tiistaina, lokakuuta 04, 2005

Kreikkalaiset lihapullat

Tuhlasin elämästäni monta vuotta kuvitellen, etten osaisi tehdä lihapullia. Joskus teinikokkailujeni aikana lihapullat tuntuivat nimittäin laukeavan poikkeuksetta pannulle, eikä epämääräisten jauhelihamurenien kokoilu lautaselle vastannut käsitystäni palkitsevasta ruuanlaitosta. (Hyvä osoitus siitä, etten todellakaan ole synnynnäinen kokki. Intoa on, mutta taidot laahaavat perässä.)

Onneksi uskaltauduin tuttavieni rohkaisemana kokeilemaan lihapullia uudemman kerran - varsinkin kun ne ovat osoittautuneet sittemmin hyvinkin monipuoliseksi ruokalajiksi. Kreikkalainen keittiö on yksi suosikeistani, ja kreikkalaisia lihapullia on muiden Kreikan-herkkujen tavoin pakko saada silloin tällöin.

Oikeat kreikkalaiset lihapullat vaativat lampaanjauhelihaa, jota Oulussa saisi varmimmin Kauppahallista. Nimenomaan "saisi", jos ehtisi ruokashoppailla arkisin ennen iltakuutta. Kauppahallin aukioloaikoja ei ole selvästikään laadittu iltaan asti työskentelevien ja yökukkujien ehdoilla. :( Onneksi Oulun ainoa sushibaari sentään siirtyi Kauppahallista Kauppurienkadulle, joten nyt täälläkin voi viimein saada ilta-aikaan valmista sushia.

Stockmannilta saa lampaanjauhelihaa suurimmalla todennäköisyydellä viikonloppuna - muulloin ei ilmeisesti ole tarpeeksi kysyntää. Hammasta purren :) täytyi tällä(kin) kertaa tyytyä tavalliseen nautaversioon, vaikka lopputulos ei olekaan sama. Kreikkalaisuutta lihapullataikina saa onneksi oliiveista ja fetasta. Myöskään sipulia tai valkosipulia ei kannata unohtaa. Mausteeksi laitan yllätyksellisesti suolaa ja pippuria, vaikka varsinaisesti keftedekset ilmeisesti maustetaan mintulla ja kanelilla. Itse en laita lihapulliin yleensä kananmunaa, mutta onneksi ne pysyvät siitä huolimatta nykyään kutakuinkin koossa. Paistan lihapullat uunissa, jonne ne matkaavat paistinpannun kautta. Asteita ehkä 175 (kannattaa vilkuilla uuniin, milloin näyttää valmiilta - itse paistan reilun vartin).

Lihapullien kaverina syötiin tällä kertaa perunamuusia, salaattia sekä tietenkin tsatsikia, jota en tosin näin keskellä viikkoa tehnyt itse. Jugurtin valuttaminen suodatinpussissa on jotain, mitä ei malta tehdä työpäivän jälkeen maha kurnien.

Tsatsikijugurtiksi kannattaa ostaa ilman muuta kreikkalaista jugurttia - jos vain suinkin onnistuu sitä jostakin löytämään. Toimii esim. suomalaista luonnonjugurttia huomattavasti paremmin. Mukaan runsaasti valkosipulia, hyvin valutettua kurkkuraastetta sekä ripaukset suolaa ja valkopippuria. Jotkut laittavat myös oliiviöljyä, viinietikkaa tms.

Meillä muuten näköjään syötiin tänään samaa ruokaa kuin Viivillä ja Wagnerilla.

8 Comments:

At 6/10/05 20:53, Anonymous Anonyymi said...

Kreikasta on kilinluikaus Turkkiin, jossa lihapullat maustetaan tsubritsalla eli kyntelillä ja valkosipulilla.

Lampaanjauhelihakaan ei ole välttämättömyys, vaikka parempia siitä tulee.

Turkkilaiset tarjoavat lihapullansa fetasta, tomaatista, raa'asta sipulista ja kurkusta tehdyn salaatin kanssa. Kaikki silputaan pieneksi ja sekoitetaan.

Me teemme seuraksi pilahviriisiä ja iskemme pöytään chiliketsupin.

 
At 6/10/05 21:57, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vinkeistä. Pitääkin seuraavalla lihapullakerralla kokeilla turkkilaista versiota.

Myös italialaisittain valmistetut lihapullat ovat vielä testaamatta. :-P

 
At 10/10/05 22:06, Anonymous Anonyymi said...

Väittelin muuten vuosikaudet tuosta tsubritsasta bulgarian-turkkilaisen kälyni kanssa, joka oli sitä mieltä, että kynteli ei voi olla tsubritsaa, koska se ei kasva Suomessa ;-) lopulta asia selvitettiin ja kynteliähän se on. Käly inttää vieläkin...

Minä yritän selittää, että mitä todennäköisemmin sekin kynteli, jota me ostamme pussikamana on tuotu Bulgariasta.

 
At 11/10/05 09:19, Blogger Rosmariini said...

No täytyy tunnustaa, että jos olisin törmännyt joskus ulkomailla tsubritsaan, niin en olisi itsekään kääntänyt sitä oikopäätä kotoisaksi kynteliksi. :) Aina sitä näköjään oppii uutta.

 
At 13/9/06 21:52, Anonymous Anonyymi said...

Morjens!

Etsin täällä erihyviä kasvisruokia viikonlopun vieraille ja törmäsin tähän tsatzikin jugurtin valutteluproblematiikkaan. Itse olen tehnyt Pirkan Parhaan Keittokirjan ohjeen mukaan mielestäni TOSI hyvää ja helppoa tsatzikia, ilman valutusoperaatioita:

1 pieni kurkku
1 prk (200g) ruoanvalmistusjugurttia
½ rkl. viinietikkaa tai SITRUUNAMEHUA
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 murskattua valkosipulin kynttä
(tilliä käsketään laittamaan myös, mutta en ole laittanut)

Terveisin OutiS Hirvikärpäsenä keittiön katossanne ;)

 
At 13/9/06 22:48, Blogger Rosmariini said...

Kiitos! Hyvä zaziki-ohje meiltä puuttuukin.

(Pitääpä kiinnittää keittiössä pörrääviin hirvikärpäsiin huomiota. Ettei vaan olisi joku, jonka kattila meillä on lainassa...;)

 
At 25/4/07 21:44, Blogger Rosmariini said...

Tässä vähän tarkempikin kreikkalaisten lihapullien ohje:

Kreikkalaiset lihapullat

1 kanamuna
1,5 dl maitoa
3 viipaletta vaaleaa leipää
100g fetajuustoa
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
1 sipuli
400g lampaan jauhelihaa
suolaa ja pippuria
paistamiseen voita ja öljyä

Sekoita kulhossa muna ja maito. Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois ja laita muna-maitoseokseen pehmenemään. Silppua feta, oliivit ja sipuli ja sekoita ne yhteen leipämössön ja jauhelihan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla ja jätä vetäytymään n. 10 minuutiksi. Pyörittele pullat ja paista pannulla voi-öljy-seoksessa, n. 10-15 min. Tai paista 175°C asteessa uunissa. Voissa paistettuna tulee kyllä parempaa.

 
At 15/12/08 16:59, Anonymous Anonyymi said...

mielenkiintoinen leipämössö, täytyypä koettaa kunhan sen lampaan saa kylymäksi ekana.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails