torstaina, tammikuuta 23, 2020

Sieniruukusta hatsapuriinYksi viime vuoden inspiroivimmista ruokakokemuksista oli toukokuinen georgialaisessa ravintolassa ruokaileminen ainakin sillä perusteella, että halusin tehdä joulupöytään jonkinlaista sieniruukkua (toteutukseen valikoitui Sieniruukku Julienne) ja ryhdyin pohtimaan täydellisen sieniruukun salaisuutta.

Onneksi keittiön purnukoista löytyy runsain mitoin kuivattuja herkkutatteja sekä erilaisia sieniä, joita voinee käyttää tuleviin kokeiluihin.Nami-Nami-sivuston Pille piipahti vuodenvaihteen jälkeen perheineen Oulussa ja toi meille tuliaiseksi virolaisia juustoja. Suluguni-juusto oli erityisen tervetullutta, koska olin viimevuotisen ravintolakäynnin jälkeen haaveillut hiukan myös hatsapuri-kokeiluista. (Kyseistä juustoa pidetään usein hatsapurin keskeisimpänä ainesosana.)Lähdimme liikkeelle hyvin yksinkertaisella ja nopealla reseptillä, jonka lopputuloksesta(* tykkäsimme kuitenkin kovasti:

Hatsapuri eli täytetty juustoleipä

1 dl vettä
½ rkl kuivahiivaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 kananmuna
150 g Valio mozzarella raastetta (me korvasimme tämän siis sulguni-juustolla)

Sekoita 41-asteinen vesi, hiiva ja 1/2 dl jauhoja. Jätä pöydälle, kunnes seos kuplii (n. 1/2 h).
Lisää loput aineet juustoa lukuun ottamatta, vaivaa hyvin. Anna kohota 3 h, paina taikina litteäksi tunnin välein.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, pyöreäksi levyksi. Laita juusto taikinalevyn keskelle. Nostele reunat raasteen päälle, niin, että leivän keskellä ei jää ilmaa. Nipistele reunat hyvin yhteen. Kauli tasaiseksi.
Paista uunin keskiosassa 250 asteessa 10 - 12 min, kunnes leipä on kauniin ruskea.
Tarjoa heti.

(* Lopputuloksesta tuli mieleen runsaasti juustoa sisältävä calzone.

6 Comments:

At 24/1/20 07:57, Blogger Virpi said...

Oi! Hatsapuri on aivan ihanaa. Alkoipa tehdä mieli.

 
At 24/1/20 09:48, Blogger Rosmariini said...

Oma kokemukseni hatsapureista on vielä sen verran ohut, etten tarkkaan ottaen tiedä, miltä niiden kuuluisi maistua. :) Googlen kuvahaun perusteella hatsapureja on ainakin ulkonäönkin perusteella vähän joka lähtöön.

Saa vinkata mahdollisia luotto-ohjeita!

 
At 24/1/20 16:51, Blogger Jael said...

Hatsapurit ovat tosi ihania:) Täällä on monta georgialaista ravintolaa, ja äskettäin kuvasin torilla pienen hatsapurikojun herkkuja, joissa täytteitä oli muitakin kuin se perinteinen juustotäyte.

 
At 24/1/20 17:17, Blogger Rosmariini said...

Oijoi, kun kuulostaa hyvältä! Toisinaan olisi kyllä ihan hauska asua vähän suuremmassa kaupungissa, niin pääsisi maistelemaan helpommin kaikenlaista kiinnostavaa.

 
At 26/1/20 18:46, Anonymous Anonyymi said...

Olen kahdesti ollut georgialaisen ruoan kurssilla (Helsingissä) ja molemmilla kerroilla on tehty hatsapuria. Laitan ohjeen jossain vaiheessa myöhemmin. Sellainen huomio, että tosiaan ohjeissa on, että leipä nypitään tuolla tavalla kasaan, sitten käännetään nurin päin ja kaulitaan tasaiseksi. Sitten vasta uuniin. Tuloksena on tosiaan juustolla täytetty ihana herkku! Me käytimme sulugunia, mutta vaihtoehto on mozzarellan ja fetan sekoitus, sopiva suhde pehmeyttä ja suolaisuutta. Tämä sivusto on hyvä reseptien lähde: https://georgianrecipes.net/2013/03/29/imeruli-imeretian-khachapuri/?wref=tp

 
At 26/1/20 19:31, Blogger Rosmariini said...

Mahtavaa, SUURkiitos hyvistä vinkeistä! Pitää mennä saman tien tutkimaan tuota reseptisivustoa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails