sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

Talviruokaa

Made on nyt kovasti sesongissa, ja niin se sitten onnistui raivaamaan tiensä ensimmäistä kertaa meidänkin kotikeittiöömme. Toteutukseen valikoitui viinissä muhennettu made, jota luonnehdittiin keittokirjassa herkulliseksi ja helposti valmistuvaksi talviruuaksi. Mateen nylkeminen ei kumpaakaan meistä liiemmin huvittanut (minun mielestäni kokonainen made näyttää melkoisen pelottavalta), mutta onneksi kaupan täti oli nylkenyt sen jo valmiiksi. Jos saatavilla ei ole madetta, sapuskan voi tehdä myös taimenesta, turskasta tai vaikkapa seitistä.
Viinissä muhennettu made (neljälle)
1 made (1-1½ kg, nyljetty, perattu, mäti irrotettu)
1 tl suolaa
2 porkkanaa
100 g tuoreita herkkusieniä
3/4 purjoa
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 rkl sitruunamehua
2 persiljanoksaa
2 dl ranskankermaa
2 rkl voita

Lisäkkeiksi:
Keitetty perunalumi

Tee näin:
1. Leikkaa kala 4-6 cm:n levyisiksi viipaleiksi, mausta suolalla.
2. Kuori ja leikkaa porkkanat suikaleiksi ja purjo paloiksi, puhdista herkkusienet kevyesti harjaamalla tai talouspaperilla.
3. Kuori ja keitä perunat erikseen.
4. Kiehauta viini, vesi, kalaliemikuutio, sitruuna ja persilja isossa kasarissa.
5. Nosta kala, porkkanat ja sienet kiehuvaan liemeen. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla 10-15 minuuttia. Lisää purjo ja mäti loppupuolella (tai pakasta mäti käytettäväksi toisella kertaa).
6. Nosta kala ja vihannekset reikäkauhalla kasarista lämpimälle vadille. Peitä vati foliolla ja pidä lämpimänä uunissa (lautasien kanssa!).
7. Keitä kalalientä kokoon kohtalaisella lämmöllä. Vatkaa ranskankerma sekaan. Kiehauta ja mausta suolalla ja pippurilla.
8. Vatkaa lopuksi voinokare joukkoon ja siivilöi kastike vadilla olevalle kalalle. Leikkaa persiljaa koristeeksi ja tarjoile keitettyä perunalunta kalan kanssa.

Ohje kirjasta Gourmet. Herkkupäivällisiä 60 minuutissa. Alkuruokasuosituksena sapuskalle oli porterin kera nautitut tuoreet osterit ja jälkiruuaksi portviinin kanssa tarjoiltu stiltonjuusto, mutta me emme moisiin virityksiin ryhtyneet. Olisikohan ostereita mahtanut mistäänpäin Oulua saadakaan.

4 Comments:

At 22/1/06 11:42, Blogger Rita Maestra said...

Made in Oulu?

Oh my Cod!

(cod = turska)

PS Sattumalta tänään mainitsin osterit postauksessani, mutta ihan eri yhteydessä kuin ruuanlaitto.

 
At 22/1/06 12:16, Blogger Rosmariini said...

No niinpä näyttää olevan: "...helmiä tapaa harvoista sioista". :) :) Simpukat ovat myös hauskaa syötävää, ja helmiä löytyy toisinaan myös niistä.

 
At 22/1/06 12:21, Blogger Antti said...

Miltä made sitten valmiina maistui?

 
At 22/1/06 12:55, Blogger Rosmariini said...

Maukkaaltahan se kala maistuu, jos sitä viinissä jonkin aikaa muhittelee. :) Ruotojenkaan kanssa ei tarvinnut enää lautasella säätää, kun vetelin ne jo kattilakäsittelyn jälkeen kalasta irralleen.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails