lauantaina, heinäkuuta 29, 2006

Long Island Iced Tea

Kesällä on kiva juoda raikkaita juomia. Eräs pastanjauhajien pitkäaikaisista suosikeista on Long Island Iced Tea eli tuttavallisemmin LIIT.

Liit löytyy useimmista ravintoloistakin, mutta jotkut kieltäytyvät tekemästä sitä 4 cl:ää suuremmalla totaaliviinamäärällä per annos. Tällöin menetetään auttamattomasti osa Liitin perinteistä hohtoa. Itse kun tekee, voi lasiin kaataa kotinsa hämärissä aivan mitä lystää. Juomaan löytyy lukuisia yksityiskohdiltaan hivenen toisistaan poikkeavia reseptejä. Tämänkertainen, hyväksi testattu, on brittikokki Ainsley Harriotin.

Long Island Iced Tea (6 annosta)

1,75 dl sitruunamehua
4 rkl tomusokeria
1,75 dl votkaa
1,75 dl vaaleaa rommia
1,75 dl tequilaa
1,75 dl giniä
0,85 dl appelsiinilikööriä, esim. Triple Sec tai Cointreau
colaa
jääpaloja
sitruunansiivuja
mintunlehtiä

Sekoita ensin tomusokeri sitruunamehuun ja lisää sitten alkoholit. Kylmänä tarjottavia drinkkejä tehtäessä on hyvä tapa laittaa sekoitusastiaan reilusti jäitä, jolloin juoma pysyy kasausvaiheessakin kylmänä. Täytä kuusi (ideaalisesti pitkää, long drink-henkistä) lasia jäillä ja jaa sekoitus laseihin. Kaada perään colaa niin, että lasi tulee täyteen ja koristele halutessasi sitruunansiivulla & mintunlehvällä. Kuten kuvista näkyy, ohitimme sitruunan ja mintun epäolennaisina ja keskityimme juoman ytimeen :)

8 Comments:

At 29/7/06 15:45, Anonymous Anonyymi said...

Ei tuo mainitsemanne ravintoloiden "suostuminen" oikean LIIT:in tekemiseen ole kiinni mistään muusta kuin alkoholijuomia koskevasta asetuksesta, se kun sanoo että asiakkaalle ei saa myydä kuin 4cl kerta-annoksia.

Useissa paikoissa tuota myydään oikeammallakin reseptillä (oletettavasti) erikseen haetulla luvalla.

--clip--
Anniskeltaessa juomasekoituksia (cocktaileja), joihin käytetään useaa eri alkoholijuomaa, alkoholin kokonaismäärä juomasekoituksessa saa olla enintään yhtä suuri kuin se voi olla 4 senttilitrassa väkevää alkoholijuomaa (AlkoA 24 § 5 mom.)
...
Tuotevalvontakeskus voi myöntää poikkeuksen annoskokoja koskevista määräyksistä (AlkoA 24 § 6 mom.). Ravintola voi hakea poikkeusluvan esimerkiksi erikoisen ja hieman tavanomaista suuremman cocktailin tarjoiluun.

--clip--
Alkoholiasiat ravintolassa -PDF (STTV:n oppaita 2:2006)

 
At 29/7/06 17:51, Blogger Rosmariini said...

Hih. Tuo "suostuminen" taitaa olla muutenkin ehkä hieman harhaanjohtava termi - ikään kuin viettäisimme kovinkin paljon aikaa baaritiskillä henkilökuntaa suostuttelemassa. :D

Oikean LIITin saa Oulusta käsittääkseni ainakin Seurahuoneelta.

 
At 29/7/06 17:58, Anonymous Anonyymi said...

Hyväähän tuo juoma on, mutta varomattomalle petollinen kuin mikä! ;O)

 
At 30/7/06 07:44, Blogger Rosmariini said...

Totta! Juoman määrä kannattaa skaalata hyvinkin alas, etenkin jos juomamiehiä ei ole kovin monta.

 
At 30/7/06 09:29, Anonymous Anonyymi said...

En ole koskaan hirveasti syttynyt ko. juomalle mutta toissa kesana pongasin sisarjuoman; Long Beach Ice Tea eli cola korvataan karpalomehulla, on ihan mielettoman hyvaa ja taalla sita tekevat vapaalla kaadolla isoihin laseihin...

Olin muuten viime viikolla yhden vodkabrandin maistijaisissa, tuli maisteltua montaa vokdaa, opittua drinkkien tekoa ja myos itse tehtya muutama... Suosikkini oli seuraava Sinkkuelamastakin tuttu drinkki:

Hunk Martini
2 osaa vaniljavodkaa
2 osaa ananasmehua
1 osa limemehua
hieman (tomu)sokeria

Ravistele jaiden kanssa ja nauti!

 
At 30/7/06 11:15, Blogger Rosmariini said...

Karpalomehu kuulostaakin tuossa todella raikkaalta. Kiitokset jälleen kerran vinkeistä!

 
At 30/7/06 17:18, Anonymous Anonyymi said...

Se poikkeuslupa taitaa maksaakkin jonkin verran, joten ravintolat eivät raaski hakea sitä yhtä paukkua varten. Noh, resurssien tuhlausta minun mielestäni joka tapauksessa... Ja sitten vielä pilkun viilaus: light rum = vaalea rommi. Tekevät muuten jossain myös sitruslimpparista ja jaffasta ko. paukkuja. Spraitti toimii ainakin hyvin. Yleensäkin tuon limpparin pitäisi olla mauste paukussa, ei niinkään pääainesosa. Suomessahan paukku tehdään usein tuoppiin tms. 0,4-0,6l vetävään lasiin; ulkomailla drinkkibaareissa high ball:iin, jonka vetoisuus on n. 0,35l. Siihenpä sitä colaa ei hirveästi enää mahdukkaan ;)

 
At 31/7/06 09:32, Blogger Rosmariini said...

Pilkku viilattu. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails