maanantaina, syyskuuta 03, 2012

Salaattia Kambodžasta

Viime päivinä minua on mietityttänyt pikaisesti kokattava ruoka, Nigella Lawson ja salaatin maustaminen. Kaikki nuo asiat yhdistyivät tässä kambodžalaisessa salaatissa, jonka ohjeen otin Nigellan sivuilta.

En ole luullakseni ikinä kokannut ruokaa, joka yhdistetään jollain tavalla Kambodžaan, mutta kaikesta päätellen maan ruokakulttuurissa on yhteisiä piirteitä tutumman Thaimaan kanssa. (Toisaalta en osaa kyllä ollenkaan sanoa, mahtaisivatko Kambodžan asukkaat tunnistaa tätä salaattiohjetta omakseen).

Minä kokkasin tätä salaattia itselleni lauantailounaaksi. Kaikki ainekset löytyivät sopivasti kotoa: pakasteessakin oli 150 gramman verran jemmassa raclettea varten pussitettua pihvilihaa. En ole pihvin paistamisessa ihan omimmalla maaperälläni, mutta ihan hyvin se sujui, kun katsoin ensin ohjetta omasta blogistamme.

Kambodžalainen lihasalaatti

vihreää salaattia (tarjoiluastian pohjan peitoksi)
250 gramman pihvi (esim. naudan sisä- tai ulkofilettä)
2 rkl kalakastiketta (nam pla)
2 rkl limestä puristettua mehua
1 rkl sokeria
1 kevätsipulia ohuina siivuina
1-2 punaista chiliä (maun mukaan), poista siemenet ja pilko ohueksi
1 kourallinen tuoretta minttua tai korianteria

Revi salaatti ja levittele se tarjoiluastiaan.
Kuumenna paistinpannu ja paista liha. Liha on parhaimmillaan, jos se jää keskeltä punaiseksi, mutta voi sen halutessaan paistaa kypsemmäksikin. Kääri liha folioon odottamaan siksi aikaa, kun sekoitat kastikkeen.
Sekoita pienessä kulhossa kalakastike, limemehu, sokeri, chili ja sipuli. Avaa sitten folio ja suikaloi liha (tavoitteena ovat ohuet aasialaistyyliset suikaleet). Levittele lihasuikaleet salaatin päälle ja kaada kastike tasaisesti lihapalasten päälle (kastike kypsyttää vielä lihaa jonkin verran). Levittele päällimmäiseksi minttua tai korianteria.
Opin vähän aikaa sitten, että salaatti-sana pohjautuu latinan suolaamista tarkoittavaan verbiin. Jo antiikin aikana tiedettiin, että kaalin päälle kannattaa pirskottaa suolaa taikka etikkaa.

Tiedot ovat peräisin Mark Kurlanskyn kirjasta Suola: Eräs maailmanhistoria. Suosittelen syyslukemiseksi.

(PS. Kuinka monta kertaa samassa postauksessa voi linkittää itseensä? Näköjään melko monta.)

11 Comments:

At 3/9/12 15:41, Blogger Nanna said...

16 nsnsme... ja myöskin vietnamiin liippaa. Takuuhyvää yhtä kaikki!

 
At 3/9/12 15:43, Blogger Nanna said...

tuo 16 nsnsme ei ole mikään kirous, sanavahvistus tuli näköjään tuonnekin kirjattua.
;)

 
At 3/9/12 19:15, Blogger Rosmariini said...

Olinkin jo ihan että "16 nsnsme: whooot". :D

 
At 3/9/12 20:55, Blogger DeZolte said...

Tein tämän, mutta tuunasin hieman ja lisäsin retiisiä ohuina siivuina ja paahdettuja cashew-pähkinöitä. Lihana oli stokkalta ostettua marmorifileetä ja oli todella hyvä salaatti!

 
At 4/9/12 10:20, Blogger Nelle said...

Hm, pikainen on hyvä sana :) Pitäisköhän!

 
At 5/9/12 00:11, Blogger Rosmariini said...

DeZolte: Tuolla tuunauksella sai takuulla mukavasti lisärapeutta ja erilaista tekstuuria.

Nelle: Minäkin mietin, että pitäisi käydä huomiseksi katsomassa jokin pikaisen sapuskan ohje muutaman päivän takaisen reseptikisan kommenttilaatikosta.

 
At 7/9/12 10:55, Anonymous annemi said...

Nam, tämä näyttää ja kuulostaa hyvältä :) taidan ottaa sen viikonlopun lounaslistalle.

 
At 7/9/12 16:51, Blogger Rosmariini said...

Mulla olisi päivällislistallekin yksi varteenotettava ehdokas, jos vaan saisin postauksen viimeisteltyä.

 
At 9/9/12 20:27, Anonymous Anonyymi said...

Olen ollut pidemmän ajan Kambodzassa, ja 90 % väestöstä elää alle dollarilla/päivä. Harvoilla on varaa syödä lihaa, ja jos syövät, niin käärmettä, sirkkoja, hämähäkkejä, kalaa yms. Paikalliset eivät tykkää siitä että heitä verrataan Thaimaahan millään tavalla (vaikka meistä yhtäläisyydet ovat aika selviä), ilmeisesti Thaimaa on heille vähän sama kuin Ruotsi meille.. Turisteille saattaa ollakin tarjolla tämäntyyppistä salaattia. Pitääkin kokeilla, kuulostaa herkulliselta!!

 
At 9/9/12 21:58, Blogger Rosmariini said...

Joo, just tuota ajattelin itsekin. Usein eri maiden ruokakulttuurit näyttäytyvät muualle lihaisampina kuin oikeasti ovat (esim. kiinalaisten ravintoloiden annokset vrt. monien kiinalaisten arkipäivä).

 
At 20/4/13 15:33, Blogger Unknown said...

Tämä salaatti liippaa aika läheltä sitä, mitä olen syönyt monet kerrat kotona (isäni valmistamana) ja sukulaisillani Kambodzhassa.

Eikä tosiaan kambodzhalaista kannata verrata thaimaalaiseen. En ole ikinä nähnyt, että meillä kokattaessa viskottaisiin niin paljon chiliä kuin naapurimaassa tekevät :D

Samoin, älkää verratko kambodzhalaista vietnamilaiseen. Se on vähän kuin sanoisi suomalaista venäläiseksi. Sukua ei olla edes kieliryhmien puolesta vaan yhtä kaukana kuin suomi on venäjän tai ruotsin kielestä ellei enemmänkin :D

Lihaa syövät varakkaammat ja köyhät pitäytyvät enemmän kasvisvaihtoehdoissa tai sitten halvemmissa lihavalikoimissa. Kanaa siellä syödään paljon verrattuna nautaan tai sikaan.

Hyvältä tuo resepti kuitenkin vaikuttaa, pitääkin kysellä oks sellaista salaattia tosiaan meillä päin tarjolla :D

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails