perjantaina, tammikuuta 02, 2009

Lohiceviche salaattipedillä

Loppuvuoden nuhailu muuttui meikäläisen osalta ihan oikeaksi flunssaksi, mutta onneksi tässä on ainakin loppiaiseen asti aikaa lepäillä, yskiä ja niistää. Samalla voi muistella viime vuoden keitoksia, joista yksi tulee tässä: lohisalaatti, joka on blogiamme lueskelleen purjehtijapariskunnan panostus Pastanjauhantaan. Kyseessä on tarkemmin sanottuna marinoitu lohi, jonka marinointiliemen jokainen voi säätää oman makunsa mukaiseksi.

Täytyy myöntää, että itselläni oli hieman hankaluuksia tavoitella makujen sopivaa tasapainoa, mutta sitten paikalle karautti (pelastava ritari) Pippurimylly, joka sääti maut kohdalleen sopivalla soijalorauksella. Olin itse keskittynyt ilmeisesti liian makeisiin lisäyksiin, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Erityismaininnan kyseinen salaatti ansaitsee siitä, että tuore korianteri sopi tähän kokonaisuuteen meidän molempien mielestä ihan mahtihyvin. Ehkä opimme pikkuhiljaa syömään sitä enemmältikin. Mutta tässä asiantuntevampaa ohjeistusta:
Huumaava thaichevichesalaatti

500 g hyvää merilohta - poista ruodot ja nahka
marinoidaan noin tunti jääkaapissa seuraavassa kastikkeessa:

1 isohkon limetin mehu
1 ruokalusikallinen inkivääritahnaa
1 ruokalusikallinen japanilaista soijaa
1 ruokalusikallinen muscovado- tai muuta tummaa sokeria (melassikin käy hyvin)
1 ruokalusikallinen miriniä
1 ruokalusikallinen pähkinä- tai oliiviöljyä makumieltymysten mukaan, joku neutraalikin öljy sopii
puolikas tuoretta korianteripuskaa
chilihiutaleita tai tuoretta chiliä maun mukaan (tarkoitus ei ole tehdä polttavan tulista van miellyttävän lämmintä tai mausteista)
hippunen garam masala -maustesekoitusta
ainakin 1 ruokalusikallinen kookoshiutaleita

Kun lohi on marinoitunut, se leikataan ohuiksi viipaleiksi ja jäljelle jäänyt marinadi kaadetaan viipaleille hetkeksi. Marinaadiin lisätään maistellen tilkka suolaa, mustapippuria, sitruunamehua, balsamicoa, hunajaa - tärkeintä - ja useimmiten myös kookoshiutaleita tasapainoisen maun tavoittamiseksi. Olennaista on löytää limetin, kalan, tulisuuden, suolaisuuden ja makeuden sopiva liitto, joka jokaiselle on omanlaisensa. Sitten lohiviipaleet ladotaan salaattipedin päälle. Salaattipeti koostuu mielellään ainakin suurimmasta osasta seuraavista aineksista:

rucolaa - on välttämätöntä
vuonanakaalia - sopii erinomaisesti makumaisemaan
roomansalaattia tai tammenlehväsalaattia - jompaakumpaa tarvitaan ehdottomasti
mangoldia
mizunaa
basilikanlehtiä - pyöristävät ja monipuolistavat makua
loput korianteripuskasta - jälleen ehdotonta
1 kypsä avokado viipaleina - ehdottoman tarpeellinen ja sitruunanmehu pitää ne vihreinä

Cevichestä voi lueskella lisää Raholan syötävien sanojen C-kirjaimella alkavista sanoista. Kyseessä on tavallaan kalan raakakypsentäminen limetin tms. hedelmän mehussa. Kannattaa siis kokeilla, jos sattuu vaikka graavatusta kalasta tykkäämään.

4 Comments:

At 4/1/09 20:03, Blogger Jael said...

Herkulliselta kuulostava ceviche resepti.Rakastan cevichea, Perussa ollessani tuli sitä syötyä päivittäin.

 
At 4/1/09 22:18, Anonymous Anonyymi said...

Terveiset Perusta, cevichen syntysijoilta
http://www.youtube.com/watch?v=Gen8_-Iyfdg
tämän katukeittiössä tehtävän cevichen myötä!

 
At 6/1/09 01:32, Blogger Ketturouva said...

Hih, juuri kokeilin ylijäämälohella tehdä limettimehun kanssa graavattua versiota, ja vallan syötävää siitä tuli. Tämä kuulostaa kuitenkin niin herkulta että täytyy pistää korvan taa...

 
At 6/1/09 16:11, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kaikille kommenteista! Pitää itsekin kokeilla ihan tuommoista yksinkertaista limettimehuversiotakin lähiaikoina. Mutta juuri nyt pitää keskittyä kokkaamaan ruokaa joululta jääneistä taateleista.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails