tiistaina, kesäkuuta 29, 2010

Kalanyytit

Ennätimme kokkailla juhannusviikonloppuna ruokaa täällä kotosalla keskenämmekin. Löysin Paistetuista muikuista kalanyyttiohjeen, jota oli pakko päästä testaamaan niin pian kuin mahdollista. Meillä ei tosin ollut kuhaa eikä kanttarelleja, mutta hyvin tuo toimi pelkällä lohella ja siitakkeillakin.

Foliopaketin sisällä muhineen murkinan tuoksut olivat luonnollisesti jotain aivan mahtavaa, eikä maussakaan ollut valittamista (etenkin, kun tekovaiheessa huolehti hapokkuudesta sopivan reiluilla valkoviinilorauksilla). Tässä ohjeistusta:
Kalanyytit

uusia perunoita
sipulia
kanttarelleja (meillä siitaketta)
lohta
kuhaa tai esim. ahventa (tämä puuttui)
Koskenlaskija-sulatejuustoa
yrtti-tuorejuustoa
tilliä
valkoviiniä
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
foliota
leivinpaperia

Leikkaa foliosta ja leivinpaperista yhdet isot palat jokaista ruokailijaa kohden. Laita folio alimmaksi ja leivinpaperi sen päälle. Pese perunat ja viipaloi ne ohuiksi paloiksi. Levitä perunat leivinpaperin päälle annoksien pohjalle. Kuori ja pilko sipulit. Levitä sipulit perunoiden päälle. Ripottele kanttarellit sipulien päälle. Leikkaa jokaiseen annokseen pala lohta ja kuhaa. Laita annoksien päälle isot palat Koskenlaskijaa ja tuorejuustoa. Silppua tilli ja levitä sitä annoksien päälle. Mausta annokset ripauksella suolaa ja valkopippuria. Kaada lopuksi annoksien päälle tilkka öljyä ja reilu loraus valkoviiniä. Kääri leivinpaperi ja folio tiiviiksi paketiksi. Viimeistele tarvittaessa nyytit toisella foliokerroksella. Paista kalanyyttejä tasaisella lämmöllä grillissä noin 30 minuuttia. Tarjoile kalanyytit suoraan omina annoksina jokaiselle ruokailijalle.

Pitää toivoa, että kesä tuo tullessaan muitakin yhtä kiintoisia ruokaohjeita. Yksi houkutteleva kanttarellikeiton ohje on tosin jo odottamassa sopivaa ajankohtaa (kiitokset siitä sähköpostia lähettäneelle lukijallemme).

6 Comments:

At 30/6/10 11:25, Anonymous Anonyymi said...

Ihanan kuuloinen kalanyytti! Itse laitoin vastaavanlaiseen edellisenä päivänä keitettyjä uusia pottuja ja uutta sipulia pilkottuna, hunajamarinoituja lohisuikaleita, oliiviöljyä, sitruunamehua, mustapippuria ja maldonsuolaa, sekä valkosipulituorejuustoa päälle. Ja grilliin kunnes kala kypsää.

Toinen suosikkinyyttini on seuraavanlainen, jota jussinakin tehtiin: paprikaa isoina palasina, kokonaisia valkosipulinkynsiä, oliiviöljyä, timjamia, hunajaa ja vuohenjuustoa. Sekä suolaa ja pippuria tietty. Myös pinjansiemeniä voi lisätä muttei ole tarvis. Nam!

Hyviä kesäkokkailuja teille!

Terv. Saija Oulusta

 
At 30/6/10 12:01, Blogger Rosmariini said...

Taidanpa ottaa tuommoisen juustonyytin tulevana viikonloppuna kokeiluun. En ole hetkeen saanutkaan vuohenjuustoa ja hunajaa yhdessä.

Tällä viikolla ainakin tarkenee laittaa ulkosallakin ruokaa. Tulevan sunnnuntain ennustus on tällä hetkellä 29°!

 
At 30/6/10 18:07, Anonymous Agatha said...

Heh, huolehdittiinko tekovaiheessa kalanyyttien vai kokkaajien hapokkuudesta sopivilla valkoviinilorauksilla? :)

 
At 30/6/10 20:56, Blogger Rosmariini said...

Kokkien hapokkuus hoideltiin vasta syömisvaiheessa. Kun pitihän se loppuviini saada jonnekin kipattua. ;)

 
At 11/11/10 12:11, Anonymous Anonyymi said...

Tämä loistava idea vaikka mihin:
käytetään filotaikinalevyjä ja tehdään nyytistä niin täydellinen ettei lisukkeita tarvita.
Näen ongelmaksi kalan ja vihannesten erilaisen kypsymisen ( esikeitto al dente ??)
terv juhis

 
At 7/7/11 09:18, Anonymous Anonyymi said...

Niin ihana ja vastustamaton ohje että taisi tulla meidän kesähitti! Kala on viihtynyt meillä aiemmin vain savustuspöntössä mutta nyt se muutti grilliin! Namia vaikka vain lohta lähikaupan kylmäaltaasta löytyi...

Kiitos! t.Pinja

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails