keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Omenapiirakka (Apple Pie)

En välitä kamalasti makeista leipomuksista, mutta omenapiirakka on aina aika hyvää. Pitkäaikainen haaveeni onkin ollut opetella tekemään omenapiirakkaa Mummo Ankan tyyliin. Ankkalinnan keittokirjasta löytyi ensimmäinen sopiva ohje jo parisen vuotta sitten, mutta jotenkin se taikinakannen värkkääminen tuntui aiemmin (meikäläisen kehnoille leivontataidoille) vähän turhan haastavalta touhulta.

Nyt kuitenkin päädyin kokeilemaan tätä Ruokatorstain ohjetta, ja kyllä kannatti – siitä huolimatta, että taikinakuoren yhdistäminen pohjapalaan ei mennytkään odotusteni mukaisesti ihan putkeen. Ensimmäinen pohjapala osoittautui liian pieneksi, joten taikina piti kaaviloida uudestaan, ja toki siinä tuli sähellettyä hieman muullakin tavoin. Joka tapauksessa tämä oli parasta (kotitekoista) omppupiirakkaa, jota olen kuunaan maistanut. Täyte muhi kuoren kätköissä aivan uskomattoman meheväksi, joten tässä voisi hyvinkin olla aineksia pienperheemme tulevaksi suosikkileivonnaiseksi.
Amerikkalainen omenapiiras (Apple Pie)

Täyte:
noin 1 kg omenoita, 6–7 kpl (Granny Smith)
1¾ dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Taikina:
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Päälle:
kuohukermaa
sokeria

1. Tee ensin täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
2. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
3. Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.
4. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
5. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23–24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen taikinapallo piirakan kanneksi.
6. Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
7. Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.
8. Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Noissa kuvissa tuo taikinakuori näyttää ehkä hieman limppumaiselta, joten voisi seuraavalla kerralla koittaa kenties pyrkiä pykälän verran ohuempaan kaulinta-asteeseen. Lisäksi leikkasimme piirakkaa luonnollisesti liian varhaisessa vaiheessa, minkä seurauksena taikinakansi tuppasi halkeilemaan ja täyte valumaan. Seuraavana päivänä torttu pysyi koossa jo huomattavasti paremmin, mistä voisi päätellä, että tämän piirakan kannattaa antaa oikeasti jäähtyä kaikessa rauhassa, aivan niin kuin ohjeessa kehotetaankin.

Lisäys: Polkkis ehätti kehittelemään ohjeesta oman versionsa, omenaisen appelsiinipiirakan.

19 Comments:

At 14/2/07 09:45, Blogger Jenni said...

Ollaan muutaman kerran kokeiltu tuota nimenomaista Hesarista bongattua piirakka ohjetta...meillä herkku kulkee nimellä omenavarkaanomenapiirakka. Nimi juontaa siihen kun ensimmäisen kerran teimme piirakkaa, omenat poimittiin lähinaapurustosta ;) Oli se sen verran jännää ettei enää ehkä uskaltaisi. Mutta nimi jäi. Täältä pari vinkkiä; sama juttu, piirakan pitää antaa jäähtyä mielellään useampi tunti. Kerran yritimme tehdä taikinan margariinista, joka kaulittaessa lämpenee ja vetelöittää taikinan . Joten voita vaan rohkeasti! On muuten ehkä yksi parhaista omenapiirakoista mitä olen IKINÄ syönyt...
- Jenni liemessä

 
At 14/2/07 12:43, Anonymous Anonyymi said...

Omppupiirakka on herkkua, joten tätä lienee pakko kokeilla.
Ennen kokeiluja kuitenkin tyhmä kysymys; miksi ensin kuoritaan omput ja sitten tehdään taikina? Itse heittäisin taikinan ensin tekeytymään jääkaappiin ja sitä odotellessa puuhastelisin omput piirasvalmiuteen. Eivätkö omput tummu / nahistu odotellessa, vai onko tässä ajatuksena, että ne jotenkin mehevöityvät sokerin ja mausteiden kanssa makoillessaan?

Mukavaa ystävänpäivää jauhajille! (kai virtuaaliystäviäkin sopii muistaa tällaisena kaupallisena juhlapäivänä :)

 
At 14/2/07 13:03, Anonymous Anonyymi said...

Oi, nam. Meillä on viimeksi ollut käytössä avoin omppupiirakka Nigella Lawsonin kirjasta sekä tämä omenapannariluomus (on muuten ihan tajuttoman hyvä!) mutta nyt kyllä pitää kokeilla tätä ihan perinteistä vaihtoehtoa.

Se jäähtymisen odottelu on minusta aina vaikein osa leivonnasta :P

 
At 14/2/07 13:37, Blogger Jenni said...

Pohdimme tätä neste- ja vetäytymiskysymystä Jonin kanssa lounaan yli, ja asia liittynee myös siihen miksi omenat kuoritaan ensin. Jostain syystä (?) omenoista tulee paljon nestettä kun niitä maustetaan sokerilla. Tämän takia ilmeisesti niiden annetaan "makoilla" etukäteen jottei nesteet jäisi piirakkaan. Muistelisin että ensimmäinen piirakkamme onnistui parhaiten (piirakka oli kiinteä) ja ainoa ero muihin oli omenat. Ensimmäisellä kerrallahan käytimme naapuruston nahistuneita suomiomenoita ja muilla kerroilla kaupan meheviä Granny Smithejä. Tiedä sitten..
- Jenni liemessä

 
At 14/2/07 17:14, Anonymous Anonyymi said...

heips, teillä on niin upeita ja laadukkaan näköisiä nuo ruokakuvat että on ihan pakko tiedustella millasella kameralla ne on näpsitty? t. anne

 
At 14/2/07 17:20, Blogger Meri, Helsinki said...

Pohdinnan alla on, mitä sellaista valmistaisin, joka olisi parhaimmillaan seuraavana päivänä. Kinuskikakku on jo tulossa pöytään joten mudcake tuntuu liian tuhdilta, mutta tämä omenapiirakka voisi olla vastaus kysymykseen. Siis vielä tarkennus; jos leivon piiraan perjantaina klo 16, onko se paraatikunnossa lauantaina klo 14? :-D Ja näinköhän onnistuisin tekemään tuon katon piiraalle :-o

 
At 14/2/07 18:12, Blogger Rosmariini said...

Hyvää ystävänpäivää kaikille ja suuret kiitokset kommenteista!

Minäkin ajattelin tuon piirakan kanssa emmamaisittain ja kuorin omppuset vasta pohjataikinan tehtyäni. Ehkäpä seuraavalla kerralla uskaltaisin uhmata tummumisvaaraa ja kuoria omenat jo etukäteen. :)

deinin: Ihanalta näyttää tuo teidän versionne, todella tunnelmallinen kuva! Minäkin tosiaan leikkasin piirakkaa heti uunista oton jälkeen tunnetuin seurauksin... Harmi, ettei seuraavana päivänä tullut otettua enää kuvia. Silloin piirakka olisi ollut huomattavasti kuvauksellisemmassa kunnossa, kun se ei enää lursunnut joka suuntaan.

anne: Käyttämistämme kameroista löytyy juttua tästä kommenttiketjusta.

ylimuuli: Uskoisin, että tuo aikataulu on varsin toimiva. ;) Ei se taikinakansi varmasti ole vaikea, jos vaan olisi vähänkään enemmän leivontakokemusta kuin minulla. Pohjapalasta kannattaa tehdä jonkin verran suurempi kuin kannesta. Tietenkin käytössä oleva vuokakin vaikuttaa asiaan - minkäköhänlainen tähän muuten mahtaisi olla paras? (Voisi suunnitella vähän uuden vuoan hankintaa, kun entinen valikoimani on niin ankea...)

 
At 14/2/07 22:51, Anonymous Anonyymi said...

Myöhäiset Ystävänpäivä toivotukset!!;)

 
At 15/2/07 09:14, Blogger Rosmariini said...

Viltsu: Hyvää ystävänpäivän jälkeistä päivää myös sinne! ;)

Googlen kuvahaulla löytyi vaikka millä mitalla Apple Pie -kuvia, ja näyttääpä noissa joissakin olevan kuvitettujakin teko-ohjeita vuokineen kaikkineen.

 
At 17/2/07 15:25, Anonymous Anonyymi said...

Innostuin kanssa kokeilemaan tota piirakkaa eilen. Olin kyllä hieman yllättynyt lopputuloksesta, koska sisältö muistutti enemmän omenasosetta (värikin oli tumman oranssi) kuin omenaviipaleita. Mikäköhän mulla meni pieleen..? Hyvää se oli kuitenkin :)

 
At 17/2/07 18:31, Blogger Rosmariini said...

No jopas nyt jotakin, kaikkea sitä kokkaillessa sattuukin. Mitenköhän tuo sokerin laatu mahtaa vaikuttaa asiaan? Minulla ei itselläni ollut hillosokeria, joten panin ihan tavallista, mutta voisikohan tuo mahdollinen hillosokerin käyttö jotenkin soseuttaa omenia liiaksi? Pitäisi kysyä tätäkin joltakin ammattilaiselta...

 
At 17/2/07 22:06, Anonymous Anonyymi said...

Tervehdys!Noniin, piirakka jäähtymässä. Ja lukemani perusteella annan sen olla aivan rauhassa huomiseen. Mulla oli outoja vaikeuksia saada taikinasta taikinamaista. Ei se vajaa desi vettä oikein riittänyt mihinkään.
Samaten tuon kannen liittäminen pohjaan ei olisi kyllä läpäissyt mitään testejä. Aika hurjaa paksua epätasaista makkaraa... Mulla oli pakkasessa omenasiivuja,joita sulatin ja valutin ennen mausteitten sekoittamista. Omenoita oli vähän turhan tuhdisti, joten himppasen jäi kipon pohjalle. Valurautapannulle ja vähän mantelilastuja mukaan ja vaniljajätskin päälle. One word: nam! Saa sitten nähdä mitä taikinapaketista huomenna paljastuu.

 
At 17/2/07 22:15, Blogger Unknown said...

Tätä tein viime syksynä ainakin kolme kertaa, sen verran hyvä resepti on kyseessä. Enkä ole edes mikään omenapiirakkafani :) Eniten lopputulokseen vaikutti käytetty omenalajike. Soseutunut lopputulos voi olla siitä kiinni. Hillosokeria en kertaakaan muistanut ostaa kaupasta vaikka tarkoitus oli, mutta sillä luultavasti olisi vain sisältöä hyytelöivä vaikutus.

 
At 18/2/07 12:41, Blogger Rosmariini said...

Tiv: Hih, sinulla makkaramainen, minulla limppumainen. :D Tuommoistahan se tahtoo olla, kun on ensimmäistä kertaa jonkin reseptin kimpussa.

jhu: Ainakin jouluompuiksi myytävät punaiset omenat (mitä mahtanevat olla nimeltään) taitavat olla tosiaan rakenteeltaan sen verran haperoita, että saattavat helposti muussaantua paistoksissa. Eli kannattanee tosiaan suosia vihreitä, kiinteitä omppuja tähän tarkoitukseen.

 
At 21/7/08 16:39, Blogger Ilari said...

Toista kertaa piirakkaa tehdessäni neuvoisin tekemään ehkä taikinan kuiteski ekaks, koska se pitää kuitenkin laittaa jääkaappiin hetkeksi. Tuolloin on hyvää aikaa näppäillä omenoita.

Taikina meni just kylmään, saa nähdä tuleeko yhtä hyvää kuin viimeks.

Ilari

 
At 30/7/09 17:09, Anonymous Anonyymi said...

Todella loistava piirakka! Tuli leivottua kun ohje näytti tarpeeksi yksinkertaiselta ja aika orjallisesti sitä noudatinkin paitsi että muskotti oli päässyt loppumaan. Rakenteesta tuli loistava kun omenat olivat tarpeeksi isoina lohkoina ja mehustuivat sokerin kanssa taikinaa tehdessä ja taikina oli puolen tunnin jäähdytyksen jälkeen soppelin käsiteltävää. Eli en muuttaisi reseptissä mitään. Kiitos tästä! Toistekin tehdään taatusti :-) - Sussu

 
At 13/9/09 10:11, Blogger Unknown said...

Hyvää tuli mutt muotoilun helpottamiseksi kannattaa laittaa hieman enemmän jauhoja

 
At 10/2/10 19:17, Anonymous Liisa_ said...

Oon tehnyt tällä ohjeella monta kertaa erilaisia piirakoita, omena on tietty tosi hyvää, lisäksi oon testannut täytteessä mustikkaa ja boysenmarjoja, joita yllätyksekseni löysin pakasteena. Mahtava "yleisresepti"! Marjapiirakan kannattaa antaa kunnolla jäähtyä ennen syömistä, ainakin mustikkaversio valui joka paikkaan.

 
At 14/9/12 22:40, Anonymous Anonyymi said...

Okei, kommentoitavahan tätä postia on. Paras apple pie, mitä olen saanut aikaiseksi - kun etsitään valtameren takaista makumaailmaa. Tosin itse lisäsin kanelin ja muskotin määrää ja korvasin vehnäjauhot ydinspelttijauhoilla.

Todella hyvä resepti, kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails