maanantaina, marraskuuta 28, 2005

...kaikki kampelat ja kolme kuhaa

Nimimerkki Kuha toi pastanjauhajien kokkauslistalle uuden tuttavuuden, itse kehittelemänsä kuhakeiton reseptin. Sopan salaisuutena on viini, joka antaa keitolle mainiosti makua. Tätä sapuskaa voisikin luonnehtia sanoilla "se hieman juhlavampi kalakeitto". Keitosta riittää neljään annokseen, ja näin se tehdään:

Kuhakeitto

1 kuha
1-2 sipulia
½ purjoa
3-4 porkkanaa
(½ fenkolia)
1 l kalalientä
6 perunaa
1½ dl kuivaa valkoviiniä
mustapippuria myllystä

Fileoi kuha. Laita pää, evät ja selkäranka lohkotun sipulin kanssa kylmään veteen. Keitä kalalientä reilu puoli tuntia siitä, kun alkaa kiehua. Siivilöi liemi. Keitä kasaan, jos on liikaa ja mausta kevyesti suolalla.
Pese porkkanat hyvin ja kuutioi ne. Kuori sipulit ja kuutioi. Halkaise purjo, huuhdo ja silppua puolet pieneksi silpuksi. (Suikaloi fenkoli, jos käytät sitä, säästä tillimäiset tupsut koristeluun.)
Kuumenna keittokattilan pohjalla tilkka öljyä ja lisää hienontamasi kasvikset, kääntele niitä hetki. Lisää kalaliemi ja anna porkkanan kypsyä 15 minuuttia.
Lisää kuoritut ja paloitellut perunat ja viini. Keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
Paloittele kuhafileet suupaloiksi ja lisää ne keittoon lopuksi. Keitä enää muutama minuutti miedolla lämmöllä kunnes kala muuttuu valkoiseksi. Tarkista maku. Jos pinnalle ei ole kasvisten kuullottamisesta noussut öljyä, lisää nokare voita.
Kalakeittoja ei tule juuri tehtyä itse - varsinkaan näin pitkän kaavan mukaan - mutta nyt kun kaupan kalatiskillä komeili kokonaisia kuhia (hmmm... taipuukohan se noin... kuhakaloja?), tartuimme pelottomasti haasteeseen. Pippurimylly osaa onneksi käsitellä veistä sen verran hyvin, että kuha taipui hänen taitavassa otteessaan kiltisti fileiksi. (Itse kuorin sillä aikaa perunoita ja porkkanoita = ei ollenkaan yhtä näyttävää.)

Fenkoli lienee monille hieman oudompi kasvis, mutta kannattaa ilman muuta kokeilla sitä joskus kalaruokia kokkailtaessa. Siinä maistuu ainakin meidän mielestämme hauskasti anis. Pastanjauhajienkin keittiössä fenkoli on vieraillut vain kerran aikaisemmin, kun grillasimme toissa kesänä kalaa fenkolipedillä. Nyt kun sitten katselin fenkolireseptejä sillä silmällä, huomasin, että sehän näyttäisi taipuvan vallan muuallekin kuin kalan kainaloon. Fenkolista voi esimerkiksi valmistaa keittoa vaikka kuinka monella tavalla tai sitten sitä voi hauduttaa, paahtaa ja mitä kaikkea. Pitääpä kokeilla joskus.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails