torstaina, heinäkuuta 31, 2008

Karamellisoitu sipuli?

Jotkut ovat ehkä huomanneetkin, että meikäläinen viihtyy keittiössä kaikkein parhaiten silloin, kun pääsen rullaamaan, täyttämään ja kieputtamaan kääryleitä. Muitakin sapuskallisia kiinnostuksen kohteita löytyy. Jotkin raaka-aineet tulevat ja menevät, toiset taas säilyvät kestosuosikkeina. Yksi semmoinen on sipuli.

Voin syödä sipulia vallan mainiosti raakanakin (esimerkiksi suikaloituna pitaleipien välissä), mutta kaikkein parasta sipuli on ehkä kuitenkin jollain tavalla kypsennettynä. Olenkin sitä mieltä, että melkein mikään ei kuulosta ruokaohjeissa niin hyvältä kuin karamellisoitu sipuli. En oikein edes tiedä, mitä karamellisoinnilla aina missäkin yhteydessä tarkoitetaan, mutta lopputulos lienee joka tapauksessa herkullinen. Esimerkiksi grillissä kypsytettyjä sipuleita voi kutsua kaikesta päätellen karamellisoiduiksi, vaikka ne paistaisi ihan vaan paljaaltaan.

Tein vähän aikaa sitten myös ylimmässä kuvassa näkyvää kerrosleipää, jonka väliin laitettua sipulia paistettiin pitkään oliiviöljyssä. Mahtoivatko karamellisoitua siinä samalla, mene ja tiedä.
Sipuliset kerrosleivät

1 rkl oliiviöljyä
1 suuri sipuli, ohuesti viipaloituna
huoneenlämpöistä suolatonta voita
4 viipaletta vaaleaa leipää
(savu)kinkkua, ohuina viipaleina
juustoa, esim. goudaa ohuina viipaleina
2 suurta kourallista (frisee)salaattia, sopivaan kokoon revittynä

Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipuli ja paista keskilämmöllä 5 minuutin ajan. Pienennä lämpöä, peitä ja anna hautua silloin tällöin sekoitellen n. 25 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Voitele 2 leipäviipaletta ohuesti voilla. Pane leivät voideltu puoli alaspäin esim. lautaselle ja päällystä ne sipulilla, kinkulla, juustolla ja salaatilla. Laita päällimmäiseksi jäljellä olevat leipäviipaleet ja voitele myös ne.
Kuumenna pannu uudelleen (sen voi esim. pestä välillä hanan alla). Paista leipiä, kunnes juusto sulaa (painele niitä välillä lastalla). Esim. 4 minuuttia per puoli saattaa olla sopiva. Leikkaa leivät kolmioiksi ja tarjoile heti.

Yhdestä keittokirjasta löysin muuten täytettyjen sipulien ohjeen! Siis samaan tapaan täytettyjen kuin täytetyt paprikat tai tomaatit. Täytteenä taisi olla ainakin lampaanjauhelihaa, meiramia ja vihreää paprikaa.

12 Comments:

At 31/7/08 00:28, Blogger Ari Makela said...

Kemianopinnoistani on kulunut liikaa aikaa, mutta wikipedia kertoo jotain. Myös sen, että karamellisointi olisi pyrolyysi eli hapettomissa olosuhteissa tapahtuva kuumentaminen.

Kotioloissa ei nyt tietenkään oikeasti hapetonta ole, mutta kiinnostavaa kemiaa. Ruoan kemiaan olisi muutenkin kiintoisaa tutustua tarkemmin.

 
At 31/7/08 01:37, Blogger Pippurimylly said...

Kappas - Wikipediakin tuumasi, että karamellisointi on monimutkainen ja yksityiskohdiltaan huonosti tunnettu reaktionippu!

Karkeasti ottaenhan karamellisoinnilla tarkoitetaan ruoan pinnan (tai pintaan sivellyn) sokerin enemmän tai vähemmän hallittua käräyttämistä ruskean karamelliseksi, rapeaksi tai kimmeltävän makeaksi kerrokseksi.

Konkreettisimmillaan ilmiö on esim. crème brûléen teossa, kun pinnalle oikein ripotellaan sokeria, joka sitten käräytetään tohottimella.

Lihassa ja useissa kasviksissa on aina sen verran pintasokeria, että niihin on mahdollista saada kuumalla pannulla tai grillillä rapsakka ja makoisa pinta.

 
At 31/7/08 08:17, Blogger oliivia said...

Karamelisoinnista en osaa sanoa juuta enkä jaata mutta tulin tuosta sipulin täyttämisestä tänne mekkaloimaan ;)
hannan sopassa ja sillä sipulissa on tehty Jamien sipuleita jotka itselläkin ovat kokeilulistalla. Kuulostaa vaan niin kertakaikkisen herkulliselta! Yllytänpä teitä nyt sitten kokeilemaan eri ohjeilla täytettyjä sipuleita ja vertailemaan tulosta ;)

 
At 31/7/08 09:24, Blogger Merituuli said...

Meillä ostetaan harva se kerta kaupasta pieni säkillinen sipuleita - niitä meinaten kuluu. Tungemme sipuleita melkein joka ruokaan :)

Jamien täytetyt sipulat olivat kyllä herkkua! Olivat jopa vieläkin parempia miltä kuulostivat.

 
At 31/7/08 10:17, Blogger Rosmariini said...

Tyypillinen kokkaustuokio alkaa täälläkin aina siten, että hienonnetaan läjä sipulia ja valkosipulia. Mihin ilman niitä joutuisikaan?

Olin jostakin täysin käsittämättömästä syystä onnistunut pyyhkimään nuo Jamien sipulit kokonaan mielestäni, vaikka sama (tai samantyyppinen) ohje on tainnut osua jo vuosia sitten silmiini jostakin Alastomasta kokista.

Pakko kyllä kokeilla noita kumpaistakin reseptiä joku kerta (omani ei ollut muistaakseni kyllä ollenkaan noin pekoninen). Vähän vaan jännittää, jos sipulit leviävät kokonaan käsiin siinä vaiheessa, kun niitä rupeaa kovertamaan. :)

Jamiesta tuli muuten mieleeni, että kannattaa muistaa myös heebon herkullinen sipulikeitto.

 
At 31/7/08 11:45, Blogger oliivia said...

Joo ja nyt kun Rosmis lähdit tuolle keittolinjalle, niin en malta olla kohkaamatta lisää: kannattaa kokeilla sitä Jamien kotona -kirjan sipulikeittorepsettiä myös! On nimittäin herkkua! Ohje löytyy näköjään myös Jamien sivuilta.

 
At 1/8/08 13:15, Blogger Rosmariini said...

Nyt muistuikin mieleeni, että olet joskus mahtanut postata Puoleen voikiloon tuon uudemman sipulikeiton. Kääks. Ruokablogeja ja uusia reseptejä on näköjään jo niin paljon, etten enää millään onnistu pitämään mielessäni kaikkien blogikeittiöiden kokkauksia. Ja kamalasti hyviä juttuja menee näköjään kokonaan ohikin.

Jokaisen pitäisi vaikka silloin tällöin koostaa omista postauksistaan semmoinen "kokeilkaa nyt ainakin näitä" -lista. :)

 
At 1/8/08 19:23, Blogger oliivia said...

:D
no sitä vartenhan me täällä käydään aina toisiamme muistuttelemassa näistä!
Mutta olen kyllä samaa mieltä, on niin paljon hyviä ohjeita eri blogeissa että kannatan noita "best of" -listoja ehdottomasti. Taidankin heti itse postata sellaisen :)

 
At 1/8/08 22:44, Blogger Ari Makela said...

Vähän tuollaista "best of" juttua, mutta yksikössä, ajattelin kun Monkeyfoodin kommenttiloorassa ehdottelin ikuisuushaastetta eli että halukkailla blogeilla olisi haaste "tästä pidämme, tee tästä jotain kiinnostavaa" ja että haasteelle ei olisi mitään aikarajaa.

Best of lista olisi kyllä mainio.

 
At 3/8/08 13:40, Blogger Rosmariini said...

Laadin viime vuoden lopulla listan 2007:n parhaista murkinoista, mutta voisipa noita muidenkin vuosien juttuja käydä jolloinkin läpi ja poimia kaikkein makoisimmat murkinat erilleen.

Ensi kuussa tulee kolme vuotta täyteen tätä touhua, huhhuh.

 
At 17/12/10 18:53, Anonymous Anonyymi said...

Kuinkas tänne ruoka-Blogiin pääsee mukkaan:)? Voitaisiin vaihdella mukaellen reseptejä...t:kaikille jotain:)

 
At 19/12/10 21:22, Blogger Rosmariini said...

Hyväksi havaittuja ohjeita voi laittaa vaikka tänne kommenttilaatikon puolelle.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails