lauantaina, marraskuuta 26, 2005

Oulun aasialaiset ruokapaikat

Oululaisten ravintoloiden arvostelu meinaa nyt tökkiä heti alkumetreillä. En ole ilmeisesti kovinkaan hyvä antamaan huonoa palautetta. Tarjoilijoiden tiedustellessa ruuan maistuvuutta soperran poikkeuksetta, että ”juu, oli oikein hyvää”, vaikka toisinaan olen kokenut annosteni äärellä varsin epätoivoisiakin hetkiä.

Niinpä sitten katsoin parhaaksi paeta top-listan askartelemisesta kaupungin aasialaisiin ruokapaikkoihin. (Ei, en suostu käyttämään tässä yhteydessä sanaa etninen.) Pikku Thai tuli mainittua jo edellisellä arvostelukerralla, mutta mitä muuta täältä löytyykään?

Oulun paras kiinalainen ravintola ei sijaitse Oulussa vaan Kempeleessä. Kyseessä on Zeppelinissa asuvan onnellisen lohikäärmeen pesäkolo Lucky Dragon, jonka annokset päihittävät muut seudun puikkosyöttölät mennen tullen. Varsinkin talon tapaan tehdyt annokset ovat värikkäitä, hyväntuoksuisia ja maukkaita. Jopa kasvisruokaan on tässä paikassa saatu kunnon meininkiä. Samalla Kempeleen-matkalla voi käydä hakemassa erinäisiä elintarvikkeita Lidlistä sekä Pippurimyllylle Zeppelinin Arnoldsista muffareita. Naisethan tunnetusti tykkäävät sellaisista reissuista, joihin mennään autolla ja joihin liittyy syötävää (vanha viisaus sarjakuvasta Naisen kanssa).

Söimme muinoin keskustassa asuessamme kiinalaista sapuskaa niin paljon, että siihen on sittemmin aika lailla kyllästytty. Innostuin lajityypistä joskus 1990-luvun lopulla, kun opin puikoilla syömisen taidon. Kiinalaista ruokaa ei oikeasti kannata hotkia suomalaiseen tyyliin haarukalla. Puikoilla ruokaa tulee annosteltua suuhun maltillisemmin, ja samalla maut tulevat paremmin esiin. Jos nyt sitten oululaisista paikoista pitäisi jotain kannattaa, kävisin syömässä todennäköisesti Isollakadulla Hai Longissa (tai kotoisemmin Hui Haissa). Oli ainakin pari vuotta sitten paras. (En sitten tiedä, onko taso mahtanut laskea sittemmin perustetun buffetin myötä.)

Niin, ja siitä rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevasta paikasta (piruko näiden nimet onnistuu pitämään mielessään... Royal Garden) saa noutopaketiksi noita telkkarista tuttuja pahvitötsiä, minkä takia sitäkin ravintolaa tulee suosittua silloin tällöin.

Ja sitten monien suuresti arvostama Oulun intialainen ravintola Asemakadulla (onko tämä muka sen kotisivu? - no ei nyt sentään). Intialainen sapuskahan on erittäinkin kiinnostavaa ja maukasta. Olen yrittänyt kokkailla sitä itsekin vaihtelevalla menestyksellä. Tuolta New Bombaystakin olen saanut joskus ihan loistavaa curryä, mutta toisinaan annoksissa olisi ollut hieman parantelemisen varaa. Kaikissa sooseissa on aina sama tulisehko perusmeininki - kenties ruoka on sovitettu suomalaiseen makuun, ja esimerkiksi hienovaraiset viittaukset korianteriin puuttuvat tyystin ainakin niistä annoksista, joita itse olen päässyt maistelemaan. Mutta mikäs siinä, kun kansa kerran tykkää ja on tyytyväinen.

Ravintolayrittäminen ei ole helppoa. Aasialaisen ruuan tekeminen on melkoisen työlästä, ja kun annosten hintoja ei voi nostaa kovin ylös, monet ravintolat joutuvat tinkimään raaka-aineiden laadukkuudesta. Etenkin liha on monissa paikoissa usein liian sitkeää ja huonolaatuista (tai sitten olen itse liian ronkeli ja omituinen). Kana on useimmiten kunnossa, mutta nauta ja possu harmittavan usein tuurista kiinni. No, onhan onneksi aina olemassa kasvisannokset, joita voi syödä, jos liha tökkii.

Ainakin jossain vaiheessa Oulusta sai myös vietnamilaista sapuskaa, mutta lähinnä aasialaislähtöinen ruoka näyttäytyy täällä lukuisina kiinalaisravintoloina. Miksei joku voisi perustaa tännekin vaihteen vuoksi vaikka nepalilaista ravintolaa? Nehän tuntuvat olevan ainakin rakkaassa pääkaupungissamme tällä hetkellä kovin suosittuja.

2 Comments:

At 29/1/12 12:23, Anonymous Nimetön said...

Käypäs Tirassa Swing grillissä! Miten voi ollakin noin typerä nimi aivan mahtavalle bosnialaiselle ruokapaikalle.

 
At 29/1/12 12:23, Anonymous Nimetön said...

Siis Tuirassa

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails