kastele kätesi ja muodosta massasta pienia palloja. Paista kullanruskeiksi ja tarjoa lämpiminä.

13 Comments:

At 7/5/09 07:21, Anonymous pistaasi said...

Kerran olen kokeillut itse tehdä pyöryköitä, upporasvassa keitin ja ohjeen mukaan tein, lopputulos oli se että taikina hajosi murusiksi. Pitänee kokeilla uudelleen tuolla reseptillä. Mutta sellainen kysymys pulpahti mieleeni, olen kuullut että pavut raakoina ovat ainakin jonkin asteisesti myrkyllisiä. Liotettuna pavut edelleen raakoja. Osaakohan joku valaista tässä asiassa?

 
At 7/5/09 08:22, Blogger Geranium said...

Vesi herahti kielelle kun tuon annoksen kuvan näin! Ehkä minunkin pitäisi uskaltautua kokeilemaan falafelpyöryköiden tekoa itse toisen kerran. Minun kokemukseni ovat kuten Pistaasilla, taikina hajosi murusiksi.

 
At 7/5/09 08:33, Blogger Virpi said...

Nyt on kyllä ollut joku tosi kätevä käsistään, on niin siloisen ja tasaisen näköisiä suloisia pyöryköitä :o

Jokohan tästä joskus vihdoin itsekin ottaisi uusintayrityksen falafelien kanssa. Eihän siitä edellisestä taidakaan olla kuin kolme vuotta tai jotain...

 
At 7/5/09 08:51, Blogger Rosmariini said...

Taikina pysyi koossa kuin unelma ja muotoutui palloiksi melkein itsestään, eli käsien kätevyydellä ei ollut tässä tapauksessa mitään tekemistä lopputuloksen kanssa. :)

Papujen myrkyllisyys aina mietityttää itseäkin, hankalaa kun ei tiedä asiasta tarpeeksi. Tuoreena myytävien papujenkaan vierellä ei ole ikinä mitään keitto-ohjeistusta (toisin kuin vaikka korvasienillä).

 
At 7/5/09 09:27, Blogger Jael said...

Kiva että reseptistä oli hyötyä ja tulos on kuvassa tosi kauniin näköinen.

Papujen myrkyllisyydestä sen verran että jotkut saattavat olla vähän sellaisia raakana, mutta vaikka tässä falafelmassassa käytetään raakaa taikinaa, niin se kuitenkin käy läpi lämmityksen siellä öljyssä, eli ei ole myrkyllistä.

 
At 7/5/09 11:42, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vielä kerran appelsiinikeittiöön neuvoista ja ohjeistuksesta! Kikherneet - tai kahviherneet (?!) ovat kyllä kiintoisaa syötävää (en tiennytkään, että Cicero on saanut niistä mahdollisesti nimensä).

 
At 7/5/09 18:06, Blogger Dea said...

falafelia en ole kyllä koskaan tehnyt, enkä edes maistanut muistaakseni. Pitäisi kai ottaa vahinko takaisin... Onpas säännöllisen näköisiä pullia saatu aikaan!

Meidänkin pitänee miettiä mahdollista piknik-purtavaa pikkuhiljaa. :)

 
At 7/5/09 20:21, Blogger Rosmariini said...

Toivotaan viikonlopuksi sen verran lämmintä säätä, että pääsette tekin Punaisessa keittiössä piknikkitaajuudelle. :)

Inhokkihaasteeseen on muuten nyt viimein tulossa vastausta; vappu- ja haastehulinat tuossa vähän viivästivät + sotkivat aikataulua.

 
At 7/5/09 22:03, Blogger Haarukka said...

Mä olen jäänyt pahaan falafelpullakoukkuun. Niin hyvää (hyvän olon) ruokaa!

 
At 8/5/09 09:46, Blogger Rosmariini said...

Falafelpullakoukku! Mainio yhdyssana. :) Hyviin asioihin on kyllä mukava koukuttua (kuinkahan kauan olen itse mahtanutkaan pyristellä tomaattikoukussa).

 
At 16/3/11 22:20, Anonymous Nirhama said...

Onpa ihanan näköisiä falafeleja!! En oikein ymmärrä miten niistä tuli tällaisia verrattuna edelliseen reseptiin. Voiko sen päivitetyn reseptin saada tähän ja ohjeet? Tuliko noista meheviä? Pakastefalafeleista on jäänyt itselleni mieleen että ovat melko murenevia ja kuivahkoja, mutta on ollut mielessä koittaa tehdä näitä palleroita itse. Paljon muutakin ihanaa täällä blogissa. :)

 
At 17/3/11 02:19, Blogger Rosmariini said...

Lisäsin ohjeen tuohon postaukseen. Ohjeistusta antoi Appelsiineja ja hunajaa -blogin Yaelian, joka kertoi asiasta seuraavaa:

"Yksi syy noiden falafeleiden kuivakkuuteen voi olla se, etta aidoissa falafelipyoryköissä herneitä ei keitetä, vaan liotetaan yön yli ja sitten hienonnetaan muiden ainesten kanssa. Ne purkkikikherneethan on valmiiksi keitetty."

Eli falafeleja ei kannata tehdä säilyketavarasta vaan kuivatuista herneistä liottamalla.

 
At 29/3/11 15:03, Anonymous Pariisin neito said...

Hei, hyvännäköinen ohje!

Myrkyllisyydestä; kikherne on palkokasvi, mutta lähempänä hernettä kuin papua ja näin ollen ymmärtääkseni pitkä liotus riittää. Normaalistihan kikherneitä liotetaan vain muutama tunti ennen keittämistä tai ei ollenkaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails