perjantaina, helmikuuta 12, 2010

Källaren är liten och mörk

Jotkut ovat jo ennättäneet kysellä, mitä meidän vesiviljelmillemme tällä erää kuuluu. Viljelmillä oli hetken aikaa hiljaista, kun kesällä tuli kasvatettua kaikenlaista mullassa, eikä vesiviljely huvittanut juuri syksynkään tullen. Keskellä taloa tönöttävä muovilaatikko alkoi lisäksi tympäistä siinä määrin, että kiikutin sen yhtenä siivouspäivänä kellariin.

Viljelylaatikko muistui uudelleen mieleen, kun joulun aikana tuli ostettua useampaan otteeseen kaupan yrttipuskia, jotka sitten lakastuivat yleensä aika lailla saman tien. Kasasimme viljely-yksikön uudelleen - tällä kertaa kellariin, ja ratkaisu on osoittautunut todella toimivaksi. Yrtit ynnä kiertävästä vedestä lähtevä lotina tuovat muuten hieman kolhoon kellariimme mukavaa tunnelmaa, ja kokatessa saa vähän liikuntaa, kun juoksentelee välillä portaissa yrttejä noutamassa.

Murheenkryyninä on ollut aiemmin parhaiten menestynyt basilika. Ostamamme basilikat (nyt on kolmas kokelas menossa) ovat olleet onnettoman pitkulaisia, ja niiden varsien päässä on ollut yleensä vain yhdet lehdet. Koita sitten semmoisia ruikuloita latvoa ja saada kasvamaan.

Lehtipersilja on sen sijaan kukoistanut, ja sitä on tullut riivittyä ruokiin ihan hillittömästi. Minttu on hyväkuntoinen, mutta matala. Timjami ei totuttuun tapaan viihdy kovinkaan hyvin, mutta rosmariini onneksi hieman paremmin. Rakuunaa tai oreganoa ei huvita edes kokeilla; ne olisivat takuulla kuikahtaneet jo ajat sitten. Herneenversot ovat mukana vähän kokeiluluontoisesti.

(Otsikko ei välttämättä aukea kaikille, joten sanottakoon selvyyden vuoksi, että me olemme Nya Vindar -sukupolvea: Het Potatis!)

27 Comments:

At 12/2/10 21:23, Blogger Virpi said...

Ei sillä vissiin oo väliä minkä kirjasarjan ruotsia on opiskellut, aina jää legendaarisia hokeamia mieleen. Meillä kirjasarja oli Vi ses! ja mieleen on jäänyt mm. "ta bussen till slussen och tunnelbana till bagarmossen".

Jee, huomenna nähdään! Näkkäritaikina on jo tekeytymässä :)

 
At 12/2/10 21:33, Blogger Rosmariini said...

En tiedä, miten meistä Hassen kanssa kasvaneista on tullut edes yhteiskuntakelpoisia. Jos katsoo vaikka tätäkin kuvasarjaa...

Vi ses i morgon!

 
At 12/2/10 21:43, Blogger .Nekku. said...

Tango är en snäll hund.

 
At 12/2/10 21:52, Blogger E said...

Repesin .Nekku.:n kommentin kohdalla. Muistan itsekin saman, samoin on jäänyt mieleen När går nästa buss till Slussen sekä Vi ska åka upp med rulltrappan. Kirjasarjan nimeä en nyt kyllä muista.

Itse olen haaveillut että laittaisin ikkunalaudalle jonkinlaisia yrttejä kasvamaan. Basilika voisi olla hyvä, samoin persiljaa, nam nam. Cilantro (onko se nyt korianteri suomeksi) voisi olla kanssa kätevä, sitä käytetään täällä päin todella monissa ruuissa.

 
At 12/2/10 22:28, Blogger Rosmariini said...

Varför har jag så tjocka kinder?

 
At 12/2/10 23:06, Blogger .Nekku. said...

E, muistaakseni ne oli Linje-sarjan kirjoja. Tobbe är kursledare.

 
At 13/2/10 06:59, Blogger Nelle said...

Pisteet teille ja yrteille. :) Mun tämän talven yrtti-innostus on rajoittunut ihan täysin kaupan ostoyrtteihin. Nih.:)

 
At 13/2/10 10:30, Blogger Jael said...

Nej men vilka fina örter ni har....

Harmi että eivät kaikki yrtit kasva tuolla laatikkojutulla niinkuin pitäisi,mutta nätiltä näyttävät.Luulin,että tuo olisi joku melkein optimaalinen systeemi yrttien kasvattamiseen;en tiennytkään,ettei se niin yksinkertaista olekaan....

 
At 13/2/10 10:57, Blogger Veera said...

Mä haaveilen pienestä eteläparvekkeesta, jossa voisi kasvattaa kaikkea ihanaa ja juoda aamukahvit.
Zen Grow ei taida ihan korvata sitä..?

 
At 13/2/10 13:34, Blogger Rosmariini said...

Nelle: Jee, pisteet kotiin!

Yaelian: Kyse voi toki olla myös puutarhurin + ostoyrttien kehnoudesta. :)

Jensenin kiusauksessa oli muuten saatu oreganokin onnistumaan.

Veera: Juu ei. Minulla on toiveissa nikkaroida ensi kesäksi eteläseinustalle jonkinlainen yrttihylly, johon voisi yhdistää kahvitteluakin. Pitäisi vaan saada siihen jonkinlaisia lasiluukkuja tms. suljettavia systeemejä, etteivät basilikat paleltuisi (vähän tähän tyyliin).

Nyt tarvittaisiin vain puusepän taitoja.

 
At 13/2/10 15:38, Blogger Pippurimylly said...

Entäpäs mitenkäs nämä? "Ist hier noch ein Platz frei?" tai "Ich bin sehr müde - Du bist ja immer müde!" Ja se yksi sälli, joka otti kahvilassa teetä muiden juodessa kahvia, sillä tee oli halvempaa.

 
At 13/2/10 15:44, Blogger Rosmariini said...

Se on Klasse!

Miksei enkun kirjoista ole jäänyt mitään ihmeempiä mieleen?

 
At 13/2/10 15:59, Anonymous Anonyymi said...

Voi apua, Nya Vindar ja Klasse on ykkösiä " Ich kan kiloweise käse essen" ja kun sitä tarpeeksi kauan takoi kuulaan ni aloin ilmeisesti toteuttaa tekoa myös aikuisiällä :) Hyvät naurut sain tuosta nya vindar jutusta, onkohan kirjasarjat nykyisin hieman erilaisia oppilaitoksissa? Terkut Turkista ja meillä kuokitaan jo maan keskiosissa maata että saadaan pihalle yrtit istutettua kun säät vähän lämpenevät vielä

 
At 13/2/10 16:14, Blogger Rosmariini said...

Nya Vindar kannattaisi ottaa kiirenvilkkaa takaisin opetuskäyttöön. Jos sen muistaa suurilta osin ulkoa vielä parinkymmenen vuoden jälkeenkin, niin kyllähän sen täytyy olla loisto-opus. :)

 
At 13/2/10 17:47, Blogger Virpi said...

Mulla on kyllä jäänyt ala-asteen enkun kirjasta mieleen setä, joka kuuli kaiken väärin, koska sillä oli banaaninpuolikkaat korvissaan...

 
At 14/2/10 23:37, Anonymous Anonyymi said...

Täysin OT, mutta lisää Linje-sarjan klassikoita:

Skivor är ganska billiga här i Sverige.
Bilen kommer och Tango vaknar. Vem kommer i bilen?

Ovat ilmeisesti syöpyneet tajuntaan lähtemättömästi. :)

Ja asiaan, täällä haaveillaan edelleen kovasti omasta zen-laitoksesta, lorinoista huolimatta. ;)

- Maija

 
At 15/2/10 10:36, Blogger Tusla said...

*Megareps*

Kiitos viihdyttävistä linkeistä! Saman sukupolven kasvatteja ollaan. Ja kirjan vaikutushan on ollut lähtemätön: "bussen startar och Annika vinkar länge."

 
At 15/2/10 15:21, Blogger Merituuli said...

onpa hiukan hieno kasvilava tuolla linkeissä!

meillä on jäänyt ystävän kanssa enkunkirjan laulut soimaan klassikoiksi:
"What´s your name? my name is TOM. What´s your name? My name is Ken. What´s your name? MY name is Jeff. My name is Jeff Jerry Jackson." :D Tätä tulee laulettua melkein poikkeuksetta aina parin viinilasin jälkeen. Voin toki pitää yksityisesityksen teille kun seuraavaksi nähdään.

toinen ikiklassikko: "Seven is my favorite number. Seven is the number for me. He´s on flight 77 on a Boeing 747 and he´s only seven hours away from me. Only seven hours away from me!"

 
At 15/2/10 16:02, Blogger Virpi said...

Tuo Merituulin mainitsema nimilaulu on myös meikäläiselle englanninkirjoista tuttu :) aijai, nyt se jäi soimaan päähän!

 
At 15/2/10 22:36, Blogger Rosmariini said...

Voi tätä nostalgian määrää!

Nyt soi itselläkin tuo nimilaulu päässä, eli voidaan vetää se vaikka duettona (ja senhän me toki epäilemättä teemmekin). :)

 
At 16/2/10 11:17, Anonymous Hanna Jensen said...

Jensenin kiusaus täällä kommentoi, että ilo oreganosta loppui lyhyeen. Se ja timjami eivät vain kestä tuota määrää vettä. Mutta lukija suositteli sitruunamelissaa, jota kokeilen seuraavaksi.

 
At 16/2/10 13:10, Blogger Rosmariini said...

Hyvä tietää, kiitoksia! Ja harmin paikka, koska koko ajan käsillä oleva timjami olisi aika kiva juttu.

Josko itse vaikka korvaisin timjamini salvialla. Se menestyi viime kesänä siemenistä kasvatettuna erinomaisesti.

 
At 16/2/10 14:40, Blogger Merituuli said...

epäilemättä :)

OK English rulettaa!

 
At 22/2/10 19:21, Anonymous Anonyymi said...

Tässäpä myös yksi vaihtoehto
http://www.smeg-kodinkoneet.com/Erikoistuotteet/sdp20.html

 
At 1/3/10 13:35, Blogger Hanski said...

Voih tätä nostalgiaa! Olin jo aivan unohtanut Nya Vindar -kirjat, Hassen & kumppanit...
Kiitokset mielenkiintoisesta ja mukavasta blogista sekä erinomaisen kuolattavista resepteistä ja ruokakuvista. Olen koukuttunut!

 
At 13/3/10 09:00, Blogger jvb said...

Tuohon basilika-ongelmaan löytyy kyllä ratkaisu:katkaise basilikan varsi n.0,5-1 cm varren ensimmäisen "paksunnoksen" yläpuolelta. Jonkun päivän kuluttua paksunnos alkaa puskea uusia lehtiä. Kaikkia varsia ei tietysti kannata lyhentää kerralla. Omassa vesiviljelmässä tämä konsti toimii hyvin.

Vesiviljelyn ykköskasvi on...yllätys, yllätys...vesikrassi! Hankin vehkeen alunperin juuri sitä varten ja sekä siemenestä että ruukkuyrteistä kasvaa komea puska, jota voi hyödyntään noin viikon välein.

 
At 11/11/13 11:48, Anonymous Anonyymi said...

Aika homosivu

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails