maanantaina, marraskuuta 14, 2005

Aurajuustokaurapiiras

Pagisija osallistui reseptikilpailuumme aurajuustopiiraalla, jota pastanjauhajat leipoivat marraskuisen maanantai-illan piristykseksi. Vaikka valmistuotteita ylipäänsä vastustankin, täytyy tunnustaa, että piirakkapohjia en ole läheskään aina tehnyt itse, kun kaupan pakastealtaasta löytyvät valmistaikinat ovat tuntuneet niin käteviltä. Tästä herkullisesta leipomuksesta huomaa, että omin käsin väännetty pohja kepittää kyllä valmistaikinat mennen tullen. Lisäksi pohjan tekemisessä ei mennyt aikaa juuri nimeksikään - ja kuinka hyvältä se tuoksuikaan uunissa esipaistuessaan.
Kaura-aurajuustopiiras

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
-> sekoitetaan
75 g pehmeää voita
-> nypitään sekaan
0,5 dl maitoa
-> lisätään lopuksi

Painellaan taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille, minkä jälkeen paistetaan sitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Täyte:
3 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl maitoa
1/2 dl vehnäjauhoja
-> sekoitetaan keskenään
100-150 g aurajuustoa (mieluummin enemmän kuin vähemmän)
-> murustellaan päälle

Kaadetaan täyte esipaistetulle pohjalle ja paistetaan edelleen n. 10 minuuttia, tai kunnes täyte hyytyy.
Piirakka vei suorastaan jalat alta - juuri oikeanlaista lohturuokaa alkavaan kaamokseen. Tässä aurajuustopiirakassa jo yksinomaan piirakkapohja maistui tavallista paremmalta - kauran ansiosta arvatenkin. Myös täyte oli paljon mehevämpi verrattuna siihen aurajuusto-katkarapupiirakkaan, jota olen tähän saakka tavannut tehdä. Tämä piirakka paistuu varmasti uunissamme uudestaankin, kenties seuraavalla kerralla hieman juhlavammassa tilanteessa.

Kun nyt varmasti moni muukin innostuu testaamaan tätä piirakkaa, sitä syödessä (tai vaihtoehtoisesti kypsymistä odotellessa) kannattaa tutustua reseptin lähettäjän omaan blogiin. Hyvää lukemista + hyvää ruokaa = tuplasti parempi mieli.

Pagisija pitää blogiaan Tampereella, ja muutenkin pastanjauhajien reseptikilpailun tamperelaisosanotto on ollut ilahduttavan runsasta. Näsinneulan kupeessa majailee ilmeisesti poikkeuksellisen suuri herkkusuubloggaajien joukko. Mukava kaupunki se on muutenkin.

Tamperelaisblogien sankkaa joukkoa voi käydä hämmästelemässä täällä.

(Ja toki pastanjauhajat pitävät myös kotikaupunkinsa lippua korkealla - eli kannattaa ilman muuta tutustua myös oululaisten pitämiin blogeihin.)

9 Comments:

At 15/11/05 15:22, Blogger Kati Parppei said...

Onpa mukava kuulla, että maistui! Yksi ratkaisevista tekijöistä on tosiaan kaurainen pohjataikina, vaikkei valmistaikinakaan varmasti lopputulosta vesittäisi. On se aurajuusto sen verran hyvää...

Reseptin alkuperä on muuten tyystin hämärän peitossa. Äitini on tehnyt kyseistä piirasta niin kauan kuin muistan, eikä hänkään taida enää osata sen lähdettä jäljittää.

 
At 15/11/05 18:31, Blogger Rosmariini said...

Niin, kyllähän sinihomejuusto maistuu mainiosti minkälaisissa olomuodoissa tahansa. Mutta oli joka tapauksessa mukava saada aurajuustopiirakasta esiin ihan uudenlaisia ulottuvuuksia, joten kiitokset vaan ohjeesta vielä kerran.

 
At 18/11/05 21:13, Anonymous Anonyymi said...

Mulla on toi sama resepti. Sain sen kaverilta ja se oli peräisin muistaakseni jostain melkoisen vanhasta keittokirjasta. Kyseisellä ohjeella tehty piirakkahan on piirakoista parhainta! Olen sujauttanut mukaan myös paistettua sipulia, herkkusieniä, sopivasti kypsytettyä kukka/parsakaalia jne.
-Laura@jkl

 
At 19/11/05 18:00, Blogger Rosmariini said...

Vai on aurakaurapiiras laajemmassakin kansansuosiossa - en kyllä ihmettele yhtään, oli se sen verran makoisaa syötävää.

Piirakoissa on tosiaan plussana aina tuo muuntelumahdollisuus. Jos joku täyte alkaa kyllästyttää, niin sen kun säätää hieman uutta ainesta kehiin, ja taas maistuu. Oma perinteinen bravuurini on punajuuri-jauhelihapiirakka. Pitäisi vaan ehtiä tehdä sitä joskus.

 
At 3/12/09 01:48, Blogger DayDreams said...

Tämä piirakka on todella hyvää, illanistujaisiin mukava. Itse lisäsin siihen ananaspaloja, joka sopii siihen ihan kivasti :)

 
At 15/12/09 13:35, Anonymous Anonyymi said...

Mukavaa, että ohje on monien saatavilla. Itse olen kyseisellä reseptillä piirasta valmistanut -80-luvun alkupuoliskolta asti. Anopiltani tuolloin ohjeen sain. Piiras on nyt myös lasteni ja lastenlasteni suosiossa...useissa juhlissa se on suuren suosion saavuttanut. On muuten hyvää kylmänäkin, jos palanen sattuu jäljelle jäämään. Ja tulee muuten ihan hyvää, vaikka paistaa kerralla koko juzkan...ei siis välttämättä tarvitse pohjaa ensin paistaa. Maistuvia herkutteluhetkiä kaikille!

 
At 5/5/10 14:04, Anonymous Anonyymi said...

Kaipaisin lisuke salaatti vinkkiä aurajuustopiiraalle.

 
At 10/5/10 20:37, Blogger Rosmariini said...

Aurajuuston kanssa sopii hyvin esimerkiksi punajuuri, joten saisikohan siitä kehiteltyä mitään lisukesalaattia. En oikein tiedä.

 
At 14/1/12 20:31, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos tästä reseptistä... omani oli hetken hukassa keittiörempan takia :)
Olen viimeiset 20 vuotta tehnyt erilaisia piirakoita tällä reseptillä... Hyviä vaihtoehtoja on mm: kinkku-purjo, feta-broileri, yms.
Ohjeen olen alunperin löytänyt vehnäjauhopussin kyljestä...
Muitakin olen kokeillut, mutta tämä on paras :I

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails