sunnuntaina, elokuuta 12, 2007

Jauhantaa Helsingissä

Olen viime päivinä tehnyt joitakin semmoisia juttuja, joita ei ole tullut kokeiltua koskaan aikaisemmin. Ensiksikin tapasin ensimmäistä kertaa elämässäni nettituttuja. Jo oli aikakin. Toiseksi söin tietääkseni ensimmäistä kertaa elämässäni korealaista ruokaa. Tilaisuus moiseen tarjoutui Suomen ainoassa korealaisessa ravintolassa, Mariankadulla sijaitsevassa sympaattisessa Korea Housessa. Nyt on sitten testattu korealaiset ruokakuuluisuudet kimchi ja bulgogi. Ainakin viimeksi mainittua voisi koittaa tehdä joskus kotonakin. Myös omana alkuruokanani toiminut kimchijeon oli varsin maukasta.

Kolmanneksi ehdin viimeinkin piipahtaa Hämeentie kolmosessa sijaitsevassa Vii Voanissa, joka onnistui tosissaan yllättämään meikäläisen laajoilla valikoimillaan. Tarkoitukseni oli ostaa kaupasta lähinnä vain nigellansiemeniä, mutta mukaan lähti myös misoa, ruusuvettä, riisipaperia ja currytahnaa. Nyt alkaa armoton kevätkääryleiden ja misokeiton valmistus – ja ennen kaikkea pääsen viimein testaamaan kaikkine raaka-aineineni Köyhien ritarien kaalipiirakkaa.

Hakaniemen Kauppahallissa olemme käyneet joskus aikaisemminkin, mutta nyt piipahdimme ensimmäistä kertaa Helsingin Wanhassa Kauppahallissa. Sieltä lähti mukaan ainakin oregano-oliiveja sekä tabuli-nimistä salaattia, jossa oli paljon persiljaa seassa.

12 Comments:

At 12/8/07 22:14, Blogger Ee said...

Onkohan tuo tabuli-nimitys siitä syystä, että meze-ruokakulttuurissa persiljaista salaattia kutsutaan tabboulehiksi? Ainakin aika samalta näyttää tuo salaatti.

 
At 12/8/07 22:41, Blogger Rosmariini said...

Tuosta salaatista vielä sen verran, että sen nimi saattoi olla myös tabula tai tabuli, eli en mene vannomaan tuota viimeistä vokaalia. Tabbouleh-sanan "suomenkieliseen" muotoon taisi kielitoimisto antaa vähän aikaa sitten suosituksen, mutta en yhtään muista, miten se suositus taas menikään. (Enkä ole kovinkaan perillä kyseisestä ruokalajista muutenkaan.)

 
At 13/8/07 09:40, Blogger Mikko said...

Vii Voanissa menee kyllä helposti sekaisin. Se on täälläpäin opiskelijoiden erityisessä suosiossa halvan tofunsa vuoksi.

 
At 13/8/07 11:05, Blogger Meri, Helsinki said...

No nyt inspiroit minutkin poikkeamaan Vii Voaniin torireissulla... Mikä olikin loistavaa, sillä löysin kikhernejauhoja, joita tulee yhteen herkullisen näköiseen ohjeeseen, kokeiluun mennee tänään :-P Kiitos vaan ;-)

 
At 13/8/07 11:30, Blogger Rosmariini said...

Mikko: Ällistyttävän edullista siellä oli kyllä muutenkin ainakin market-hintoihin verrattuna.

Ylimuuli: Voiei! Toivottavasti se ohje ei ole liian loistava, kun itse en pääse kikhernejauho-ostoksille ihan hetkeen tai ainakaan ennen ensi kuuta. Seuraavalla kerralla laadin kyllä ostoslistan mukaan, kun nyt vaan rullasi päässä iloisena sekamelskana kaikkia mahdollisia raaka-aineita, joita olen joskus kaipaillut kokkauksiini mutta en ole löytänyt mistään.

Tosin nyt en kyllä yhtään muista, mihin olisin tuota ruusuvettä tarvinnut. :) Muistaakseni johonkin jälkiruokaan jolloinkin. Kenelläkään käyttöideoita?

 
At 13/8/07 17:43, Blogger Jaana said...

Jos tekee itse vaahtokarkkeja, niin niitä voi maustaa ruusuvedellä.

Joissakin intialaisissa / nepalilaisissa ravintoloissa saa ruusuvedellä terästettyä lassia.

Mikä estää ruusuveden lisäämisen esim. makeiden asioiden kanssa tarjottaviin kermavaahtoihin tms. miähniin?

Leivonnassa siitä ehkä on eniten hyötyä eli nyt vaan jauhamaan ruusuisia palkintosonnikakkuja :-)

 
At 13/8/07 18:21, Blogger Meri, Helsinki said...

Hehe ;-) Palkintosonni huudettu! Ruusuvettä on myös useammassa jälkiruokareseptissä BBC:n Good Foodissa (http://bbcgoodfood.com/) ja turkish delighteissa (eli valaanrasvoissa), joista itse tykkään. En tosin ole valmistanut. Makun sivuilta löytyy tällainen ohje, johon olen itse suunnitellut ruusuvettä tuuppaavani. Jos houkuttaa niin tyyppaa ihmeessä :-P Saapi suositukset! http://maku.fi/reseptit/resepti/Manteli-kookoskakut/1088.html

Juuri muuten valmistin Paolan pastasalaattia ja lähden sen ja muffinssien kanssa kylään :-)

 
At 13/8/07 20:04, Anonymous Anonyymi said...

Miltas tabouleh maistui? Joka viikkoista sapuskaa hummuksen ja moutabelin kanssa. Kirjoitusmuotoja ko. lisakkeella nayttaa olevan monia ja muistaakseni vain kerran olen tehnyt sita itse, sekin kerta Suomessa.

Ruusuvetta kaytetaan arabialaisessa keittiossa, monesti esimerkiksi libanonilaisissa jalkiruokavanukkaissa, tai sitten juomissa... Itse en siita pida, ruusu hyva koristeena mutta ei suussa!

Harmi kun missasin picnicin mutta aina ei voi olla joka paikassa, toivottavasti sitten ensi kerralla...

 
At 13/8/07 22:07, Blogger Rosmariini said...

Muuli & Muru: Armottoman salapoliisityön tehtyäni löysin tietokonetiedostoistani muistelemani jälkkäriohjeen. Kyseessä oli tarte tatin (eli ranskalainen omenakeikaustorttu), johon ei tosin tullut ruusuvettä vaan laventelinkukkia! Pifff, takaisin lähtöruutuun. No, vastikään lukemassani Lumoavien mausteiden kahvilassa roiskittiin muistaakseni ruusuvettä ympäriinsä, joten pitääpä kurkata, josko ruusuvesi sisältyisi johonkin kirjan ohjeeseen. (Tosin nuo teidän vinkkinne ovat huomattavasti parempia, joten perehtynen ennemminkin niihin. Etenkään kun nyt en tunnu löytävän sitä opusta mistään.)

Johanna: En hoksannutkaan, että sieltä suunnalta löytyy asiantuntija näihinkin tarpeisiin. Samaisessa kauppahallikojussa olisi muuten ollut myytävänä noita muitakin sikäläisiä tahnoja. Pitääpä kurkistella blogiisi, olisiko siellä lisää juttua aiheesta.

 
At 15/8/07 17:03, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos vinkistä! Kävin kotimatkalla Hakaniemen hallissa ja ostin lehtipersiljaa, minttua ja korianteria ja lisäksi niin kauniita sitruunoita, ettei niitä melkein raaski käyttää. Tabboulehia pöytään siis. Ihanan raikasta kuuman päivän iltana.
Hakaniemen halli on mielestäni parempi kuin Wanha Kauppahalli, boheemimpi, hinnat edullisemmat, kalat käsitellään ilmaiseksi, perkeet saa mukaan ilmaiseksi (kyllä, olen Wanhassa Kauppahallissa maksanut molemmista); hienoja luomuvihanneksia ja -juureksia, oivia mausteita ja kahveja.
Svea
PS
Hyvä tabbouleh-resepti löytyy esim Anna ja Fanny Bergenströmin kirjasta Rakkautta, timjamia ja oliiveja ja Clare Fergusonin kirjasta Olivolja!, joka on mainio keittokirja muutenkin (en tiedä onko suomennettu).

 
At 15/8/07 17:28, Blogger Rosmariini said...

Hakaniemessä on kyllä epäilemättä Suomen mahtavin kauppahalli - valtava se myymälöiden määrä. Jos asuisin Helsingissä, roikkuisin siellä varmasti jatkuvasti. Tuo Bergenströmien keittokirja on ollut niin pitkään hankintalistalla, että pitäisi viimein tehdä jotain konkreettista sen hankkimiseksi.

 
At 30/4/11 10:12, Blogger Seija said...

Hesalaisena kiitän upeasta sivustostanne.
Olis kiva ihan kirjuutella, mutta
e-mail sinne ei toimi.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails