perjantaina, marraskuuta 11, 2005

Punajuuri-herkkusieni-lihapata

Meillä ei täällä pastanjauhajien pesässä asusta (tietääkseni) yhtään isää, minkä takia viikonloppuna vietettävä isänpäivä ei juurikaan näy taloudessamme. Tosin silloin tulee kauppojen sunnuntaiaukioloihin katkos, mutta eiköpähän siitäkin selvitä tottumuksen voimalla.

Omat isämme eivät ole kovinkaan innokkaita pastanpurijoita, mutta sen sijaan heille maistuu tunnetusti tämä mehevä Punajuuri-herkkusieni-lihapata:

Lihapadan keskeinen elementti on liha (yllätys-yllätys). Hanki nautaa, esim. sisäpaistia (1/2–1 kg) ja leikkele suikaleiksi. Suikaleet ruskistetaan ja pannaan sivuun.

Sitten seuraa Rosmariinin suurin kompastuskivi, eli ruskean kastikkeen tekeminen: Pannaan pannuun pari ruokalusikallista voita, jossa ruskistetaan pari silputtua sipulia. Joukkoon sotketaan seuraavaksi pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, minkä jälkeen jauhojen ja voin olisi tarkoitus muodostaa keskenään symbioosi. Tämän jälkeen pannuun lisätään vielä jossain määrin vettä. (Tehdäänköhän se oikeasti noin? Äh, osviittaa ruskean kastikkeen tekemiseen kannattaa katsoa ennemmin vaikka täältä.)

Yhdistetään lihat sekä kastike samaan pataan. Maustetaan suolalla, lihaliemikuutiolla (itse laittaisin vasikkafondia) ja valkopippurilla. (Lihojen pitää luultavimmin peittyä nesteeseen – muutenhan ne kärtsäävät kuiviin? Joku asiaatuntevampi voisi kenties neuvoa kokkia tässä vaiheessa.)

Annetaan muhia levyllä miedolla lämmöllä tunteroinen. Suurin piirtein 15 minuuttia ennen loppua pataan lisätään:
2–3 kuutioitua herkkukurkkua
2–4 punajuurta pilkottuna
purkillinen herkkusieniä

Sitten se viimeinen vartti. Lopussa lorautetaan joukkoon vielä hieman kermaa.

Tarjoillaan perunoiden kera. Juoman voi sovitella isän mukaan. Lasiin voi kaataa olutta, viiniä, vissyä (siis ei kaikkia kuitenkaan samaan lasiin), ja monet tuntemani isät haluavat luonnollisesti ruokajuomakseen maitoa. :)

Uuh, näin asiantuntevat vihjeet tällä kerralla. Huomaa, että reseptiä on testailtu joskus kymmenen vuotta sitten, jolloin en ollut vielä laisinkaan kotonani keittiössä – ja sama epävarmuus valtasi jälleen, kun näin tuon ohjeen. Huoh. Mutta sapuska on oikeasti mainiota, joten jos joku sai tuosta ohjeesta mitään tolkkua, niin kannattaa ilman muuta kokeilla.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails