tiistaina, joulukuuta 08, 2009

Lihapiirakan tarina?

Itsenäisyyspäivän syömispostaus saa vielä odottaa itseään (kuvatkaan eivät ole kuulemma siirtyneet kamerasta koneelle), mutta kaivelin oman koneeni kätköistä jotain muuta aiheeseen sopivaa: kotitekoisten lihapiirakoiden ohjeen.

Minulla on ollut tarkoituksena tehdä lihapiirakoita jo vaikka kuinka monen vuoden ajan. Nyt tuli viimein edettyä ajatuksista tekoihin, ja olipahan vaan kiinnostava kokeilu! Itse tekemiseen en kamalasti osallistunut, joten siitä minulla ei ole juurikaan kerrottavaa, mutta ruokapöytään ilmestyin toki (kuvassa näkyvää) ketsuppipulloa kantaen.

Heti ensimmäisellä haukulla huomasin, että lihapiirakoiden maku on jotenkin tosissaan suomalaiskansallinen. Mietiskelin, että salaisuuden täytyy piillä osittain taikinaan käytetyissä hiivaleipäjauhoissa. Missään muualla maailmassa en kyseiseen makuun ole luullakseni perehtynyt (ja ilmeisesti hiivaleipäjauho onkin suomalainen erikoisuus?).

Ryhdyin siinä syödessäni sitten pohtimaan lihapiirakoiden tarinaa. Suomen ulkopuolella en muista vastaavaan ilmiöön törmänneeni, mutta Suomessa lihis on tietenkin ihan klassikko. Opiskelin joskus muinaisuudessa muutaman kirjan verran suomalaista kansankulttuuria ja niiden pohjalta hahmottelin lihapiirakat ennemmin itäiseksi kuin läntiseksi ilmiöksi. Ja siitä tulikin mieleeni Lappeenranta, joka lienee jonkinsorttinen Suomen lihapiirakkapääkaupunki (eivätkö atomit ja vedyt ole pohjimmiltaan lihapiirakoita?).

Mutta mistä ne lihapiirakat sinne Lappeenrantaan aikanaan lienevät tulleet, sitä en tiedä.
Lihapiirakka (noin 16 kpl)

taikina:
6 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl öljyä
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
n. 14 dl hiivaleipäjauhoja

täyte:
1 1/2 dl puuroriisiä
2 sipulia
2 rkl öljyä
600 g jauhelihaa
1 rkl viinietikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl sokeria
1 tl maustepippuria
n. 1/2 tl valkopippuria

paistamiseen n. 1 l öljyä esim. rypsi

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina. Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan 40 min. Tee taikinan kohotessa täyte.
Huuhtele riisiä lävikössä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä noin 25 min kunnes riisi on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois.
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista ja lisää mausteet. Kääntele joukkoon myös riisi ja nosta täyte sivuun jäähtymään. Tarkista maku.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne halkaisijaltaan noin 15 cm:n soikeiksi letuiksi. Letut kauliutuvat helpommin kun annat niiden levätä kaulimiskertojen välissä.
Jaa täyte tasan letuille noin 2 rkl per lettu. Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksin kerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reuna haarukalla.
Nostele piirakat jauhotetulle alustalle kohoamaan öljyn kuumennuksen ajaksi. Peitä piirakat liinalla.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät, että öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudottamasi taikinanokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan. Pistele piirakat haarukalla. Laske lihapiirakka kerrallaan öljyyn, esim reikäkauhan avulla. Paista, kattilan koosta riippuen, noin kaksi piirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Lappeenrannasta piti sanomani, että sieltä suunnalta saapui viikko sitten blogiimme kolmas miljoonas kävijä. Kyseinen googlettaja oli etsiskelemässä tietoja Nizzan salaatista, joten pitää toivoa, että täältä löytyi edes jonkinlaista aiheeseen liittyvää ohjeistusta. Eläköön Etelä-Karjala!

19 Comments:

At 8/12/09 23:30, Anonymous herra_ronkeli said...

Tämä kuulostaa tosi hyvältä, pitää testata nuita vaikka uudenvuoden kemuihin. Onneksi on rasvakeitin, niin ei tarvitse kattilan kanssa lotrata :D

 
At 8/12/09 23:41, Blogger Rosmariini said...

Virikettä kannattaa etsiskellä myös muista täkäläisistä ruokablogeista: Monkeyfoodilasta löytyy huomattavasti tuunatumpi (ja kansainvälisempi?) versio balsamicoineen, valkosipuleineen ja pinjansiemenineen (nam).

 
At 9/12/09 00:00, Anonymous pni said...

Olen antanut itseni ymmärtää, että lihapiirakan lähtökohta on itäisen naapurimme perinnettä, matkaruokaa kalastajille ja muille matkaa tekeville: Helposti mukana kuljetettavaa, vähän tilaa vievää ja paljon energiaa sisältävää ruokaa.

(voin olla väärässä tietenkin, mutta näin olen lihiksen historian tajunnut)

 
At 9/12/09 00:25, Blogger Rosmariini said...

Joo! Tuohon tyyliin muistelin piirakkaosaston tosiaan menevän: idässä helposti mukana kuljetettavia umpinaisia (kalakukkomaisia?) piirakoita, lännessä taas avonaisempaa mallia.

 
At 9/12/09 08:02, Blogger Jael said...

Onnea ihan mahtavan kävijämäärän johdosta.Muistan New Yorkin Brooklynissä asuessani,että venäläisten marketissa oli ihan lihapiirakan näköisiä juttuja.Oli sienillä täytettyjä,tai perunalla,tai lihalla ja kirsikkahillolla! Silloin ajattelin että mitä ne lihapiirakat siellä venäläisten kaupassa tekee,mutta kyllä ne vaan taitavat olla sieltä päin tulleita (siis idästä, ei Nykistä;-)

 
At 9/12/09 08:16, Blogger Virpi said...

Jes! Lihispostaus <3

Saapa nähdä josko niitä toisen kerran intouduttaisiin tässäkin taloudessa vielä tekemään (ja bloggaamaankin). Nyt tosin on suht rasvaisten suolaistenn kiintiö hetkellisesti täysi, kun on pari päivää vetänyt voitaikinaan tehtyjä hirvenjauheliha-riisipasteijoita. Urgh.

P.S. Teidän lihikset on ihan mallikelpoisen näköisiäkin! (Meillä ne oli aika surkean näköisiä sillon ku tehtiin.)

 
At 9/12/09 09:19, Blogger Rosmariini said...

Yaelian: Itään päin tuo piirakka-sanakin viittaa. Pirogi tuntui olevan Pietarissa suosittua syötävää.

Virpi: Joo, nyt on itselläkin frittikiintiö joksikin aikaa täynnä. Ei hetkeen rasvaista reikäkauhaa minun käteeni. :)

Joskus olen kyllä jossakin saanut taivaallisen hyvää uunissa paistettua lihapiirakkaa, semmoista pellille tehtyä levymäistä. Harmi, etten hoksannut kysäistä reseptiä.

 
At 9/12/09 09:31, Blogger Rosmariini said...

Nyt kun innostuin tekemään aiheesta (viimein!) pikaisen googletuksen, niin Kiinalaiset dumplingitkin näyttäisivät olevan jossain määrin samaa piirakkaperinnettä (sama taikinanyyttimeininki + umpinainen puolikuun muoto).

Eli ehkä lihapiirakan esiäiti on tullut tänne alkujaan mongolien mukana? :)

 
At 9/12/09 09:32, Blogger -stjtr- said...

Omatekoiset lihapiragat ovat ihania! Etenkin kun jättää riisin pois ja lisää kaalia. Oon nääs kokeillut ja blogannutkin joskus, mutta en nyt enää muista että milloin se oli...

Auttoipa taas hirveesti. ;-D

 
At 9/12/09 09:37, Blogger Rosmariini said...

Heijoo, ja kaalin avulla piirakoihin ei tarvi välttämättä lihaakaan ollenkaan. Siirappia pitää kyllä olla sitten siitäkin edestä. :)

 
At 9/12/09 14:34, Anonymous Anonyymi said...

Itse olen itä-Suomesta kotoisin. Meillä perinteinen joulun ajan herkku on pellille uunissa tehty lihapiirakka. Vielä siivu kinkkua päälle, niin NAM!

-nasu

 
At 9/12/09 16:34, Blogger Rosmariini said...

Monet kuuluvat tekevän joulun tienoilla lihapasteijoita, mutta lihapiirakkahan on siinä yhteydessä ihanan mehevä ajatus.

(Pssst. Semmoisen uunilihapiirakan resepti on tervetullut, jos joku sattuu tietämään käyttökelpoisen ja toimivan ohjeen.)

 
At 10/12/09 14:36, Anonymous Anonyymi said...

Käykeepä tosiaan joskus ihan minkä tahansa venäläisen / ex-neukkukaupungin katukioskeilla: ei tarvitse enää mietiskellä, mille sylttytehtaalle lihapiirakan jäljet johtavat =)

 
At 10/12/09 15:21, Blogger Rosmariini said...

Olisi ollut niin houkutteleva ajatus, että suomalaiset olisivat kehittäneet lihapiirakan täällä ihan vaan keskenään kaikessa hiljaisuudessa. ;)

Kun hernekeitollakin taitaa olla ruotsalaiset juuret... Samoin lihapullilla ja kaalikääryleillä.

 
At 11/12/09 16:50, Anonymous Anna said...

Meillä mummo piti noita piirakoita uunissa kohoamassa hetken aikaa ennen öljyyn tuikkaamista. Tulivat sitten sillai jotenkin pullavimmiksi. Ja mummohan leipoi niitä aina vaan jonkun parisataa kerralla, huh. Koko naapurusto sai piirakat samalla kerralla. Jopas toi lihapiirakkaresepti lapsuusmuistot pintaan :).

 
At 12/12/09 21:12, Anonymous Anonyymi said...

No vetyhän on lihapiirakka, jossa on lihan ja riisin lisäksi välissä kinkkua ja munaa, atomissa on kinkkua tai munaa. Syömisen arvoista.

 
At 22/2/10 23:15, Anonymous Anonyymi said...

Pakko kommentoida, jälkijunassa ja ensimmäistä kertaa, Lihapiirakan tyyppisiä ruokia kun syödään idän lisäksi myös varsin yleisestä koko latinalaisessa Amerikassa. Erilaiset uppopaistetut lihalla, kanalla, tonnikalalla tai juustolla täytetyt, useimmiten maissijauhosta tehdyt empanadat tai vastaavat ovat mitä yleisintä katuruokaa niin aamupalana kuin lounaankin osana.

 
At 16/4/11 13:39, Anonymous helsinkiramon said...

Venäjän Kaukasiassa on "belesh" niminen piirakka, joka on hyvin paljon lihapiirakan kaltainen
(http://verylowflyingcat.blogspot.com/2008/05/comfort-food-simple-cabbage-soup-belesh.html)

 
At 7/7/12 17:15, Anonymous Caysa said...

Minä muistan kun ekoja kertoja käytiin Viipurissa ja silloisessa Leningradissa yli 30v sitten, kun oltiin nuoria ja rohkeita... Kaikilla toreilla ja pysäkeillä oli maatushkoja myymässä lihapiitakoita ja kaalipiirakoita. Hiukan pienempiä kun meidän piirakat mutta AI niin hyviä! Virossakin syötiin viime viikolla hyvin samantapaisia nakkipiirakoita, viineripirugas.
Oma eka lihiskokeilu lepää pellillä ja odottaa rasvakeittimen kuumenemista!!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails