keskiviikkona, syyskuuta 26, 2007

Kevätkääryleet

Laadin viime toukokuussa listaa lähiajan kokkauksellisista tavoitteistani. Karjalanpiirakoita en ole toistaiseksi kokeillut, mutta kevätkääryleisiin otin nyt tuntumaa ensimmäisen kerran. Täytyy myöntää, että eivät ne ihan niin helposti syntyneet, kuin etukäteen ehkä ajattelin. Käärimistekniikka ei ollut ilmeisesti kunnolla hallussa, kun osa rullista meinasi levittää sisältöään öljykattilaan, eikä friteeraus muutenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Joten muutama lisäoppitunti lienee tässä lajissa tarpeen - ellemme sitten käänny rullamieliteon seuraavan kerran iskiessä suosiolla aasialaisten elintarvikeliikkeiden tai kotikaupunkimme kiinalaisten ravintoloiden puoleen.

Kevätkääryleiden pohjana toimineet riisipaperit saivat sisäänsä kasvistäytteen. Silppusin sekaan sunnuntaisen kasvispastan laatimisesta tähteeksi jääneitä herkkusieniä ja paprikaa, ja lisäksi raastoin täytetarpeeksi porkkanaa ja sommittelin sekaan vielä sopivan satsin mungpavun ituja. Maustamispuolesta huolehti pastanjauhajien miesjaosto. Mukaan taisi päästä ainakin tavallista Kikkoman-soijaa sekä riisiviinietikkaa. Inkivääri olisi voinut sopia kokonaisuuteen varsin hyvin, mutta sitä ei tällä kertaa sattunut kaapeistamme löytymään.

Öljyssä paistamisesta olemme jutelleet Pastanjauhannassa jo aikaisemminkin. Tälläkin kertaa öljyn lämpötilana pyrittiin pitämään 180 astetta, mutta käytännössä kasvisöljyn lämpötila sahaili sinne tänne, ja etenkin kääryleiden kyydissä ollessa enimmäkseen tietenkin mielessämme olleen mittarilukeman alapuolella. Vaikka kääryleiden ulkonäkö jätti kovinkin paljon toivomisen varaa, maku oli sentään yllättävän hyvä. Aivan näin tuoreita kevätkääryleitä en ole tainnut nimittäin koskaan maistaakaan. Joten kenties näitä pitää kokeilla vielä joskus toistekin.

Kulinaarimurulassa puuhataan viime elokuisen blogipiknikin hengessä jatkavaa pikkujoulua marraskuun 17. päivälle. Mikäli kyseinen kokkauksellinen kinkeri kiinnostaa, pistäkäähän aiheesta viestiä vaikkapa Välispiikille.

13 Comments:

At 27/9/07 05:42, Blogger Varapygmi said...

Hatunnosto, että teitte niitä itse. Pidän kovasti kevätkääryleistä, mutta olen tyytynyt Lidlin pakasteisiin (ainakin 3 vaihtoehtoa), joista saa pannussa paistamalla hyvän jäljitelmän, mutta tuore olisi varmasti poikaa.

 
At 27/9/07 08:26, Blogger Rosmariini said...

Lidlin pakastealtaalla vieraileminen olisi kieltämättä kyllä ollut huomattavasti hermoja säästävämpi ratkaisu. :) Saa nähdä, pitääkö syksyn mittaan kaivaa öljykattila uudelleen esille, kun ruokablogeissa riehuu lihapiirakkavillitys.

 
At 27/9/07 10:18, Blogger Kajsa said...

Innostuin minäkin joskus keväällä kevätkääryleistä, kun luin täältä niistä. Kokkailukirjastani löytyi myös taikinan ohje ja eikun tuumasta toimeen :)

Aikaa meni hirmuisesti ja
odotusten mukaisesti läskiksihän kääryleet menivät.

Kevätkääryleeni muistuttivat lähinnä lättyjä, joiden sisään on piilotettu vihanneksia. Kääryleet olivat tosi hyviä kaikesta huolimatta ja opettelen paistamaan vielä superohuita kuoria. Toisena vaihtoehtona on, että pyydän hands-on-trainingia sukuun kuuluvalta kiinalaiselta :)

 
At 27/9/07 10:22, Anonymous Anonyymi said...

Minulta on unohtunut koko käärylehomma!
Hienoltahan kääryleenne näyttävät ja olivat varmaan makoisia.
Minäkin huomasin tuon lihapiirakkavillityksen ja aikeissa on ollut niitä paistaa jo varmaan vuosia. Näytti niin helpolta tuossa taannoin Köyhissä Ritareissa :)...tai siis nehän olikin keitinpiirakoita.

 
At 27/9/07 10:24, Anonymous Anonyymi said...

Jep, lihapiirakat ovat houkutelleet, mutta en uskalla itsekseni niitä paistella, koska ahmisin itseni varmaan soikeaksi.
Sen sijaan jossain muualla puhuttiin pelmeneistä, joiden jahti pakasteena eteni tänään askeleen, kun löysin jo Eesti-kaupan Tampereelta (sopivasti sipulikirkon vierestä, Ravennan talosta), mutta se aukesi vasta kypältä, etten päässyt tutkimaan valikoimaa. Huomenna ehkä uusiksi.
Kun niihinkin tutustuu paremmin, voisi hyvin etsiä ohjetta, että leipaisisi itse.

 
At 27/9/07 10:36, Anonymous Anonyymi said...

Eihän nuo nyt mitenkään rumilta näytä. Kevätkääryleitä täälläkin on pitänyt kokeilla, mutta jäänyt toistaiseksi tekemättä. Ehkäpä pitäisi rohkaistua.

 
At 27/9/07 18:43, Blogger Rosmariini said...

Meiltä on tainnut jäädä lihis-ritarijakso kokonaan väliin, harmin paikka. Jossain kevään jaksossa taisivat tehdä ravunpyrstöllä tai jollain vastaavalla täytettyjä kevätkääryleitäkin. Olisi kannattanut ehkä kiinnittää hieman huomiota käärimistekniikoihinsa silloin. PItäisiköhän aina yhteen rullaan käyttää kaksi riisipaperilevyä, hmmm...

Pikapikaa nyt vaan muutkin kokeilemaan, niin voin sitten tulla luuraamaan lopputuloksia! :) (Meillä kaikkein levenneimmät yksilöt eivät tainneet päätyä kuvattaviksi ollenkaan.)

 
At 28/9/07 17:19, Anonymous Anonyymi said...

Olin ajatellut ottaa sunnuntain agendalle nuo kääryleet mutta sitten huomasin tuon teidän makrulaatikon ja muistin tosiaan serkkuni reseptin. Sitäkin ois pakko kokeilla kun niin kovasti kehui.
Mutta pian kokeilen ja molempia :)

 
At 28/9/07 21:07, Blogger Annimaria said...

Ootteko muuten koskaan kuullut kesäkääryleistä? Satuin täällä Iso-Britannian maaperällä oleillessani näkemään jonkin kokkiohjelman pätkän, jossa sellaisia tehtiin. Olivat sellainen kypsentämätön versio aiheesta. Eli jonkinlaisiin riisipaperi tms. kääreisiin laitettiin erilaisia vihanneksia ja lihaa sisään ja tarjoiltiin sellaisenaan, kylminä.

 
At 29/9/07 10:55, Blogger Rosmariini said...

Tosiaan, jonkin maan kääryleperinteeseen taisi kuulua rullien tarjoileminen kypsentämättöminä. Olisikohan kyseessä voinut olla Vietnam?

 
At 18/11/07 20:34, Anonymous Anonyymi said...

heips!ette osais neuvoa jotain hyvää ohjetta ja hyvinki samanlaista kun kiinalaisissa ravintoloissa tälle "kanaa chili valkosipuli - kastikkeessa". tykkään itekkin oulun raitatin varressa olevasta kinkistä ja siellä syön aina tätä mutta kauempaa pääsee harvemmin herkutteleen niin ois kiva oppia tekeen tätä herkkua kotonakin :)
sähköpostin voi vastata jos ehitte eli: ala_kysy@luukku.com

 
At 19/11/07 09:42, Blogger Rosmariini said...

Emme ole itse tehneet koskaan kyseistä ruokalajia (kiinalainen muona tulee turhan usein haettua valmiina, kun ravintoloita on niin kosolti ympäristössä), mutta katsastelenpa, jos jostain keittokirjasta sattuisi jossain vaiheessa sopivannäköinen ohje vastaan.

 
At 5/1/11 15:34, Anonymous Sallakat said...

Kevätkääryleet on kyllä tosi hyviä (itse en tosin ole tehnyt)! mielestäni kuitenkin ehdottomasti paras dippi kaikkeen tällaiseen on soija-sweet chili-sitruunamehu. Suosittelen kokeiltavaksi. Määrät on about 3 ruokalusikkaa sweet chilikastiketta ja ruokalusikka soijaa. Sekaan vaan sitten ruiskaus sitruunaa. Kyllä se suu sen sitten tietää kun on sopivaa :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails