sunnuntaina, elokuuta 25, 2013

Kesäruokakirjan sipuligratiini



Huomasin tasan viikko sitten puissa ensimmäiset kellastuneet lehdet, mutta sovitaan, että nyt on vielä kesä ja että syksy alkaa vaikka sitten syyskuussa. Tänä viikonloppuna on ollut kuitenkin mukavan kesäinen ilmakin.

Jauhantapaja sai josain vaiheessa kesää tutkailtavakseen Helsingin Sanomien kesäruokakeittokirjan. Totesin jo pari vuotta sitten munakoisokääryleitä kokatessani, että minulla pehmeä kohta aivoissa noiden HS:n julkaisemien ruokakirjojen kohdalla. Jotenkin vaan viehätyn aina niiden ulkoasusta ja resepteistä siinä määrin, että kokkaan niistä kaikenlaista. Lisäksi olen tainnut kirjoittaa lähestulkoon jokaikisestä kirjajulkaisusta jotain tänne Pastanjauhannankin puolelle.

Tuoreesta Ruokatorstain kesä -kirjasta olen testannut jo useampaakin reseptiä: kirsikkahilloa, sipuligratiinia sekä ruokalajia nimeltä ricotta-minttukesäkurpitsat.

Kirsikkahillon kämmelsin hiukan liian makeaksi (jos ohjeessa kehotetaan käyttämään hapankirsikoita, kannattaisi kuulemma totella), mutta ihan mukavasti se maistui valkohomejuuston kaverina siitä huolimatta.



Suosikkiruokani kolmesta kokeiluun päätyneestä oli sipuligratiini, mikä nyt oli toisaalta selvää jo alkujaankin. Jos tomaatille olisi pakko etsiä kilpaileva suosikkikasvis, se olisi henkilökohtaisen näkemykseni mukaan ilman muuta sipuli. Ja kun sipulin vielä yhdistää maailmankaikkeuden parhaimpaan juustoon eli luolakypsytettyyn gruyèreen, niin on melkoisen vaikea olla tykästymättä:

Sipuligratiini

800 g keltasipulia
reilu loraus oliiviöljyä
150 g gruyère-juustoa
150 g ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl dijoninsinappia
1/2 tl kuivattua rosmariinia
1/2 tl kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria

Kuori sipulit ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Asettele sipulit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä sekä ripaus rosmariinia ja timjamia. Säästä loput yrteistä myöhemmäksi.
Paahda sipuleita 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Raasta juusto. Sekoita keskenään kaksi kolmasosaa juustoraasteesta, ranskankerma, situunamehu, sinappi, rosmariini, timjami, suola ja mustapippuri.
Laita sipulit paistonkestävään vuokaan ja levitä päälle ranskankermaseos. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

8 Comments:

At 25/8/13 19:34, Blogger Tusla said...

Luola-Gruyere on ihanaa. Ja sipulit myös. Eli tämän on pakko olla ihan megahyvää.

 
At 25/8/13 19:50, Anonymous annemi / 52 weeks of deliciousness said...

Komppaan Tuslaa! sipulit NAM, Gruyere NAM, gratiini NAM. Pakko olla hyvää :)

 
At 25/8/13 19:53, Blogger Campasimpukka said...

Kiva kun sipuli on ruoassa pääosassa! Saan kyllä Kammenpyörittäjän kanssa silloin syödä ne kahdestaan, mikä ei sinänsä ole paha juttu.

 
At 26/8/13 18:57, Blogger ulla said...

Voih! Oli varmasti hyvää. Olen suuri sipulifani! Niin, ja juustofani. :)

 
At 26/8/13 19:53, Blogger Rosmariini said...

Sipuli on kyllä hyvää joka muodossa, jopa tuhdin juustokuorrutteen alla. :)

 
At 27/8/13 13:43, Blogger Tuplaespresso said...

Tämä oli niin hyvä mainos Hesarin kesäruokakirjalle, että taidan itsekin ostaa sen. Ruokatorstain "Lecaharkko" siellä jo onkin ennestään :)

 
At 28/8/13 08:09, Blogger Rosmariini said...

Voisin joskus tehdä postauksen niistä lukuisista keittokirjoista, joista EN ole saanut koskaan tehdyksi mitään (ainakin Gordon Ramsayn Sunnuntairuokaa on ollut muistaakseni yksi murheenkryyni). Mystistä, millä perusteella jotkut asiat kolahtavat ja toiset eivät.

 
At 30/8/13 12:26, Blogger mama said...

Ihana sipuligratiinin ohje! Tuota on pakko päästä kokeilemaan! Kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails