lauantaina, marraskuuta 05, 2005

Voihan aromisuola!

1970- ja 80-luvulla tehtiin monia ylilyöntejä ja virhearviointeja. Pastanjauhajatkin pantiin silloin alulle. Lisäksi uusiin taloihin ei enää tuossa vaiheessa rakennettu puulämmitteisiä uuneja (koska öljylämmitys oli oikein), ja vanhoistakin taloista ne revittiin pois. Kukapa nyt enää halusi tuijottaa tulta kivikautiseen tapaan! Onneksi talojen rakentamisessa ollaan nyttemmin palailtu tai ainakin palailemassa vanhoihin arvoihin. Rintamamiestalot on kohotettu niille kuuluvaan arvoonsa, eikä nykyään juuri rakenneta taloja ilman kunnollisia tulisijoja.

Sama koskee myös ruuanlaittoa. Muistan, kuinka pidin 1980-luvulla valurautapannuja muinaisjäänteenä muumioiden ajalta. Teflon-pintaa sen olla piti! Tuo ihmeellinen tarttumaton ja helppohoitoinen pinnoite oli todellinen uuden ajan airut. 2000-luvulla kaikki on taas toisin: Pari vuotta sitten poistuimme eräästä oululaisesta automarketista sadatellen, kuinka kaupalla saattoi olla valikoimissaan ainoastaan yhdenlaisia valurautapannuja.

Ja muoviin pakatut liha- ja leikkelepaketit! Kuinka innoissaan sitä oltiinkaan aikanaan silloin, kun oli mahdollista lopettaa vaivalloinen (ja yltiösosiaalinen) lihatiskiasiointi ja päästä kylmäaltaiden ääreen kaikessa rauhassa tiiraamaan suojakaasussa viimeiset kolme viikkoa levänneitä lihavalmisteita (*kylmiä väreitä*). Taivas aukeni parisen vuotta sitten, kun hoksasimme taas lihatiskien mahdollisuudet: leivän päälle laitettava kalkkunaleike ei ollutkaan yllättäen enää vetistä ja nuljuista, kun sitä ei tarvinnut kaivaa muovipaketin uumenista. Lisäksi liha- ja kalatiskillä on mahdollista vaikuttaa itse aktiivisesti pakkauskokoihin, mikä näin pienperheellisenä on hyvin tervetullutta. Monissa kaupoissa lihatiskit on tosin ehditty jo aikaa sitten lakkauttaa, mutta toivoa sopii, että ne alkaisivat vähitellen tehdä uutta tulemistaan.

Entä sitten 1980-luvun mausteet? Etenkin meitä on näin jälkeenpäin hauskuuttanut aromisuola, jota meidän kasvuvuosinamme tunnuttiin tunkevan joka ruokaan. Kuka olisikaan halunnut enää käyttää vanhan ajan mausteita, kun tarjolla oli noinkin veikeitä valmisteita? Nykyään ruokiin rouhitaan taas merisuolaa myllystä, kun taas aromisuola on vajonnut maustehyllyn takanurkkaan pölyyntymään. Tuoreista raaka-aineista viritellyt suolasekoitukset ovat tosin nykyään hyvinkin suosittuja. Pippurimylly on harrastanut meillä ainakin sitruunasuolaa, ja täältä löytyy rosmariini-limettisuolan ohje. Mutta mihin perinteistä purkkiaromisuolaa oikeasti voi käyttää?

Paistinpannusta, lihapakkauksista ja suolasta tulikin mieleeni, että Pastanjauhannassa ei ole vielä esiteltykään Pippurimyllyn pettämättömiä pihvinpaistovinkkejä. Pitääpä alkaa patistaa miestä lihatiskille.

6 Comments:

At 5/11/05 15:30, Blogger tsu said...

Meillä aromimaustetta käytetään paljonkin ihan pöytämausteena - niissäkin on makueroja, meillä tykätään vain www.kotigastronomi.fi :n aromimausteesta. Lapset etenkin tykkäävät sitä ripotella leivänpäällä kurkun päälle, ja makaronin sekaan ;)

 
At 5/11/05 17:49, Blogger Pippurimylly said...

Kas! Täällä ei olla tuollaiseen kotigastronomiin törmätty aiemmin lain. Saako noita tuotteita kaupoista? Sivustolla jälleenmyyjiksi oli lueteltu (ainakin Oulun seudulle) yksityisiä ihmisiä.

 
At 5/11/05 18:10, Blogger Rosmariini said...

Hmmm. Pitäisiköhän antaa aromisuolalle vielä mahdollisuus ja kokeilla jotain uutta merkkiä. :)

 
At 8/11/05 19:29, Blogger tsu said...

Niin siis tuota ei kaupoista saa mutta jälleenmyyjät myyvät mielellään kun soittelee rohkeasti ja kyselee :) Minä en ole oikeastaan enää muita mausteita muutenkaan käyttänyt seitsemään vuoteen kuin kotig:n, niissä on selkeä makuero kaupassa ties kuinka kauan hyllyissä lojuneisiin mausteisiin ;) Ylistyspuheesta arvannette varmaan että sorruin tuon takia myös jälleenmyyjäksi ;D

 
At 8/11/05 21:05, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä rohkaistua soittelemaan. :) Kotigastronomeihin voi nettisivujensa perusteella näköjään törmätä toisinaan myyjäisissäkin. En pysty koskaan vastustamaan maustemyyjien myyntipöytiä - aina lähtee useampi nyssykkä kotiin mukaan.

 
At 17/4/10 17:00, Anonymous Anonyymi said...

Ei aromisuolaa kannata käyttää, kauheata myrkkyä! Katsokaapa http://olotila.yle.fi/sisallot/blogit/noora-sydan-eko-reilu-ja-luomu/e621-pian-kielletty-aine

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails