sunnuntaina, marraskuuta 27, 2005

Hedelmäkakku jouluksi

Se on sitten adventtiaika. Vaikka olen viimeisen päälle jouluihminen, varsinaista jouluruokaa ei pienperheessämme juurikaan laiteta (no, leivinuunissa paistettu kinkku on pakollinen, mutta siinäpä se sitten onkin). Lähisuvun ruokapöydissä sekä kaikenmaailman jouluajan kökkäjäisissä kinkku-lanttulaatikko-rosollia saa syödä ihan kyllikseen ilman, että kyseistä yhdistelmää jaksaisi enää omaan joulupöytään askarrella.

Päätin kuitenkin tallettaa jokusen kotoa periytyvän joulureseptin tännekin, jos vaikka jonain vuonna innostuisin niitä toteuttamaan. Alkuun ohje perinteiseen hedelmäkakkuun, joka tavataan tehdä jo itsenäisyyspäivän aikoihin jääkaappiin tekeytymään. Jos itseä ei kakuta, niin leivo tämmöinen vaikka maistuvaksi lahjaksi naapurille:
Jouluinen hedelmäkakku

250 g voita
2½ dl sokeria
4 munaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl (227 g tlk) punaisia kirsikoita
4 rkl kirsikkatölkin lientä tai konjakkia
1 dl korintteja
1 rasia (65 g) sukaatteja
100 g hasselpähkinärouhetta

Rouhi pähkinät. Paloittele kirsikat. Sekoita leivinjauhe pieneen jauhomäärään. Erota jauhoista n. 1 dl ja jauhota sillä paloitellut kirsikat, korintit ja sukaatit. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen välillä hyvin sekoittaen. Lisää leivinjauhe, jauhoseos, loput jauhot, kirsikoiden liemi ja jauhotetut hedelmät. Sekoita taikina hyvin. Kaada se voideltuun, jauhotettuun rengasvuokaan (1,8 l). Paista 150-170 asteisessa uunissa 1 tunti 15 minuuttia. Kumoa kakku jäähtyneenä vuoasta (keikauta lautasen päälle - varovasti, sillä kakku saattaa murtua tässä vaiheessa helposti). Säilytä jääkaapissa folioon käärittynä 1–2 viikkoa, minkä jälkeen kakku on parhaimmillaan.

6 Comments:

At 27/11/05 15:52, Blogger Kati Parppei said...

"Säilytä jääkaapissa folioon käärittynä 1–2 viikkoa, minkä jälkeen kakku on parhaimmillaan."

Arrgh, ne vienot kutsuhuudot, joita kakku ehtii parin viikon aikana folionsa sisältä päästellä varsinkin pitkinä koti-iltoina...

Mutta totta, hyvä ja rauhassa tekeytynyt hedelmäkakku on kyllä ehdoton jouluherkku. Toissa jouluna tein useammankin viemisiksi, viime vuonna värkkäsin joutessani samaan tarkoitukseen piparilyhtyjä (talon helpotettu versio: neljä "päätyseinää" ikkunoineen koristellaan ja kootaan, sisään laitetaan tuikkukynttilä).

 
At 27/11/05 16:06, Blogger Rosmariini said...

Heh, olisikin hauska antaa lahjaksi kakku, jota on silloin tällöin hieman koverrettu reunasta. Vaikka pitäähän sitä tunnollisen kokin toki seurata laaduntarkkailun nimissä kakkunsa makujen kehittymistä. ;)

Tuo piparilyhtyidea on muuten ihan loistava - pitääpä ottaa ohjelmaan.

 
At 12/12/07 10:16, Anonymous Anonyymi said...

Jännitän tässä, miten hedelmäkakkuni säilyy Jouluaattoon jääkaapissa. Tein ne jo ennen itsenäisyyspäivää. Onko toivoa??

Nimim. Tiedosta kiitollinen

 
At 12/12/07 11:00, Blogger Rosmariini said...

Kyllä tämmöisten hedelmäkakkujen pitäisi säilyä kai viikkojakin (jos ei tule syötyä sitä ennen pois), mutta voithan varmuuden vuoksi pakastaa siitä jossain vaiheessa vaikka jonkinlaisen kimpaleen, niin siellä säilyy ainakin. :)

 
At 12/12/07 19:39, Anonymous Anonyymi said...

Laitoin googleen "hedelmäkakku" ja pääsin tänne :) Tätä menen kohta tekemään ja kyselisin vaan, että voiko sitä kakkua säilyttää parvekkeella? Viimevuonna tein jouluna myös hedelemäkakkua, ja silloin muistaakseni säilytin parvekkeella. Mutta jos tulee pakkasta, niin meneekö se sitten pilalle, jos se aina pakastuu ja sulaa ja pakastuu ja sulaa, kun tänä talvena tuo lämpötila on tuossa plussan puolella, mutta pakkastakin on luvattu... Tämä menee meinaan perheenjäsenelle lahjaksi ja olisi kiva, jos se olisi yllätys, kun samaa jääkaappia käytetään.

 
At 12/12/07 21:03, Blogger Rosmariini said...

En kyllä yhtään tiedä, miten mahdolliset lämpötilan vaihtelut vaikuttavat tämmöisen kakun tekeytymiseen, mutta ei tuo parveke sinänsä hullummalta säilytyspaikalta kuulosta, etenkin jos olet säilyttänyt siellä kakkuja onnistuneesti ennenkin. Tietenkin kakun pakastaminenkin olisi yksi ratkaisu, mutta siinäkin on sitten omat kommervenkkinsä.

Olisiko täällä ketään, kenellä olisi parempaa tietämystä hedelmäkakkujen säilyvyydestä (ja parvekkeiden talviaikaisista lämpötiloista;)? Ilmeisesti konjakilla maustettuna kakusta tulee säilyvämpi kuin tuolla kirsikkatölkin liemellä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails