perjantaina, syyskuuta 07, 2007

Myslipatukat

Olen jo aiemminkin tunnustautunut myslipatukoiden suurkuluttajaksi (tai ainakin arkipäivisin niiden vannoutuneeksi ystäväksi), mutta ikinä en ole niitä itse tehnyt. Siitäkään huolimatta, että vuoden takaisesta GoodFood-lehdestä saksittu ohje on kummitellut keittiössämme kuukausitolkulla. Nyt moinen saamattomuuteni hiukan huvittaa. Näiden kanssa ei nimittäin kauaa nokka tohissut.

Suurin hankaluus ohjeessa oli määrien ilmoittaminen grammoina (myös unssimitoitus olisi ollut saatavilla). Loppujen lopuksi punnitsin kiltisti vain kuivat aineet - hunaja sekä oliiviöljy sen sijaan hurahtivat joukkoon ihan näppituntumalla.
Myslipatukat

150 g (light) muscovado -sokeria
100 g oliiviöljyä (alkuperäisessä ohjeessa olive oil spread)
50 g kirkasta hunajaa
300 g runsaskuituista mysliä (cereal)
50 g kuivattuja hedelmiä, kuutioituna
1 rkl seesaminsiemeniä

Pane sokeri, oliiviöljy ja hunaja suureen kulhoon ja mikrota niitä mikroaaltouunissa parin minuutin ajan. (Meillä kun ei ole mikroa, sekoittelin aineksia kattilassa hellalla pari minuuttia eli niin kauan, että ainekset sulautuivat toisiinsa.) Sekoita joukkoon myslit ja kuivahedelmät.

Lusikoi seos pellille voipaperin päälle. Tasoittele neliönmuotoiseksi tai suorakaiteiseksi levyksi ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 180 asteessa parinkymmenen minuutin ajan (omassa uunissamme valmista tuli huomattavasti nopeammin).

Anna levyn jäähtyä vähintään puolen tunnin ajan, minkä jälkeen sen voi leikellä 12 patukkaan. Kääri tiiviisti voipaperiin ja säilytä mieluiten viileässä.
Patukat olivat omaan makuumme ehkä vähän turhan muikeita, joten seuraavalla kerralla voisi kokeilla kenties jotain toistakin ohjetta. Mukava kokemus kuitenkin kaikkinensa.

Tuulentupa on muuten tuunannut mysliohjeensa uuteen uskoon, joten sitäkin pitänee tässä syksyn mittaan muistaa kokeilla. Muistakaa myös samaisen blogin reseptikilpailu, jonka osallistumisaika päättyy tämän kuun 20. päivänä.

8 Comments:

At 8/9/07 13:11, Anonymous Anonyymi said...

Tosi kiva saada näihin resepti, nää kuitenkin on suht helppo tehdä että miksei juuri tekisi omia kaupan valmiiden sijaan. ja näyttääpä vielä tosi hyviltä.

 
At 8/9/07 13:21, Blogger Rosmariini said...

Hunajasivuiltakin näyttäisi löytyvän aika houkutteleva myslipatukkaohje. Pähkinät voisivat olla seassa aika kiva lisä.

 
At 9/9/07 15:23, Blogger Aurinkotuuli said...

Ja kiitos jälleen. Tällä kertaa oli kokeilussa paistettu riisi. Oli todella hyvää!!

 
At 9/9/07 15:31, Blogger Rosmariini said...

Eipä kestä - olen itsekin napannut Tuulentuvasta niin monta mahtavaa reseptiä, että hauska olla vastavuoroisesti edes hieman hyödyksi.

Paistettu riisi oli kyllä harvinaisen maukasta. Olin jo unohtanut koko ruokalajin olemassaolon, joten hyvä kun muistutit!

 
At 10/9/07 05:55, Blogger Varapygmi said...

Ilahduin jotenkin, kun näin maininnan mikrottomuudestanne. Vaikken mitenkään sotaa niitä vastaan julista, en ole nähnyt mikrolla olevan mitään yhteyttä ruoanlaittoon.

Onhan niillä joutunut annoksia lämmittämään, mutta hyvää ruokaa en kernaasti siihen alistaisi, pannulla tai uunissa se käy aika rivakasti myös.

 
At 10/9/07 09:18, Blogger Rosmariini said...

Minäkin järkeilin asian siten, että kun ihmiset ovat kerran tuhansien vuosien ajan selvinneet ruuanlaitostaan ilman mikroaaltouunia, niin ei sitä välttämättä tarvita keittiössä tänäkään päivänä. Eikä sitä ole kyllä keskuudessamme pahemmin kaivattukaan. Silloin tällöin voisin lämmittää siellä leivontaan tarvittavaa vettä, mutta sekin hoituu kyllä varsin kätevästi muilla konstein. Sulatustoimintoa en ikinä oikein koskaan edes oppinut käyttämään hyödykseni, joten sitäkään ei ole tullut ikävä. Ja annosten lämmittämiseenkin on tosiaan olemassa lempeämpiäkin keinoja.

 
At 11/9/07 18:40, Blogger Aurinkotuuli said...

Minäkin kokeilin joskus Myllyn Parhaan ohjeella myslipatukoiden tekoa, mutta en ollut täysin tyytyväinen. Rakenne oli mielestäni turhan pehmeä, ei yhtään rapea kuten oletin ja lisäksi nesteenä käytetty appelsiinimehu ei oikein toiminut yhteen muiden makujen kanssa. Olisi pitänyt kokeilla mieluummin vaikka omenamehua. Tuota hunajaista patukkaa voisikin kenties kokeilla tahi sitten yhdistellä parhaita puolia eri resepteistä. Mysli on yksi suosikkejani muodossa jos toisessa, kunhan se ei sisällä rusinoita - eikä mielellään muutenkaan suuria määriä kuivahedelmiä :).

 
At 11/9/07 20:53, Blogger Rosmariini said...

Nämä omat tekeleeni olivat puolestaan turhankin rapeita - näyttävät tuossa kuvassakin näkkileivältä - mutta toisaalta paistoin niitä vähän turhan pitkään, kun en hoksannut kurkkia uuniin aikaisemmin.

Pitäisi itsekin vaan sommitella mieluisista aineksista sopiva yhdistelmä ja laittaa hieman hunajaa sideaineeksi. Jyväshyvän Paussi on kaupan pötköistä suosikkini, joten jos jotain siihen viittavaa saisi aikaiseksi, niin eipä pahemmin harmittaisi.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails