keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2007

Lammasta mokkakastikkeessa ynnä vuohenjuustoperunat

Vaikka pääsiäinen meni jo, palailimme vielä viikonloppuna vähän lammasmaisempiin tunnelmiin. Puolen voikilon porukan innostamana mekin teimme lauantaina lampaan (tai karitsan) paahtopaistia sekä keittelimme sen seuraksi makoisan mokkakastikkeen. Emme suurustaneet soosia ollenkaan vaan tarjoilimme sen suosiolla vähän liemevämpänä. Ihanan mokkaista se olikin!

Alkuperäisessä ohjeessa lampaan paahtopaistin paistoajaksi ja lämpötilaksi oli määritelty 175 astetta & noin 10 minuuttia. Me pidensimme paistoaikaa oman aikaisemman paistokokemuksemme perusteella siten, että kypsensimme paahtopaisteja 200 asteessa suurin piirtein vartin verran - tai oikeammin sanottuna siihen asti, kun uunin paistilämpömittari piippasi 55 asteen kohdalla. Pari astetta vähemmänkin olisi piisannut, mutta lopputuloksesta tulee tuolla tavalla omaan makuumme melkoisen passeli.

En tehnyt alkuperäiseen ohjeeseen sisältyviä vuohenjuustoisia punajuuria (niin hyvältä kuin ne kuulostivatkin), mutta vuohenjuustokuun houkuttelemana viipaloin uuniin pienen satsin Vilijaanan vuohenjuustoperunoita. Jääkaapissa sattui olemaan sopiva jämäpaketti vuohenjuustoa, purkillinen ruokakermaa sekä perunoita, jotka varmasti käyttämättöminä olisivat itäneet ihan justiinsa:
Vuohenjuustoperunat

1 kg perunoita viipaleina
200 g vuohenjuustoa viipaleina
1 prk kermaa
suolaa ja pippuria (oman maun mukaan)

Lado perunat, vuohenjuustoviipaleet ja mausteet kerroksittain vuokaan. Kaada päälle kerma. Paista 200-asteisessa uunissa tunnin verran.

15 Comments:

At 25/4/07 09:12, Anonymous Anonyymi said...

Guola valuu! :p Varsinkin kun en saanut pääsiäisenä lammasta. Eipä silti, vaikken uskokaan "karvanmakupuheisiin" (tai mitä se nyt onkaan kun lampaan mausta uhotaan), kerta lammasta riittää maun puolesta yleensä varsin pitkäksi aikaa ;)

 
At 25/4/07 09:40, Blogger Rosmariini said...

Harmitti kyllä, kun ei pääsiäisenä ehditty tuota tekemään, niin nyt oli tosiaan viimein pakko päästä maistamaan. Ehdinkin haaveilla tuosta mokkakastikkeesta jo viikkotolkulla.

Joidenkin mielestä lampaanliha tosiaan maistuu villasukalle. Ja aika monet maistavat samaisen maun vuohenjuustossakin, mistä syystä tämä annos olisi voinut vuohenjuustoineen ja lampaineen olla joillekin aikamoinen kauhistus. :)

 
At 25/4/07 18:31, Blogger oliivia said...

Minäkään en KOSKAAN ole vielä saanut villasukalle maistuvaa lammasta. En oikein usko moiseen urbaanilegendaan ;)
Karitsahan varsinkin on siitä hyvää ettei se ole niin voimakkaan makuista kuin vanhemmaksi ehtinyt lammas.

Loistava resepti nuo vuohenjuustoperunat, niiden kokeilemista ei kyllä malta odottaa ensi pääsiäiseen!

 
At 26/4/07 08:47, Blogger Rosmariini said...

Tuota villasukkaisuutta taitavat kokemusteni mukaan korostaa nimenomaan monet vähän iäkkäämmät ihmiset. Ehkä lammas on maistunut joskus muinoin erilaiselta kuin nykyään, mene ja tiedä. Juuri eilen luin, että kalkkunanliha olisi alkujaan ollut tummempaa (ja ilmeisesti sitä myötä myös voimakkaamman makuista), mutta siitä olisi jalostamalla saatu aikaan vaaleaa.

Kiitos vielä kerran ateriavinkistä! Vuohenjuustopunajuuret jäivät vielä sen verran kutkuttamaan, että pitää tehdä niitäkin joskus lähiaikoina.

 
At 26/4/07 11:00, Anonymous Anonyymi said...

Villasukan maku lampaassa johtuu epäammattimaisesta teurastamisesta, tai oikeastaan nylkemisestä. Jos villa pääsee vähänkään osumaan lihaan, tulee se 'villasukan' maku siitä. Jotenkin sen villan oma luontainen rasva on niin voimakasta.

 
At 26/4/07 17:43, Blogger Rosmariini said...

Ehkä se villan maku sitten ennen vanhaan on korostunut enemmän, kun eläimiä on teurastettu maatiloilla eikä ole osattu niin varoa.

 
At 26/4/07 20:54, Blogger Aurinkotuuli said...

Tuo mokkakastike kuulostaa kyllä jännältä. Varmasti hyvää. Ehkä sitä voisi kokeilla joskus arkenakin, vaikka jonkin piffin seuraksi...?

 
At 26/4/07 21:44, Blogger Rosmariini said...

Oli kyllä jännä kokemus. Kahvia voisi käyttää varmasti ruuanlaitossa ja leivonnassa paljon monipuolisemminkin - itse olen käyttänyt sitä elämäni aikana oikeastaan vain mokkapaloihin. :) Jotkut kai valelevat lammaspaistiaankin jonkinlaisella kahvi(seokse)lla.

 
At 27/4/07 06:36, Blogger oliivia said...

Sen tiedän että kahvi sopii ainakin lampaan kanssa mainiosti: suosikkilammaspaistini (siis siitä ihan "virallisesta" paistista) on sellainen jolle "valehdellaan" eli jota kypsennellään liemessä (ja siis valellaan sillä samalla liemellä) jossa on lihaliemen lisäksi punaviiniä, vahvaa kahvia sekä kermaa. Siitä tulee kerrassaan vastustamatonta! Sopii läpikypsän lihan ystäville, paisti suorastaan sulaa suuhun... ja liemestä keitellään sitten kastike.
Resepti on isäni pääsiäisbravuuri, pitänee kokkailla sitäkin sesongin ulkopuolella joku kerta.
Tällainen keittiöamatööri lähtisi siitä että kahvissa ja tummassa suklaassa on jotain samantyyppistä makua, joten kahvi sopisi niihin ruokiin mihin tummaa suklaatakin käytellään?

 
At 27/4/07 09:19, Blogger Rosmariini said...

Oi, kun kuulostaa hyvältä. Teillä on siellä selvästi lammasreseptit hallussa. Harmillista, kun seuraavaan pääsiäiseen on vielä niin pitkä aika, mutta toivon mukaan pääsemme ihmettelemään kahvilampaan ohjetta blogissanne jo aikaisemminkin. En malttaisi millään odottaa. :)

 
At 27/4/07 20:48, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos Rosmariini ihanasta sivusta!
Oma pikku vinkki: tempaisin kerran jääkaapin-tyhjennyt vuuan: siihen tuli keitetyjä perunoita, vuohenjuustoa ja kirsikkatomaatteja kerroksittain. Uuniin n +200 kunnes pinta kauniin ruskea, uskomattoman hyvää noin vaatimattomasta lähtökohdasta.

 
At 27/4/07 21:02, Blogger Rosmariini said...

Kiitos itsellesi kivasta ideasta! Aina yhtä mukava saada kokeiltavaksi uusia tomaattireseptejä.

 
At 28/4/07 10:31, Anonymous Anonyymi said...

Mokkakastiketta ja lammasta...pääsisinpä joskus maistamaan...itse ollaan lammasta tehty kerran ja kun samaan syssyyn iski mahatauti...emme ole lammasta sen koommin kokeilleet :D
(mukavaa kun löysitte kokeiltavan ohjeen blogistani):)

 
At 28/4/07 11:16, Blogger Rosmariini said...

Olisihan siellä kokeiltavaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Pekoni-sipulipiirakkaakin pitäisi tehdä lähipäivinä. :)

 
At 2/5/07 21:01, Anonymous Anonyymi said...

Ihanan kuuloinen annos. Teillä on kyllä muitakin mukavia ohjeita, taidanpa linkittää tänne, jos sopii, niin muistan käydä useamminkin. Tervetuloa vastavierailulle =)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails