perjantaina, huhtikuuta 14, 2006

Pääsiäispashaa

Pääsiäisen jälkiruokaosasto on monille kauhistus, enkä voi väittää pastanjauhajienkaan tuntevan erityisen suuria intohimoja mämmiä kohtaan. (Harrastamani stout-tyyppiset oluet ovat tosin periaatteessa melkoista mämmiä, mutta jätetään ne nyt kuitenkin tällä kertaa laskuista pois.) Pippurimylly on vielä siinäkin mielessä kyläpaikkojen ruokapöydissä hätää kärsimässä, ettei hän ole mieltynyt pashaankaan sen koommin kuin muihinkaan rahkajälkkäreihin. Uskaltauduin ukkokultani pasha-vastaisuudesta huolimatta tekemään tänä vuonna puoli annosta tätä ainailonan bravuuripashaa, jota kannattaa ilman muuta kokeilla myös kotona:
Pashaa Vaanilan tapaan

500 g rahkaa
2 dl creme fraichea
100 g sulatettua voita
1 munankeltuainen
1 dl sokeria
50 g mantelirouhetta
½ tl vaniliasokeria
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja hedelmäpaloja

Valuta rahkaa kahvinsuodattimessa muutaman tunnin ajan. Sekoita sen jälkeen kaikki ainekset yhteen ja laita valumaan suodatinpussilla vuorattuihin sopivan kokoisiin kukkaruukkuihin. Aseta kevyt paino päälle ja anna herkistellä yön yli. Kumoa ja syö.

Kuiva-ainekaapistamme ei löytynyt rusinoita (tai sitten en jaksanut etsiä tarpeeksi huolellisesti), joten jätin omasta annoksestani rusinat pois ja laitoin sen sijaan tuplamäärän hedelmäpaloja (papaijaa ja ananasta). Sopivan pientä puhdasta kukkaruukkua ei ollut myöskään käsillä, mistä syystä vuorasin tavallisen siivilän suodatinpaperilla ja tumppasin tuotoksen siihen. Paperi taisi touhun tiimellyksessä vähän päästä ruttaantumaankin, mutta mitäpä siitä. Kotitekoinen ruoka saa näyttääkin itse tehdyltä.

Minulle pääsiäispasha Vaanilan tapaan maistui vähän turhankin hyvin, ja kyllähän tuo Pippurimyllykin oli syövinään sitä ainakin jonkinlaisen nokareen. Pashaa jauhaessa, auringonpaisteesta nauttiessa ja lammaspaistin kypsymistä odotellessa kuluu näppärästi tämäkin päivä. Rentouttavia pääsiäispyhiä kaikille!

6 Comments:

At 14/4/06 17:51, Blogger Pille said...

Nice pasha! I've just finished making mine, using dried cranberries, sugared orange zest and pistachios as a filling. Will be eating it tomorrow and compare notes with you:)

 
At 14/4/06 19:09, Blogger Samuli said...

Ensimmäinen erä pashaa on jo kadonnut veljen & kollegojensa suihin. Toinen erä tehdään tänä iltana ja sitä päästäneen maistelemaan huomenissa (duunikaveri kun vinkkasi, että jos ei omista harsokangasta, voi aina käyttää ohutta keittiöpyyhettä valuttamisen apuna - ja pyyhkeitähän tässä taloudessa piisaa, kiitos emännän taloudenpitoon liittyvien neuroosien...)

 
At 15/4/06 10:25, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta. Aiemmin käyttämäni resepti on hukassa, joten taidan kokeille tätä. Riittäisiköhän puoli annosta?

Hyvää pääsiäistä!

 
At 15/4/06 10:36, Blogger Rosmariini said...

Kiinnostavaa kyllä päästä näkemään muidenkin pashoja, kun itse olen ihan noviisi näissä hommissa. Hoksasin, että taisin unohtaa sen painon oman pashani päältä, mistä syystä köntti ei tiivistynyt laitoja vasten kunnolla. Mutta tuskinpa se juuri makuun vaikutti. :)

Tui: Kokeile ihmeessä, oli tosi hyvää. Puoli annosta riittää ainakin kertasyönnille vähän isommallekin poppoolle.

Huomenna pitää ehkä maistaa sitä mämmiä.

 
At 17/4/06 20:18, Anonymous Anonyymi said...

Jätin keltuaisen ja mantelirouheen pois ja vaihdoin kuivatut hedelmät purkkiananakseen. Vaniljasokerikin unohtui, mutta hyvää tuli, kiitos ohjeesta. Tosin pöydän nuorimmaisista tuotos oli kovin hassun näköinen, minusta taas aivan oikeaoppisesti tiivistynyt painon alla.

 
At 17/4/06 21:00, Blogger Rosmariini said...

Ananas kuulostaa raikkaalta idealta, painetaanpa mieleen. Hitsi kyllä, kun unohtui itseltä se tiivistäminen. Pitäisi keskittyä paremmin reseptien lueskeluun.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails