maanantaina, joulukuuta 21, 2009

Lemon curd (kotikonstein)

Olen mietiskellyt viime päivinä tulevan joulun kala-alkupaloja, ja siitäpä muistui mieleeni kolmen vuoden takainen limesilli. Silloin tuote nimeltä lime curd oli minulle vielä tuntematon, mutta onneksi ei ole enää. Tunnen nimittäin mielelläni kaikki vähänkään sitrushedelmiin vivahtavat sapuskat.

Tämän joulun kunniaksi päätin keittää itse elämäni ensimmäisen lemon curdin, jonka voisi kai suomentaa sitruunatahnaksi. Vierastan vähän semmoisia kokkauksia, jotka sisältävät vesihauteen ja jatkuvaa vispaamista, joten vähän jännitin tähänkin keitokseen ryhtymistä. Onneksi kuitenkin ryhdyin: oli maailman palkitsevinta huomata, että vajaan kahdeksan minuutin vatkaamisen jälkeen rakenne muuttui täsmälleen sellaiseksi kuin toivoinkin.

Tahnan väri olisi saanut olla vähän keltaisempi (kenties munista olisi kannattanut käyttää pelkät keltuaiset?), mutta maku oli aivan mahtava. Olisin voinut lusikoida tuotoksen suoraan vispauskulhosta saman tien suuhuni.
Lemon Curd (resepti Joy of Bakingista)

3 suurta munaa
1/3 kupillista = cup (80 ml) sitruunoista puristettua mehua (2-3 sitruunasta, älä käytä valmiiksi pullotettua mehua)
3/4 kupillista (150 grammaa) hienoasokeria
1 rkl (4 grammaa) hienoksi raastettua sitruunankuorta
4 rkl (56 grammaa) suolatonta voita, huoneenlämpöisenä ja kuutioituna

Viritä vatkaukseen sopiva teräskulho vesihaudekattilan päälle (= sopivankokoiseen kattilaan vettä, joka kannattaa kiehauttaa alkuun vaikka vedenkeittimessä homman jouduttamiseksi). Vispaa kulhossa yhteen munat, sokeri ja sitruunanmehu. Jatka vatkaamista niin pitkään, että rakenne paksuuntuu sopivan kuohkeaksi. Tämän pitäisi viedä korkeintaan 10 minuuttia.
Ota kulho pois hauteesta ja kippaa tahna siivilän läpi toiseen kulhoon. Kaada sitruunaseoksen joukkoon voikuutiot ja vispaa niin pitkään, että voi on sulanut muun tahnan sekaan. Sekoita joukkoon vielä raastettu sitruunankuori. Peitä saman tien (itse tuikkasin tahnan puhtaaseen säilykepurkkiin). Säilyy jääkaapissa viikon verran.

8 Comments:

At 21/12/09 17:39, Anonymous TiV said...

Tervehdys! Mitä - siis limesillistä jo kolme vuotta! Olisin voinut vannoa, että viime vuonna... Lemon curd on minun makuuni ainakin valmiina ostettuna aivan liian makeaa, sillikään ei kovin isoa suosiota saanut. Mitenkäs olisi tuo itsetehty.. Tuntuuko tosi makealta vai oletko jo tässä säätänyt sokerin määrää?

Jouluruokia tässä listaan. Hauska ajatus, että "eihän sitä paljoa tarvitse" - mutta jos jokaiselle ainakin sitä omaan makuun parhainta herkkua, niin kyllähän sitä listalle äkkiä tulee pituutta. Yllättävä itsepetosyritys - parasta vaan listata, että "kaikkea mahdollista ja vielä vähän ylimääräistäkin, ettei vaan lopu kesken, kun nuo kaupatkin ovat ikuisuuden kiinni".

Näillä sanoilla haluan toivottaa Teille Mukavat Nettiystäväni Rauhallista ja Ruokaisaa Joulua!!
Terv. TiV

 
At 21/12/09 17:50, Blogger Rosmariini said...

Hehee, itse etsiskelin limesilliä vuodelta 2007. Niin se aika vierii näissä jauhantapuuhissa.

En osaa sanoa tuosta sokerin määrästä. Olin niin tohkeissani onnistuneesta kokkauksesta, että lopputulos oli mielestäni kaikin puolin täydellistä. :) Pitää maistella kriittisemmin, kunhan tästä vähän tokenen. Tätä nyt ei auta sillin sekaan hurauttaa, mutta ehkä johonkin sitruunaiseen jälkiruokaan...

Mieluusti muuten kurkistaisin teidän perheenne joululistaa! Minäkin juttelin just samasta aiheesta puhelimessa: tavoitteena olisi lähteä metsästämään muutamaa lapsuuden makumuistoa.

 
At 22/12/09 08:16, Blogger Virpi said...

Ihanalta ainakin näyttää (ja varmasti maistuukin!) lemon curd :)

Kiitos vielä eilisestä! Oli tosi kiva piristys pimeään aikaan ja leppoista. Ja ruoka oli hyväääää (mutta seura oli silti parempaa) <3

 
At 22/12/09 08:26, Blogger Rosmariini said...

Olipa kyllä hyvvää ja kivvaa. Tosissaan mukava piristys vuoden pimeimpään päivään.

Eikä vieläkään ole yhtään nälkä. :)

 
At 22/12/09 10:25, Blogger Rosmariini said...

Psssst. Kiitokset jouluruokalistasta TiVilään vielä tätäkin kautta. Nimim. vesi kielellä.

 
At 22/12/09 12:17, Anonymous Salla said...

Namnam! Pitäisiköhän kokeilla tuon tekemistä näihin teidänkin kokeilemiinne muffinsseihin: http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2007/03/salmiakkimuffinssit.html

Minusta kun nuo salmiakkimuffinssit ovat olleet tosi nameja ja vieraillekin on uponnut!

 
At 22/12/09 16:10, Blogger Rosmariini said...

Oijoi. Salmiakki + sitruuna = kaksi ihanaa yhdessä.

 
At 18/7/10 23:24, Anonymous tiitäinen said...

Taidanpas kokeilla tätä NYT! :)
Tulen kertomaan sitten onnistuinko, vähän jänskättää meneekö mönkään..

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails