torstaina, tammikuuta 29, 2015

Karamellisoitu kasleri ja maapähkinäkastike



Olen lukenut parin viime vuoden aikana todella vähän lehtiä, ja pariin otteeseen on tullut pohdittua, pitäisikö lehtien tilaaminen jo tykkänään lopettaa. Vähän aikaa sitten teimme kuitenkin Glorian ruoka&viini -lehden joulukuun numerosta niin hyvää ruokaa, että lämpenin taas saman tien kaikille muillekin tilauksessa oleville aikakauslehdille.

Meillä oli pakastimessamme sopivasti palanen kasleria, ja tämä siitä sitten syntyi:

Karamellisoitu ylikypsä kasleri

1 1/2 kg luutonta kasleria
Kuivamausteseos:
1 dl fariinisokeria
1 rkl juustokuminaa
1 rkl chilihiutaleita tai -jauhetta
1 rkl cayennenpippuria
1 rkl suolaa
1 rkl mustapippuria
1 rkl savupaprikaa
Suolausliemi:
1 l kylmää vettä
1/2 dl suolaa
1/2 dl fariinisokeria
2 laakerinlehteä
1/2 dl kuivamausteseosta (ohje yllä)
Kiillotuskastike:
1 dl vettä
1 dl paksua vadelmaviinietikkaa (tai 1/2 dl paseerattua pakastevadelmaa + 1/2 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 dl fariinisokeria

Yhdistä mausteseoksen ainekset.
Sekoita suolausliemi. Laita vesi, suola ja sokeri kulhoon. Sekoita, kunnes ne ovat liuenneet nesteeseen. Lisää laakerinlehdet ja 1/2 dl kuivamausteosta (säästä loput lihan pintaan).
Huuhtele liha ja pane se kookkaaseen muovipussiin kulhon sisään. Kaada suolauslientä päälle niin, että se peittää lihan. Sulje pussi ja nosta jääkaappiin maustumaan yön ajaksi.
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Ota liha suolausliemestä, taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla ja nosta liha uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin. Hiero kuivamausteseosta pintaan ja paina paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
Paista lihaa uunin keskitasossa 10-12 tuntia lihan paksuudesta riippuen tai kunnes paistolämpömittari näyttää 93 astetta (meillä aikaa meni 12 tuntia).
Valmista lisukkeet lihan kypsyessä.
Nosta liha uunista ja kiedo folioon.
Valmista kiillotuskastike. Kaada ainekset kattilaan, sekoittele koko ajan ja anna kiehua kokoon, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 3-4 minuuttia riittää (itse kiehuttelin muutaman lisäminuutin ennen kuin olin tyytyväinen omaan vadelmasiirappiini). Anna seoksen jäähtyä.
Leikkaa lihan pinnasta ylimääräinen rasva pois. Sivele kiillotuskastiketta pintaan ja nosta liha grillivastuksen alle noin 2 minuutiksi tai kunnes siirappi on hiukan imeytynyt lihan pintaan.

Vielä karamellisoitua kasleria enemmän meitä kutkutti (ja ruokapöydässä kehuja herätti) lihan kanssa tarjoiltu maapähkinäkastike. En muista, olisinko koskaan aikaisemmin käyttänyt kokkailuissani suolapähkinöitä:

Maapähkinäkastike

2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen tai vihreä chili
2 rkl seesaminsiemenöljyä
2 rkl fariinisokeria
2 dl suolapähkinöitä
1 prk (400 g) kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
1/2 dl limetin mehua

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili.
Kuumenna öljy isossa laakeassa pannussa. Lisää sipuli ja chili ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sokeri pannuun ja paista seosta käännellen, kunnes sokeri hieman karamellisoituu.
Lisää kookosmaito, pähkinät, soijakastike ja limetin mehu. Anna kiehua sekoittaen 2-3 minuuttia.
Kumoa seos monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limetinmehua tai soijakastiketta. Tarjoa lihan kanssa.

Toinen suositeltu lisuke lihalle oli lämmin punakaalisalaatti.

4 Comments:

At 30/1/15 10:39, Blogger Anni said...

Miellä kyseinen menu tehtiin jouluna. Punakaalisalaatti oli erinomaista ja sitä tehtiinkin pari kertaa lisäkkeeksi muulle ruoalle.

Glorian Ruoja ja viini -lehti on ainoa mikä minullekaan enää tulee. Siinä on kuitenkin hieman erikoisiakin ruokia, mutta ovat kuitenkin mahdollisia valmistaa kotikeittiössä.

http://ruokaresepteja.blogspot.com

 
At 30/1/15 11:49, Blogger Rosmariini said...

Tämä tosiaan olikin lehdessä "vaihtoehto kinkulle" -osastoa. Meillä vaihtoehdoksi on vakiintumassa poronpaisti. Tänä vuonna ehkä kolmatta kertaa.

(Nythän voi jo aloittaa jouluruokien suunnittelun, kun tammikuu alkaa olla lopuillaan.)

 
At 31/1/15 11:15, Blogger Hannele said...

Tämä resepti jäi minullekin mieleen GRVstä. Nam.

 
At 6/2/15 22:59, Anonymous Merja said...

En tilaa enää mitään lehteä, mutta maksan verkossa. Toivon hartaasti että lehdet eri aloilla elävät läpi tämän kriittisen vaiheen! Jokin ansaintalogiikka pitää olla, että tekijöille voidaan maksaa palkkaa ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails