lauantaina, huhtikuuta 22, 2006

Kokonaisena paistettu naudan ulkofile ynnä valkosipuli-sienikastiketta

Miehet tykkäävät, jos aina välillä on tarjolla lihaa ilman mitään sen kummempia pipertelyjä tai kommervenkkejä. Kai se on jäänne jostain luolamieskaudesta, kun tuotiin saalis kotiin ja naisväki laittoi siitä sitten syötävää. Me olemme edenneet kivikaudelta jo sen verran, että meillä mieskin osallistuu ruuanlaittoon. Etenkin juuri noiden perinteisten liharuokien valmistamiseen. Tässä yksi niistä - kokonaisena paistettua naudan ulkofileetä tarjoiltuna kuorineen paistettujen uuniperunoiden kanssa:
Uunifileetä ja valkosipulikastiketta

n. 1 kg naudan ulko- tai sisäfileetä
1 kokonainen valkosipuli
voita
öljyä
suolaa
mustapippuria
1 dl punaviiniä
1 dl vettä
muutama kourallinen kuivattuja tatteja tai suppilovahveroita
1 tl sokeria
rosmariinia

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Leikkaa valkosipulin kansi siten, että se jää hiukan kiinni reunasta. Laita valkosipuli uuniin.
Ruskista filee pannulla voin ja öljyn seoksessa niin, että se saa kauniin pintavärin. Sirottele fileelle hiukan suolaa ja pippuria.
Työnnä paistilämpömittari fileeseen ja pane filee vuoassa uuniin. Valkosipuli kypsyy noin 45 minuutissa. Filee on kypsä, kun sen sisälämpötila on 60 °C.
Ota kypsä valkosipuli uunista ja puserra kynsien sisus kattilaan. Lisää myös punaviini.
Kääri kypsä liha folioon. Huuhtele paistovuoka desilitralla vettä ja kaavi paistoliemi kastikekattilaan. Soseuta kastike sauvasekoittimella, lisää murennetut sienet ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia, kunnes sienet pehmenevät. Mausta kastike. Tarjoa röstiperunoiden kanssa.
Minä suosittelen omasta naisellisesta näkökulmastani tämän sapuskan seuraksi myös jotain raikasta salaattia, jottei yleisvaikutelma muodostuisi liian tunkkaiseksi.

Ohje on otettu toiseksi edellisestä ruoka&viini-lehdestä. Uusi lehti putosi postilaatikkoon tällä viikolla, ja sieltä löytyi mahdoton määrä kaikenlaista keväisempää syötävää. Tekisi mieli päästä testaamaan kaikkea saman tien - olisikin vaan loputtomasti aikaa (ja rahaa...).

7 Comments:

At 22/4/06 14:23, Blogger Pippurimylly said...

Noiden isompien lihanpalojen kanssa kannattaa muistaa se vetäytyminen, eli liha ajellaan uunissa mieluummin ali kuin yli ja sitten kokonaisuus paketoidaan folioon. Vähintään vartti foliossa mehevöittää lopputulosta yllättävän paljon, kun lämpö jakautuu lihassa tasaisesti.

 
At 23/4/06 04:29, Anonymous Anonyymi said...

Totta puhut - meillä päin kirjoiteltiin ihan samasta asiasta tänään.

 
At 23/4/06 13:15, Blogger Rosmariini said...

Kylläpä olikin Mayday-blogissa herkullisennäköinen yrttipaisti! Ja tuo parmankinkku paistin ympärillä kuulostaa tosi makoisalta. Pitääpä kokeilla itsekin jonain viikonloppuna.

 
At 23/4/06 14:41, Anonymous Anonyymi said...

Hmm, kuulostaa tosi hyvältä. Mitä kastikkeessa soseutetaan? Valkosipuli? Pitänee hankkia paistomittari.

 
At 23/4/06 14:50, Blogger Rosmariini said...

Paistomittari on tosissaan kätevä kapine, etenkin jos puuhaa noiden paistien kanssa vähänkään enemmän.

Eipä tuossa sitä soseutettavaa tosiaan niin paljon ole - vähän kun hurauttaa sauvasekoittimella ennen sienten lisäämistä, niin saa valkosipulit leviämään kastikkeeseen tasaisemmin.

 
At 25/4/10 12:27, Blogger juhani said...

Jyrki Kauppinen tässä terve Vihdistä tein eilen ohjeen mukaan sisäfileen olen valmistanut ruokaa perheelleni jo 30v ajan mutta toi sinun varttitunnin käärityssä fileessä yllätti minut positiivisesti.
oikein hyvää alkavaa kesää sinulle
terv:jyrki kauppinen

 
At 4/3/16 19:35, Blogger saija said...

Toimiikohan kastike ilman sieniä?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails