torstaina, tammikuuta 27, 2011

Chilit viljelyyn

Me olemme vihdoin ja viimein ryhtymässä täällä Jauhantapajalla chili-ihmisiksi. On meillä toki kasvanut chilintaimia ruukkupuutarhassa vaikka kuinka monena kesänä, mutta chilien tarkemmista lajikkeista sun muista meillä ei ole varsinaisesti ollut minkäänlaista käsitystä.

Lähinnä olen tuntenut sen pitkulaisen kaupassa myytävän thai-chilin sekä lisäksi Habaneron ja vähän äkäisemmän Naga Morichin. Todella asiantuntevaa.

Mutta nyt innostuimme tilaamaan itsellemme Fataliin valmispaketeista aloittelijanpakkauksen sekä Fatalii's Chile Jungle -siemenkokoelman. Nyt olisi siis vaikka millä mitalla uudenlaisia lajikkeita luvassa, kunhan vaan saisimme siemenet ensin kasvamaan ja sen jälkeen tuottamaan vielä hedelmää.

Istuttamispuuhiin ryhdyimme sunnuntaina 23. tammikuuta. Siemenet pantiin itämään kivivillakuutioihin, jotka kostutettiin kauttaaltaan ja asetettiin sitten veteen uiskentelemaan (siten, että kosteutta riittää mutta toisaalta siten, että siemenet eivät huku).

Chilipalstoja lueskeltuani olen erityisen kiinnostunut Aji Cristal -lajikkeesta, jota olen käyttänyt viime aikoina ruuanlaitossa myös jauhemaisessa olomuodossa.

Oikein hyvällä mielikuvituksella varustettu ihminen voisi sanoa, että nimenmaan Aji Cristalin siemenistä on kasvanut ihan pikkiriikkistä itua. Olen nyt tietenkin toiveikas, että edes jonkinlaista vihreää nousisi näkyville viimeistään tämän viikon loppuun mennessä.

Kivivillakuutiot on tarkoitus laittaa jatkossakin vesiviljelyyn, ja samoja chililajikkeita voisi kokeilla lähiviikkojen aikana myös multaan istutettuna. Palaamme siis (toivon mukaan) asiaan mahdollisimman pian.

(Kiitokset vielä Kokeille ja Poteille chili-innostuksen tartuttamisesta.)

30 Comments:

At 27/1/11 21:54, Blogger Hannele said...

Vesiviljelyä, jee!
Odotan innolla jatko-osaa chilikertomukselle. Kokkien ja Pottien poteissa ei näy vielä niin mitään.

 
At 27/1/11 21:56, Blogger Rosmariini said...

Entä miten on sen jättipotin kanssa? ;)

 
At 28/1/11 08:06, Blogger Hannele said...

Taimipottien määrä on edelleen lottopottieuroja suurempi.

 
At 28/1/11 10:31, Blogger Rosmariini said...

Ryntäsin aamulla taas ensi töikseni minikasvihuoneelle, eikä siellä vieläkään ollut uskomatonta vihreyttä nähtävissä. Ilmassa saattaa olla hienoista malttamattomuutta.

 
At 28/1/11 10:36, Blogger Flikka said...

Ollaan kans hurahdettu poikaystävän kanssa chilin kasvatukseen, lajikkeiden määrä vain kasvaa vuosi vuodelta. Odotan mielenkiinnolla uutisia kasvatusprojektista. :)

 
At 28/1/11 10:59, Blogger Rosmariini said...

Jännä kyllä nähdä, miltä oma chiliplantaasimme näyttää parin kuukauden kuluttua (kun vertailukohta on jotain näin hienoa).

Olisi mukava kuulla teidän hurahtaneiden suosikkilajikkeita. Eli minkämerkkiset chilit toimivat ruuanlaitossa kenenkin mielestä parhaiten?

 
At 28/1/11 16:47, Blogger Hannele said...

Voi vide, mikä kasvusto linkin takaa löytyi! Pitäsköhän ostaa Zen Grow...

Viime kesänä suosikiksi nousi tuorekäytössä Hungarian hot cherry. Hedelmäliha oli paksu ja mehevä, eikä tulisuus ollut liian tainnuttavaa.

Joko nyt näkyy vihreetä?

 
At 28/1/11 17:26, Blogger Rosmariini said...

Ei näy mittään! :)

Hungarian hot cherry näyttää muuten vähän tomaatilta, hmmm. Aika lupaavaa. Pitää lisätä seuraavaan siemenostoslistaan.

Meillä ei ole tuossa ZenGrowissa ollut siemenkasvatettujen yrttien kanssa kovin kummoista menestystä, mutta jospa nyt onnistuisi paremmin (täsmälannoitteet on hankittu).

 
At 28/1/11 20:04, Blogger Hannele said...

Ei sinun tartte lisätä listaan unkarilaisen kirsikkatomaattichilin siemeniä. Täällä on!

 
At 28/1/11 20:20, Blogger Rosmariini said...

Oi, ihan parasta. Mihin sitä joutuisikaan ilman blogikavereita!?

 
At 29/1/11 14:38, Blogger Riitta said...

Kokeilkaa ihmeessä lemon drop:ia. Olemme itse olleet onnekkaita ja saaneet sitä savustettuna pulverina. Toimii varsinkin kalan kaverina! T. Vesa&Riitta

 
At 29/1/11 18:01, Blogger Rosmariini said...

Just tuota lemon droppia ihasteltiin viikko sitten kaverin ikkunalaudalla. Saisivat vaan äkkiä satoa, niin sieltä saisi sitten kätevästi siemeniä.

 
At 29/1/11 19:23, Anonymous Markus said...

Ooh! Olen näin monen vuoden jälkeen päässyt linkiksi kommentteihin! Tunnustan siis tuon chilifoorumin projektin omakseni. Tällä hetkellä suurin ongelma on keksiä, mihin Short Yellow Tabasco ja pari muuta huimasti kasvavaa yksilöä pitäisi siirtää. Jos kenelläkään on hyviä vinkkejä niin saapi kertoa.

 
At 30/1/11 05:25, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa aika kadehdittavalta ongelmalta. ;) Kun itse vielä odottelee sitä ensimmäistäkin vihreää versoa.

 
At 30/1/11 12:38, Blogger Flikka said...

Ollaan ite tykästytty habaneroon. Ollaan laitettu puolikas haba esim. pataruokiin, sen voi kaivaa sitten ruoan valmistuttua pois. Antaa mukavan maun ruokaan, ja tulisuutta ei ole liikaa, ja tulisuus on tasaista eikä hyökkää yhtäkkiä. Habanero antaa hyvän tuoksun ja maun, eli sopii hyvin maustamiseen.

 
At 30/1/11 15:07, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa herkulliselta, just semmoiselta sopivalta potkulta pataruokiin.

Pitäisi ehkä panna pystyyn chilireseptikilpailu, niin saisi sillä keinoin ovelasti lukijoiden parhaat chiliruokaohjeet testattavakseen.

 
At 30/1/11 16:57, Anonymous Anonyymi said...

Siemenet kylvetään, taimet istutetaan...

Tosin HS:n toimittaja tässä taannoin kertoi istuttaneensa taimenia, maahan.

 
At 30/1/11 20:02, Blogger Rosmariini said...

No niinpähän tietenkin. Pitääpä olla vastaisuudessa tarkempi.

 
At 31/1/11 03:57, Blogger Ok said...

Tämä on harrastus, joka vie innostuksen kasvaessa joka vuosi enemmän ja enemmän tilaa ;)

Täälläkin kasvaa chilit, jo marraskuun loppupuolelta lähtien tosin. Viidettä lehtipariaan puskevat, ja jo mielenkiinnolla odotan, kuinka isoksi nuo kasvavat kunhan saavat kevään mittaan vielä enemmän hyötyä auringosta :D

Mutta onpahan sitten niin teillä, kuin minullakin hyvin lähi-, ja luomuchiliä!

Jukka / Puhalluskoe-elain.blogspot.com

 
At 31/1/11 12:09, Blogger Rosmariini said...

Pitkän linjan harrastajilla näyttäisi olevan kyllä varsinaiset chiliviidakot kotonaan. Nimimerkillä ehkä vielä joskus täällä meilläkin.

 
At 31/1/11 17:48, Blogger Antti said...

En ole vielä montaa päässyt maistelemaan - omat ensikasvatukset menossa vasta - mutta tältä näyttää meillä vitriinin päällinen. Tuostakin on jo kolme tainta lahjoitettu kaverille. ;)

Etureunan Aji Cristal (keskellä isoista vasemmanpuoleinen) nousi mullasta joskus joulun aikaan, olisi jo varmaan liki puolimetrinen jos en olisi pari viikkoa sitten latvonut. Isommat lehdet jo tuollaisia kämmenen kokoisia... Kyllä ne kasvavat jahka pääsevät vauhtiin.

Habanerot (Brown Large, mm. Aji Cristalin vieressä korotetulla vadilla) ovat paljon matalampia, mutta sitäkin leveämpiä kuten Chinense-lajikkeilla asiaan kuuluu. Ihan mullassa kasvattelen.

Muutama söpö pörröinen Pubescenskin on päätynyt kasvatukseen, kotona Turbo Pubea sekä pajalla Rocotot Peru Cusco ja Red Peruvian. Tulossa vielä Manzano Rojo (punainen omena) ja Rocoto Granden siemeniä sekä Nagan taimi. Hyvin keulii täälläkin... :D

 
At 31/1/11 18:56, Blogger Rosmariini said...

En saa tuota linkkiä toimimaan, mutta se on vissiinkin tämä. Hienolta näyttää. Ja erityisen mukava nähdä Aji Cristal valmiina kasvina. Se on siis ilmeisesti tuossa reilun kuukauden ikäinen.

 
At 2/2/11 17:38, Blogger Antti said...

Juu, joku fibonacci kävi linkityksessä, eipä ole pitkään aikaan tullut tehtyä oikeaa html-koodia...

Aji Cristal kasvaa tosiaan sellaista vauhtia tuossa puolihämärässäkin että hirvittää, ja ikää on se viitisen viikkoa. Sille pitää kohta ostaa joku 250-300mm pauliina tai mimosa ja lyödä olkkarin nurkkaan tai jotain. Latvomiskohdasta lähtevät haarat kasvavat nimittäin luokkaa 10-15mm/päivä tällä hetkellä, ja viimeksi kun annoin vettä, imaisi se kaverinsa Amarillon kanssa tuollaisen nelisen desiä parissa tunnissa. Nyt ruukkuina noin 3/4-korkuiset maitopurkit.

Appiukon kanssa on suunniteltu ikkunalautoja että noita saisi vähän hajautettua ympäri kämppää, ja onhan tuosta tosiaan muutama vielä menossa jakoonkin. Onneksi.

Nagakin tuli eilen, sepä onkin ollut pikku pikarissa tähän asti ja on huomattavasti kompaktimpi esitys kuin nuo omat kasvattini. Laajempaa raportointia kasvatteluistani voi lukea chilifoorumin päiväkirjoista, nimimerkkini siellä on InkRose.

 
At 3/2/11 11:04, Blogger Rosmariini said...

Ovat kyllä ihan mahtavan elinvoimaisen näköisiä nuo chilisi. Pitää itsekin pistää ensi viikolla muutama siemen myös multaan, niin jospa mekin saisimme sitten jossain vaiheessa omille ikkunalaudoillemme täytettä.

Vesiviljelykasvustossa näkyi viimein tänä aamuna vihreitä sirkkalehtiä. Chilipalstoilla luki, että tuohon vaiheeseen pääsemisessä kestää monesti kaksikin viikkoa, ja sen se kyllä vaatikin.

Eli ihan vielä tämän viikon aikana ei taideta päästä kokkailemaan ruokaa itse kasvatetuista chileistä. ;)

 
At 3/2/11 14:19, Blogger Antti said...

Sen kivivillapalikanhan voi myös surutta tuupata multaan, jos ylimääräisiä itää ja jos haluaa verrata lajikkeiden käyttäytymistä. Ja jaksaa lutrata laimeammat mehut mullassa kasvaville (samat lannoitteet sopivat kyllä, yleensä multaan menee noin puolikas vesiviljelyannos), ja valojen alla riittää tilaa.

Pistäkääs joskus sitten kunnon postausta taimitarhastanne, noita valaistus- ym. ratkaisuja on aina kiva tutkailla. Meinaatteko Ebbejä vai bubblereita, vaiko kenties NFT-systeemiä?

Monet pitävät kivivillat vadilla missä pohjalla vähän vettä, toiset laittavat siihenkin hieman lannoitetta, toiset kastelevat vain kerran. Siihen taitaa tehokkainta olla puristaa villapalikka kasaan veteen laittaessa, jolloin se laajetessaan imee maksimaalisesti vettä sisäänsä.

Ja niin se vielä, että siementen odottelulle voisi vaihtoehtona tarjota pistokkaita. Esim. jostain hyväkuntoisesta Lemon Dropista voisi huoletta oksan nipsaista ja koittaa juurruttaa. Pääsisitte hyvällä tuurilla vielä tänä kesänä sadon äärelle siitäkin. ;) En kylläkään muista kuinka helppoja tai vaikeita Baccatumin pistokkaat ovat juurruttaa. Jotkut lajit herkemmin lähtee kuin toiset.

 
At 3/2/11 16:26, Blogger Rosmariini said...

Heijuu. Hoksasinkin, etteihän siihen nykyiseen vesiviljelymasiinaan mahdu vaan kuin kuusi lajiketta, eli jos kaikki siemenet itävät, niin neljä pitää istuttaa ilman muuta multaan jo tässä vaiheessa.

Mutta jos vaikka Aji Cristalia testaisi sekä vedessä että mullassa, niin pääsisi vertailemaan.

Ebb (and flow) -tyyppistä on kuulemma lähimpänä se meidän tsydeemimme.

 
At 5/2/11 14:18, Blogger Antti said...

Pakko sen verran tulla vielä tänne jauhamaan, että tuossa Aji Cristalissa huomasin muistaakseni keskiviikkona jopa ensimmäiset nuput! Ja eilen näkyi niitä myös Short Yellow Tabascossa (joka on kylläkin c. annuum)! Joutui sitten sen verran järjestelemään uusiksi että pääsi AC paremmin valoon, jos niistä vaikka joku aukeaisi, vaan rohkenen kyllä epäillä 2x18W loisteputkien riittämistä kukkimiseen tuolle kasville. SYT saattaaisi kai jaksaakin, kun on ylipäänsä pienempikokoinen.

Tulisi vaan aurinkoisia päiviä muutama niin voisi olla hyötyä ikkunalle viemisestä noille. :)

 
At 7/2/11 23:47, Blogger Rosmariini said...

Nuppuja! Chilisatoa!!

Ainakin eilen Helsingissä aurinko paistoi jo vaikka kuinka pitkään. Ehkä vielä täällä pohjoisessakin... Plantaasitoiminnan kannalta on kyllä mahtavaa, että päivä on jo selvästi pitenemässä.

 
At 10/2/11 20:28, Blogger Elina said...

Pakko kysyä ihan näin aiheen vierestä... Onko Pastanjauhajat käyneet Keniassa vai mistä Tusker-magneetti on kotosin? :D

Kyselee tällanen anonyymi blogin vakiolukija. Tai anonyymi ja anonyymi, jos Kenia kiinnostaa niin mun tiedoista löytyy oma Kenian reissusta kertova blogi.

 
At 10/2/11 21:13, Blogger Rosmariini said...

Oltiin siellä reilu vuosi sitten safarilla, ja tykättiin kovasti. :) Blogiarkistosta löytyy juttua marraskuun 2009 kohdalta.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails