torstaina, marraskuuta 24, 2005

Chili-kookos-kanakeitto

Paolan pastasalaatti on osoittautunut tähän mennessä kenties blogimme suosituimmaksi ruokaohjeeksi. Onneksi reseptin lähettäjä ilahdutti pastanjauhajia uudelleen - tällä kerralla sapuskakilpailun merkeissä. Paola luonnehtii keittoaan talkoo- tai muuttoruuaksi, mutta toki herkullista kanakeittoa kannattaa kokata pienemmällekin poppoolle. Tällöin voi vaikka puolittaa ainesten määrät.
Chili-kookos-kanakeitto

2 isoa sipulia viipaleina
3 cm tuoretta, kuorittua inkivääriä silppuna
8 valkosipulinkynttä murskana
500 g broileria paloina
1 tl kanelia
2 tl chilijauhetta
2 rkl mietoa currytahnaa
2 tl jeeraa
2 tl mustapippuria
2 rkl kalakastiketta
(3-4 kaffirlimetinlehteä)
n. 400 g parsakaalia tai muita vihanneksia maun mukaan
1 litra kanalientä
400 g purkki kookosmaitoa
tuoretta korianteria

Paista sipulit ja inkivääri öljytilkassa. Lisää mausteet, paista hetki. Lisää kana ja paista kypsäksi. Lisää kanaliemi & vihannekset ja keitä miedolla lämmöllä n. puoli tuntia. Lopuksi lisää kookosmaito ja lämmitä. Koristele korianterilla. Keiton voi tarjota leivän kanssa tai sitten keitetyn riisin kanssa (= riisiä kulhoon ja keittoa päälle).

Jos keitto on liian sakeaa, lisää nesteen määrää. Tulisuusastetta voi nostaa silppuamalla mukaan tuoretta chiliä samaan aikaan kun lisää muut mausteet.
Itseäni thai-tyyppisen sapuskan maukkaus ilahduttaa ylipäänsä tavattomasti ja kun tällaiset kookospohjaiset kanamurkinat ovat vielä (sushin ja pizzan ohella) ehdotonta herkkuani, en olisi voinut tykätä enempää. Keitto oli itse asiassa pykälän verran jopa liian hyvää - sitä oli pakko ottaa lisää ja näin ollen tuli syötyä hieman liikaa. Riisiä en keittänyt kaveriksi ollenkaan, koska halusin keskittyä täysillä mausteisen kookoskeiton kanamaiseen meininkiin. Turhauttavaa vaan taas, kun tänne blogiin ei saa vangittua keittiössä kokkailun aikana leijailleita tuoksuja. Tuommoisen maustemäärän kun heittää pannulle, niin siinä on suomalaiseen sapuskaan tottunut nenä hetken aikaa hieman hämillään.

Mikäli thaimaalainen kokkaus innostaa, kattavampaa tietoa aiheesta kannattaa katsella vaikkapa täältä. Muutamalla perustarvikkeella pääsee hyvin alkuun. Currytahnan lisäksi kannattaa sijoittaa ainakin kookossäilykkeisiin sekä jännittävältä tuoksuvaan kalakastikkeeseen. Riisiksi sopii parhaiten jasmiiniriisi.

Pastanjauhajilla ei ole pahemmin ruokaennakkoluuloja, ellei Rosmariinin nilviäishäkellystä lasketa mukaan. Tosin munuaisista en mielelläni kokkaisi mitään eikä Pippurimylly ole kovinkaan suuri maksalaatikon ystävä. Nyt joudun lisäksi häpeäkseni tunnustamaan, että itämaisissa resepteissä alati esiintyvä tuore korianteri on semmoinen raaka-aine, johon suhtaudun itse nykyään jokseenkin ennakkoluuloisesti. Olen pari kertaa pilannut intialaistyyppiset sapuskat liiallisella korianterin käytöllä - on harmillista, jos antaumuksellisen keittiöähräyksen jälkeen sapuska maistuu lähinnä saippualle. Taitavissa käsissä korianteri toimii todella hyvin, mutta kokemattomampien kannattaa annostella sitä keitoksiinsa hieman maltillisemmin.

13 Comments:

At 29/11/05 00:23, Anonymous Anonyymi said...

Etnokaupat ovat kokkaajan unelma: esimerkiksi currytahnat ja kalakastike ovat siellä reilusti halvempia ja mielestäni myös parempia kuin marketeissa. (Currytahnoissa mm. Amoy-D on merkeistä hyvä: kokemuksesta tiedän, että mitä rumempi/halvempi design purkin kyljessä on, sitä parempaa tavaraa - kaunis design kun on paitsi subjektiivista myös kulttuuriin sidoksissa...)

Helsingissä siinä Hämeentien / linjojen paikkeilla on useampikin liike (jos joskus satutte sinnepäin retkelle). Vii Voan on "yleiskauppa", josta saa melkeinpä mitä vaan. Kolmannen linjan alussa on kiinalainen kauppa, ja Hämeentiellä pian Vii Voanin jälkeen puolestaan parikin enemmän Intian/Pakistanin/Afrikan tuotteisiin erikoistuneempaa kauppaa. Hinnat ovat aika samat, mutta kannattaa myös vähän shoppailla. (Niin, ja kupeessa on Hakaniemen halli, jossa on aina kiva pyöriä ;)

Osaa tuotteista voi ostaa myös verkosta: Siam House on aika kiva selattava ja palvelun hinnat ovat lähellä etnokauppojen hintoja. Mainostamisen uhasta huolimatta suosittelen muuten lämpimästi tuollakin myynnissä olevaa kookosmaitojauhetta, olen itse ostanut sitä kymmenen pussin laatikoissa (pussi = 400g purkki kookosmaitoa) ja se on ihan voittamatonta. Kookoksen määrää ja maidon paksuutta voi kätevästi säädellä, ja pussista voi halutessaan käyttää vain osan esim. lättytaikinan mausteeksi.

 
At 29/11/05 09:12, Blogger Rosmariini said...

Siinäpä varsinainen tietopaketti aiheesta, kiitoksia paljon. :) Itse olen itämaisessa kokkauksessa aika lailla aloittelija, joten opettelemista riittää raaka-aineissa sun muissa. Oulussakin on pari etnokauppaa, joissa yhteen aikaan tuli vierailtua tiuhempaankin. Esimerkiksi riisi oli noissa kaupoissa ykköshyvää marketin riiseihin verrattuna.

 
At 29/11/05 22:33, Anonymous Anonyymi said...

Vallan näppärä tämä teitin sivusto, kun ihmettelee, mitä ruoaksi laittaisi. Itse kun helposti urautuu kokkaamaan samaa hyväksi (arkipäivinä=helppo ja nopea...) havaittua repertuaaria, on hauska saada ideoita muilta. Reseptikilpailu-idea (ja etenkin kilpa-annosten julkinen esimaistelu) on siten aivan loistava :)
Taas tuli mahdottoman hyvää soppaa (ja sen verran iso kattilallinen että huomisenkin ruokapulma on ratkaistu :). Masuni kiittää originaali-ideasta Paolaa ja Pastanjauhajia esillepanosta.

 
At 30/11/05 00:11, Blogger Rosmariini said...

Jepsan. On tosi kiva päästä kokkailemaan muiden valmiiksi testaamia ja hyviksi havaitsemia reseptejä. Pitää järjestää kilpailuja vastaisuudessakin - heti siinä vaiheessa, kun omat ideat alkavat lopahtaa tai kiertää kehää. :)

 
At 18/12/05 14:47, Anonymous Anonyymi said...

aivan loistavaa!!!! tehtiin kans ja jaettiin kattilasta kahteen ennen kuin laitettiin kookos mukaan. toiseen puoliskoon laitettiin valkkaria. toimii...

 
At 18/12/05 17:56, Blogger Rosmariini said...

Tämä resepti se niittää mainetta aina vaan! Hyvä että maistui. :)

 
At 29/5/06 15:22, Anonymous Anonyymi said...

Kävin kans tuolla Oulun etnokaupassa ostoksilla.
Ykköshyvää riisiä.
Tarkemmin tutkittuani, huomasin sen olevan alkuperältään juuri tuolta Siam Housesta aitoa thaimaalaista jasmin-riisiä.

 
At 29/5/06 17:22, Blogger Rosmariini said...

Ilmankos se sitten onkin niin hyvää. :)

 
At 23/8/08 17:27, Blogger saija said...

Eikös 30 min ole pitkä keittoaika parsakaalille? Menee ihan velliksi?
Itse laitoin tähän reseptiin hieman parsakaalia (keitin vain 15min), punakaalia ja paprikaa, niitä kun sattui olemaan valmiiksi.
Hyvää oli.

 
At 27/4/09 13:59, Blogger Unknown said...

Mah-dot-to-man hyvää keittoa tuli tällä ohjeella! Ihan favourite! Uskoisin muuntautuvan tofulla kasvissyöjillekin.

T. Pikkuenkeli *arkistoseikkailee*

 
At 11/9/10 21:46, Anonymous Anonyymi said...

Nams! Tämä oli herkkua!

Etenkin näin syysflunssaan tämä oli parasta vastalääkettä niin sielulle kuin ruumiille! Kiitos!

 
At 1/2/12 22:42, Anonymous Anonyymi said...

Googleen kanakeitto kokosmaito ja tänne päädyin. Ihan mahtava soppa, kertakaikkiaan. Tein tupla-annoksen, huomenna syödään samaa kera riisin. Kiitos ohjeesta!! Iina

 
At 12/3/13 13:05, Blogger Kati said...

Tämä on hyvä resepti, tein jo kolmatta kertaa, tosin ilman korianteria.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails