tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Pihvi kahdella kastikkeella

Vaikka Rosmariini jo sulki brittein-kansion, minä otan vapauden palata saarelle vielä yhden pihvipostauksen merkeissä. Mökissä oli nimittäin niin mainiosti varusteltu keittiö, että oli ihan pakko perustestata se paistamalla pihvit.

Mökistä löytyi perinteisen kaasuhellan ja -uunin lisäksi laitos, joka kulkee briteissä pelkällä yleisnimeksi muuttuneella kauppanimellä Aga. Kyseessä on kaasun voimalla vakiolämpöisenä pysyttelevä, massiivinen, valurautaytiminen, suomalaisten heti valmis -kiukaiden tapaan pinnalta eristetty hellauuni. Päällä on kaksi keittotasoa: kuumempi kiehauttamiseen ja toinen hauduttamiseen. Uuneja on mallista riippuen kaksi tai kolme. Kaksi perusuunia (kuumempi paisto/paahto- ja toinen haudutus-) löytyy web-manuaalien mukaan joka masiinasta. Aga-ihmisten mukaan tällainen asetelma vapauttaa miettimästä tarkkoja lämpötiloja ym. turhuuksia ja auttaa keskittymään itse kokkaukseen. Ruokaa ei pidetä x tuntia y asteessa vaan sitä "haudutetaan", "keitetään" tai "paistetaan".

Itse pihvit valmistettiin kuitenkin perinteiseen tapaan. Väri otettiin pintaan pannulla (kaasulla! ah!) ja vain tuo loppukypsennysosuus suoritettiin Agassa. Jos Agaan olisi tajunnut tutustua tarkemmin netin kautta etukäteen, sitä olisi voinut testailla paljon monipuolisemminkin.

Pihvien lisäksi pannulla paistettiin kasa sipulirenkaita, jotka kasattiin pihvien päälle pitämään niille seuraa uunissa loppukypsennyksen ajan. Sillä välin valmistettiin kaksi nopeahkoa kastiketta.

Punaviinikastike

Pihvien paistoliemestä ja tilkasta punaviiniä haudutettiin pikainen punaviinikastike. Mitä pidempään haudutat, sitä vahvemmiksi maut tiivistyvät. Kastiketta pehmennettiin vielä tilkalla kermaa. Lopuksi kannattaa aina tarkistaa suola.

Tequilakastike

Seurueemme melkein-britti valmisti edellisillan ravintola-alkuruoastaan inspiroituneena pihveille maukkaan tequila-kastikkeen tequilasta, soijakastikkeesta, sokerista, sitruunapippurista ja vesitilkasta. Tequila antoi kastikkeelle jännän, voimakkaan paahteisen maun. Tarkkoja mittasuhteita on vaikea antaa - herra kun näytti valmistavan soosin oikeaoppisesti maistelupohjalta.

Rosmis lisäilee omiaan viikkoa myöhemmin:
Tequilakastike koki uuden tulemisen (sähköpostiosastollemme), ja tällä kertaa mittasuhteetkin ovat tarkemmin tiedossa:
2 dl tequilaa
2 tl sokeria
4 tl soijaa
sopivasti sitruunapippuria
2 rkl kermaa
vehnäjauhoja
--
Ja näin se tehdään, step-by-step:
Haihduta tequilasta alkoholi. Elikkä keitä palttiarallaa pari minuuttia. Tai kolme. Lisää sokeri ja soija, sekä sitruunapippuria sen verran että vähän kieltä polttelee (ehkäpä noin 4 ripausta). Kerma poistaa polttelun myöhemmin. Vaihtoehtoisesti sitruunapippuria voi lisätä ns. maun mukaan. Nyt jos on muuta hommaa, kuten esim. pihvinpaistelua, niin tähän saumaan kastikkeenalun voi jättää kannen alle odottelemaan. Seuraavaksi lisää kerma ja keittele pari minuuttia. Suurusta vehnäjauhoilla.

Lisäkkeeksi paahdoimme uunissa pellillä kasviksia ja lohkottuja perunoita. Molempien päälle pirskoteltiin ennen paahtamista kevyelti oliiviöljyä. Seurueemme briteimmän jäsenen ohjauksessa höyrytimme myös papuja. Tällainen toiminta on kuulemma hyvin brittiä. Jätimme pavut aavistuksen verran rapsakoiksi - ja kieltämättä lisuke oli niin mukava, että jauhantapajalla on viime päivinä pulpahdellut pintaan keskustelua höyrytyskattilan tahi muun höyrytysapuvälineen hankkimisesta. Tiedä vaikka!

4 Comments:

At 11/4/06 01:07, Blogger ainailona said...

Tequilakastike, oh lord! Se mahtaisi olla meikätytön surma, jos vaikutus on samaa luokkaa kuin tequilaa lasista nautittuna;)

 
At 11/4/06 08:26, Blogger Rosmariini said...

Voin vakuuttaa, että kastike ei vienyt jalkoja (ainakaan konkreettisesti) ollenkaan yhtä tehokkaasti alta kuin tequila yleensä, mutta hyvältä se kyllä maistui. Kun vielä onnistuttiin panemaan seurueen salskeat urokset hellan ääreen. (Itse olin samaan aikaan värkkäävinäni juuresten kanssa.) :P

 
At 11/4/06 12:50, Anonymous Anonyymi said...

Höyrytyksestä:minulla on kerroskattila,jossa höyrytys melko näpsäkästi käy. MUTTA!Ystävälläni näin laitteen nimeltä Braun FS 20 Multi Gourmet. Eli sähköllä toimiva,ajastimellinen kaksikerroksinen höyrytyshärdelli.Se on suorastaan loistava!!! Siinä voi kypsentää jopa riisit. Ja paljon rapsakkaa vihannesta siinä ohessa. Masiina vie tilaa, mutta on mielestäni aivan ehdoton.Maksaa suht reilusti kaupassa,mutta minä esim löysin aivan loistokuntoisen kirpparilta 10€!Kerrankin oikein moukantuuria. Samalla kerralla investoin Römertopfiin 5€.Tyytyväinen!

 
At 11/4/06 16:39, Blogger Rosmariini said...

Kiintoisaa tietoa, kiitoksia! Itse en noista höyrytyshärveleistä juuri mitään tiedä, joten kaikenlainen informaatio on tervetullutta.

Niin, ja teikäläisellä on käynyt kieltämättä melkoisen hyvä kirpparituuri. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails